Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: 500-1000 packshotów do katalogu ile wziąć ??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Przypuszczam(logicznie wnioskujac na podstawie polskich pensji) ze przy takiej ilosci zdjec (1000 - czyli jakies 300 produktow?) nie zaplaca Ci wiecej niz 2-3zl od sztuki(jesli z wstepna obrobka to pewnie +1zl mozna dodac).

Ja osobiscie bym w raczki calowal za taka robote i zrobil za 1000zl calosc wiec mysle ze taki pracodawca by smiechem wybuchl slyszac 20zl od sztuki(10-20k pln - oszaleliscie?)
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 27-06-2008 o 02:35

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Przypuszczam(logicznie wnioskujac na podstawie polskich pensji) ze przy takiej ilosci zdjec (1000 - czyli jakies 300 produktow?) nie zaplaca Ci wiecej niz 2-3zl od sztuki(jesli z wstepna obrobka to pewnie +1zl mozna dodac).
    Ja osobiscie bym w raczki calowal za taka robote i zrobil za 1000zl calosc wiec mysle ze taki pracodawca by smiechem wybuchl slyszac 20zl od sztuki(10-20k pln - oszaleliscie?)
    Sorry, ale za takie teksty to ja bym dopiero karę nałożył. Wiesz o czym mówisz??? To może jeszcze lepiej dopłacać za pracę! Szok, sorry, ale jestem wstrząśnięty Twoją wypowiedzią, chyba że źle zrozumiałem. Masz w nosie swoje kwalifikacje, swój wysiłek, pracę, że tak nisko się cenisz? A może wygrałeś w totka po to, żeby się zabawiać pracą fotografa?
    :-( :-( :-(
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Można się cenić i nie mić roboty, albo... ją mieć i zarabiać. Od czegoś trzeba zaczynać. Na pewno nie od negocjowania wysokich cen.
    Zadam w takim razie inne pytanie. Sprzęt fotograficzny kupiłeś, dostałeś czy ukradłeś? Komputer kupiony, prezent czy może kupiony za grosze od złodzieja? Wiesz ile kosztuje Photoshop? Czy raczej lepszy kradziony? Pieniądze dostajesz pod stołem czy raczej odprowadzasz VAT, podatek dochodowy i ZUS?
    Jeśli zadasz sobie te pytania i odpowiesz na nie nie podpadając pod prokuraturę, to zrozumiesz dlaczego za 30 złotych +VAT - zastanawiałbym się na przyjęcie tej oferty pracy.
    Sorry, ale już się naprawdę wkurzyłem.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 28-06-2008 o 12:25 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Zadam w takim razie inne pytanie. Sprzęt fotograficzny kupiłeś, dostałeś czy ukradłeś? Komputer kupiony, prezent czy może kupiony za grosze od złodzieja? Wiesz ile kosztuje Photoshop? Czy raczej lepszy kradziony? Pieniądze dostajesz pod stołem czy raczej odprowadzasz VAT, podatek dochodowy i ZUS?
    Nie znam się na tym rynku i nie mam zamiaru się wypowiadać co do ceny takich usług ale takie argumenty do mnie nie przemawiają. Zadam takie pytanie. A czy do każdej roboty kupujesz: sprzęt fotograficzny, komputer, Photoshop itp. ZUS płaci się co miesiąc i nie koniecznie od zarobku, a jak się dobrze pokombinuje to można nie płacić wcale.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Nie znam się na tym rynku i nie mam zamiaru się wypowiadać co do ceny takich usług ale takie argumenty do mnie nie przemawiają. Zadam takie pytanie. A czy do każdej roboty kupujesz: sprzęt fotograficzny, komputer, Photoshop itp. ZUS płaci się co miesiąc i nie koniecznie od zarobku, a jak się dobrze pokombinuje to można nie płacić wcale.
    Jak się "dobrze pokombinuje" to można nie kupować Photoshopa, komputera, aparatu, obiektywu. Nawet nie trzeba nigdzie wykazywać, że się zarobiło ten tysiąc złotych. A nie prościej po prostu gwizdnąć komuś tego tysiaka?
    A może lepiej zbierać truskawki? Nie trzeba wiedzy, nie trzeba sprzętu, a też większość je lubi.

Sorry, jeśli kogoś uraziłem, ale chciałem dać jasno do zrozumienia, że taki beznadziejny damping naprawdę do niczego nie prowadzi.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Sorry za podkreślenia. Dla mnie to szok! Użytkownik osobiście mówi, że nie zna się na rynku i do tego popularyzuje kombinowanie podatkowe... jako receptę na niskie ceny usług. W głowie się nie mieści !
    Biorąc pod uwagę wszystko: myślę że cena akceptowalna ze względu na paletę zlecenia to 10zł/szt bez postprocessingu+RAW.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Sorry za podkreślenia. Dla mnie to szok! Użytkownik osobiście mówi, że nie zna się na rynku i do tego popularyzuje kombinowanie podatkowe... jako receptę na niskie ceny usług. W głowie się nie mieści ! :shock
    No dzięki. Wreszcie ktoś zreagował... Uff

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    skąd wiesz że nie podpisali się pełną stopką?
    Autor watku stwierdzil ze nie wie jaka to firma wiec taki wyciagam wniosek ; p

Prędzej powiedziałbym (zakładając 3zł jako cenę akceptowalną) coś w stylu 'normalnie zdjęcie jednego produktu kosztuje u mnie 10zł, ale ze względu na wolumen zdjęć jaki Państwo potrzebują możemy negocjować ceny'. Potem przedstawiciel na rozmowie usłyszy że może dostać z tego tytułu 40% rabatu, i masz prawie gwarantowane 6zł/sztukę.
    Tu masz racje i nie polemizuje, potrafisz poprostu prowadzic negocjacje i to sie chwali

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    a odnoszę wrażenie że bardzo osobiście odbierasz te posty. Tu nie chodzi o to ile ja czy Ty, czy Twój kolega robiąc packshoty zarabia, a ile może sobie zażyczyć.
    Wprawdzie troche w tym poscie nabalaganilem ale przeczytaj go raz jeszcze, watek o zarobkach jest tylko offtopem luzno powiazanym z glownym tematem.

Masz w nosie swoje kwalifikacje, swój wysiłek, pracę, że tak nisko się cenisz?
    :-( :-( :-(
    Moze ja w innym kraju zyje ale takie pieniadze to dla mnie jest juz atrakcyjna kwota. Wybacz - takie mam doswiadczenia i chyba takie sa realia bo masa moich znajomych ma podobne zdanie.

Pomysl o tym ze dla niektorych ludzi sprzet fotograficzny jest inwestycja w przyszlosc - kupuja go nie po to by odrazu kasowac tysiace zlotych i nie po to by zwrocily sie jego koszty tylko po to by dzieki niemu nabrac doswiadczenia, umiejetnosci i w efekcie wyrobic sobie konkretna marke. No i przede wszystkim miec frajde z fotografii. A jesli juz zalozyc ze jest on kupiony w celach zarobkowych to my nick ladnie wyjasnil - kupuje sie go raz na co najmniej kilka lat wiec zdazy na siebie zarobic nawet i przy takich kwotach.

Kolega ktory zalozyl watek sam napisal ze nie chce stracic tego zlecenia bo zalezy mu na doswiadczeniu i paru zl na lepszy sprzet.

Jeśli zadasz sobie te pytania i odpowiesz na nie nie podpadając pod prokuraturę, to zrozumiesz dlaczego za 30 złotych +VAT - zastanawiałbym się na przyjęcie tej oferty pracy.
    Z perspektywy doswiadczonego fotografa mozesz chciec dostawac takie pieniadze za swoja prace, zwlaszcza jesli to Twoje jedyne zrodlo dochodu. Niestety rynek fotograficzny nie jest taki ogromny jaki by tutaj wszyscy chcieli, konkurencja jest raczej spora i bedzie sie zwiekszac bo fotografia jest bardzo modna od paru lat. Wiec kwoty rzedu 30tys za jedno zlecenie dalej wydaja mi sie nierealne. No chyba ze takowe zlecenia czesto dostajesz i realizujesz za kwoty tego rzedu - wtedy zwracam honor i zglaszam sie jako stojak na blende.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 28-06-2008 o 16:34

Bywalec

Domyślnie

Niepotrzebnie się wkurzasz. Ja akurat doskonale wiem ile co kosztuje i ile czego gdzie trzeba odprowadzać. Zapomniałeś o naliczaniu amortyzacji za sprzęt, bo dobrego nie da się jednorazowo w koszty wrzucić. Ale do rzeczy. Jak ktoś chce się na jednym, i w dodatki pierwszym zleceniu wzbogacić, to dobrze mu tak. Rozczaruje się. Pieniądze przychodzą z czasem. Najpierw trzeba robić dużo i tanio, po to, aby można było sobie pozwolić na mało i drogo (po jakimś czasie). I tyle.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Uprawnienia umieszczania postów