Jestem idealistą, trudno mi zrozumieć rozłączność tych rzeczy.
Soundman świetny wątek! Brakuje mi na Canon-board wątku głównego o fotografii designingowej i samym designingu reklamowym...Cała masa ludzi robi te rzeczy.
Jestem idealistą, trudno mi zrozumieć rozłączność tych rzeczy.
Soundman świetny wątek! Brakuje mi na Canon-board wątku głównego o fotografii designingowej i samym designingu reklamowym...Cała masa ludzi robi te rzeczy.
C-F-K - forever
To cieszę się że jeszcze są tacy ludzie. Ale jeśli przepis np o umowie o dzieło mówi, że osoba jest zwolniona z płacenia składek ZUS, chyba że sama chce je płacić aby np mieć ubezpieczenie zdrowotne (są jeszcze dwa przypadki kiedy musi obowiązkowo zapłacić) to nie płaci i już. Sory ale z etyka to ma się nijak.
Widzę, że powoli zaczynamy dochodzić do porozumienia.
Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8
Ja poprostu chciałem zapytac co o tym sądzicie i zarobić jakieś pieniądze wkońcu tak naprawdę niema kogo o to zapytać jakie ceny panują w tej branży a kożystając z zpaf u ciężko było by się przebić
Miło mi, że pamiętałeś :-). Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Odwracasz kota ogonem, nikt się nie przychrzania do zusu i przepisów. Chodzi o damping i o to, że się nie uwzględnia kosztów ponoszonych przy LEGALNEJ I ZGODNEJ Z PRAWEM pracy. Sam zus nie jest centrum tej dyskusji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Rozumiem Cię doskonale, ale żeby nie wypaść zbyt umoralniająco - ciągle krzyczę na forum, żeby nie nazywać swoich fotek (nawet tych spieprzonych) gniotami, jeśli sam się będziesz cenił, łatwiej będzie to wyegzekwować od innych, w tym od klientów. Nie ważne czy zarabiasz na foceniu 99 proc. swoich przychodów czy jeden. Ważne jest aby cenić swoją robotę, a jeśli chodzi o targowanie, to proponuję poczytać o socjotechnikach i o negocjacjach (to jest legalne ;-) i wtedy zaryzykować, podając większą stawkę, tak jak radzili moi przedmówcy. Jeżeli czujesz, że nie zrobisz czegoś dobrze, nie obniżaj ceny tylko poczekaj i się doucz troszkę, doczytaj i poczekaj na swoją kolejkę.
Chyba że nie masz co jeść, wtedy nie pytaj o nic tylko rób za ile się da.
Ostatnio edytowane przez iREM ; 28-06-2008 o 18:24 Powód: Automerged Doublepost
Nie mylmy dampingu z konkurencją. Jeśli ktoś pracuje legalnie i nie płaci ZUS bo ma do tego prawo, to ponosi niższe koszty. Może dać niższą cenę za usługi ale zarobić tyle samo ot i cała filozofia.
Wszystkie Twoje słowa to prawda i zgadzam się z nimi w 100 procentach ja Ci powiem tak... żadnego mojego zdjęcia nie nazwałem nigdy gniotem nawet jak komuś moje fotki nie leżą wisi mi to staram się je robić jak najlepiej ale tak jak ja chce dlatego nie wrzucam tutaj zdjęć do oceny zrobiłem to chyba 2 razy zostały olane i tak się zakonczyło moje wrzucanie tu fotek ale nic co robie nie jest gniotem nie jest też rewelacyjne ale wciąż się uczę.
Co do cenienia siebie też się z tym zgadzam wiesz mam nawet pewną praktykę w socjotechnikach sporo o tym czytałem słuchałem i wypróbowałem w praktyce tylko to się udaje jak rozmawiasz z kimś oko w oko a jak zadają Ci mailem tak ogólne pytanie to cięzko tu cos zdziałać moim zdaniem bo nie jestem nikim znanym ale jak sie odezwą to napewno powalcze jeszcze o swoją cenę.
Ostatnio edytowane przez iREM ; 28-06-2008 o 18:46 Powód: Automerged Doublepost
Mnie również cieszy to że do tego doszliśmy bo jestes jednym z nielicznych chyba którzy uważają że nalezy się cenić ale przyjmuja do wiadomości że czasem cena nie jest aż tak ważna jak praca renoma i doświadczenie. Wiesz wole zarabiać mniej i mieć jakieś zlecenia na początku nic tak nie uczy jak praktyka.... Co do jedzenia jeszcze na szczęscie nie głoduje i nie kierowałem się podając cene 3 netto właśnie pilna potrzebą zarobienia pieniędzy
Wkońcu robi się konstruktywny wątek a nie przekrzykiwanka tak dalej Panowie![]()
Może w końcu dochodzimy do jakiegoś porozumienia. To Ty i Mellan naskoczyliście na mnie jak wspomniałem o ZUS chociaż nie ja wywołałem ten temat (patrz post nr 45). Ja włączyłem sie do dyskusji bo nie przemawia do mnie argument typu: "wiesz ile kosztuje sprzęt i oprogramowanie". Sam prowadzę działalność ( nie związana z foto ) i przeżyłem nie jedne negocjacje w obie strony jako zleceniobiorca i zleceniodawca. Uwierz mi zleceniodawce nie obchodzi czy zrobisz to nowym 1D czy starym 300D jego interesuje rezultat zrobiony na czas i to było sedno mojej pierwszej wypowiedzi.
Do autora tematu. Chyba nie łudzisz sie że jesteś jedynym do kogo sie zwrócili. Na pewno najpierw zorientowali sie po firmach które zajmują sie tym od dawna ile takie coś kosztuje i raczej na pewno to co usłyszeli zwaliło ich z krzeseł (tak wnioskuję po kwotach jakie padały w tym temacie) teraz szukają najtańszej opcji. Możesz łatwo sie wymigać od kwoty jaką podałeś jeśli tylko to napisałeś w odpowiedzi i jeśli oni nie podali konkretnych warunków a tylko że chodzi o 1000 zdjęć.
My Nick sorry, ty poprostu nie miałeś takich zleceń. Nie masz pojęcia o jakiej pracy mówisz.
Proszę Ciebie miło i uprzejmie. Wstrzymaj się od dyskusji rzeczowej jeśli nie masz bezpośredniego przełożenia w swoich zarobkach na designing.
Proszę....
C-F-K - forever