Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Uszkodzone dane-czym spowodowane?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    ... CF ma budowe podobna do magnetycznego HDD
    Raczej podobny sposób zapisu danych a nie budowę. W kwestii budowy są to dwa zupełnie różne urządzenia.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

nio nie chodzilo mi o mechaniczna budowe, budowa interfejsu elektronicznego:d, ale fakt zle sie wyrazilem, zeby bylo jasne, tam nie wiruje maly talerz :d ale jest to pamiec EEPROM, czyli rodzaj pamieci ROM

Tak dla rozwiniecia:
    RAM - taka jak w kompterze, ulotna (brak napiecia, tracimy dane)
    ROM - pamiec nie ulotna, wyjmiemy karte i mamy dane, i tu mamy PROM, EPROM, EEPROM, i flash EEPROm, ale czym to sie rozni to nie wiem :d
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

mam to samo z pqi 4gm x120. 2-3 rawy na karte sa walniete. Nigdy wiecej pqi mimo iz poczatkowo sie zachwycalem :/

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    ROM - pamiec nie ulotna, wyjmiemy karte i mamy dane, i tu mamy PROM, EPROM, EEPROM, i flash EEPROm, ale czym to sie rozni to nie wiem :d
    PROM - Pamięć z możliwością jednokrotnego zapisu (można ją zaprogramować tylko raz).

EPROM - Pamięć wielokrotnego zapisu, może być kasowana (w całości) jedynie promieniowaniem ultrafioletowym.

EEPROM (E2PROM) - Pamięć wielokrotnego zapisu, może być kasowana (w całości lub sektorami) jedynie elektrycznie.

Flash EEPROM - Szybka pamięć wielokrotnego zapisu, jej szybkość w porównaniu do EEPROM wynika z tego iż jest ona kasowana "blokami" a nie "bajtami" jak ma to miejsce w pamięci EEPROM.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 27-06-2008 o 10:48
    EOS + Speedlite

ppiotr
    Guest

Domyślnie

Podobnie raz zachowała się moja pqi16 GB. Po wykonaniu 4 fotki na czystej karcie chciałem sobie podejrzeć a tu zonk ! jakiś dziwny error.
    Bynajmniej nie robiłem zdjęć przyrody.
    Nie pozwoliło mi wyświetlić żadnego zdjęcia na LCD.
    Po sformatowaniu "wyleczyło się" ale od tego czasu karta leży na zapasie.
    Szkoda tylko, że nie miałem kompa pod ręką i czasu by sprawdzić czy zdjęcia zrobione jako pierwsze dałyby się ściągnąć.
    Swoją drogą doświadczenie stresujące na samą myśl.

ppiotr
    Guest

Domyślnie

c.d.
    jednak odeślę ją do wymiany,
    po sformatowaniu w czytniku pokazywana jest informacja o zajętym miejscu na niej (ok 30 kb) a powinno być zero zajętego.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppiotr Zobacz posta
    c.d.
    jednak odeślę ją do wymiany,
    po sformatowaniu w czytniku pokazywana jest informacja o zajętym miejscu na niej (ok 30 kb) a powinno być zero zajętego.
    Ilość ta (choć powinna być rzędu MB a nie kB) wynika z utworzenia struktury danych na karcie po jej sformatowaniu. Absolutnie nie jest to żadna jej wada czy uszkodzenie. Żaden nośnik danych wielokrotnego zapisu/odczytu nie posiada użytecznego rozmiaru pamięci zadeklarowanego przez producenta (rozmiar ten zgadza się tylko przed sformatowaniem nośnika) w jego dokumentacji, pojemność nosnika jest zawsze mniejsza.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 04-07-2008 o 13:49
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Nie czytałem całego wątku gdyż wydaje mi się, że wiem czym to jest spowodowane.... Mogło się zdarzyć, że w przeglądaniu zdjęć jako np przezrocze dałeś obracanie i wtedy plik zostaje automatycznie nadpisany i po włożeniu karty do aparatu spowrotem przy nadpisanym pliku nie pojawi się jego podgląd tylko jakiś komunikat nie pamiętam dokladnie czy miałem taki sam jak Twój ale jeśli Ci się chce to mozesz sprobowac zrobic zdjęcie przelozyc karte do czytnika w windowsie obrócić w widok -> przezrocze czy jakos tak i wloz spowrotem do aparatu zobacz co wypisuje.
    Pozdrawiam
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

ppiotr
    Guest

Domyślnie

axk bardzo ciekawie opowiadasz i oczywiście się z tobą zgodzę, podobnie też powszechnie jest wiadomym dlaczego nie pokazuje pojemności tej co pisze producent urządzenia tylko zawsze mniej. Nie będę rowijał wątków technicznych bo nie o to chodzi, ale wrcając do tematu ...
    na innych kartach po sformatowaniu w komupterze pokazuje mi, że mam zajęte 0 (zero) miejsca na dysku (karcie) zajętego a na tej jednej bym nie wiem jakie zabiegi czynił (formatowanie, kasowanie itd.) zawsze mam 32 kb (32 768 b) zajętego.
    wg mnie jest to błąd nośnika.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    do tom 170:
    karta nie była wyjmowana z aparatu. była sformatowana, wykonane 4 fotki i nagle surprise
    reszta j.w.
    Ostatnio edytowane przez ppiotr ; 08-07-2008 o 13:19 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów