Cizeko podczas pokazow w PL zrozumiec co on tam nawija ze wzgledu na halas silnikow, a co dopiero po angielsku w "ich specyficznej" gwarze
Co do statywu i baz lotniczych, w takiej konfiguracji mnie nie wpuszcza?:
Cizeko podczas pokazow w PL zrozumiec co on tam nawija ze wzgledu na halas silnikow, a co dopiero po angielsku w "ich specyficznej" gwarze
Co do statywu i baz lotniczych, w takiej konfiguracji mnie nie wpuszcza?:
Zależy od lokalizacji, ale tam gdzie są obostrzenia zaryzykowałbym twierdzenie że miałbyś dużą szansę na nie zostanie wpuszczonym...
Np. w NAS Oceana (gdzie byłem w zeszłym roku) Security Rules były takie :
Prohibited Items :
[...]
# Large bags (bags larger than a small purse or fanny pack), duffle bags, briefcases, large camera bags.
# Backpacks
[...]
Ja wniosłem Nature Trekkera + statyw ale miałem akredytację prasową i trochę (ale tylko trochę) inna prawa niż reszta.
Ale jak pisałem - to zależy od lokalizacji - jeżeli show nie jest w bazie (NAS, MCAS albo AFB) to duża szansa że z takim plecakiem bez problemu wejdziesz.
A ja wyglada sprawa robienia zdjec nie podczas pokazow? Ogolnie bazy lotnicze czy lotniska pasazerskie sa jakos specjalnie chronione po WTC, nie mozna sie z niczym zblizyc, zrobic zdjecia, czy po zobaczeniu kogos z czyms czarnym dluzszym niz 50cm w reku bombarduja pozycje bez ostrzezenia?
W miastach (budynki, ludzi, samochody) tez mozna bez problemu fotografowac, czy od razu posadza mnie o terroryzm?(wole sie zapytac niz potem 3dni sie tlumaczyc niebieskim)
Z bazami jest różnie - jak zwykle zależnie od lokalizacji - w niektórych można się doigrać kłopotów, w niektórych bez problemu robić zdjęcia. Jeżeli będziesz robił zdjęcia samolotom, to nie powinno być problemów, jak bazie - szybko się ktoś zainteresuje.
Na lotniskach jest luz, niektóre mają specjalne miejsca do oglądania i fotografowania z parkingami i kiblami - pełna kultura.
Bez problemu.
No w koncu po dlugiej przerwie cos napisze... bo w tym temacie oblatany jestem :P w USA mozna fotografowac wszystko i wszystkich oprocz obiektow militarnych.... cywilne lotniska mozesz sobnie fotografowac ile chcesz i jak chcesz... czasem zdazy sie ze policja podjedzie i zapyta ciebie o cel robienia zdjec i poprostu cie sprawdza ale zabronic nie mgoa, nie maja prawa.... jesli chodzi o obiekty wojskowe to mozna je fotografowac ale mozna tez stracic zdjecia na prozbe odpowiednich wladz... samoloty w czasie pokazow lotniczych mozna fotografowac do woli i jakim sie chce sprzetem... ja pracuje dla wojska czasami robiac zdjecia na pewnych bardzo ale to bardzo scislych zasadach... o ktorych nie bede sie rozpisywal ui mialem okazje latac roznymi samolotami od cessny do f-18... w czwartek 11 czerwca bede robil zdjecia podczas treniongu T-Birds mam jedno miejsce wolne moge zabrac jak ktos mieszka w Maryland... a w sobote i niedziele najwiekszy Airshow w usa nad Oceanem... OC AirShow 2009... tez moge kogos wziac na swoja akredytacje....
Zasadniczo to ja na weekend 13-14 nie ma nic zaplanowanego, musiałbym tylko dostać się tam z Ohio... Tylko nie wiem czy mi się chcę bo A-10 zobaczę tydzień wcześniej w Indy, a TB ~miesiąc później w Dayton ;-) A co masz za akredytację ?
Edit - w sumie to się przyjrzałem i na IAD mógłbym dolecieć za w miarę normalną kasę - byłeś już kiedyś na tym show ?
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 29-05-2009 o 06:39
Ten Show bedzie drugi raz dopiero, bylem na nim rok temu... pierwszy dzien straszny byl bo mgla nad oceanem co nie jest wielkim zaskoczeniem, drugi dzien fenomenalna widocznosc, latalem z teamem yak attack, w tym roku postaram sie zalapac moze z GEICO SKYTYPERS zeby dla Davida Windmillera zrobic jakies zdjecia z powietrza... dla mnie mistrz nad mistrze... co do akredytacji to ja mam all access od organizatorow bo jestem nazwijmy to troche "local" i mam w ekipie troche znajomych ktorzy dzialaja przy organizacji... a na codzien pstrykam w NY wiec mam ten smieszny identyfikator od NYPD ktory pozwala mi na troche wiecej niz turystom lol :P... za pare tygodni tez bede robil turniej siatkowki plazowej z akredytacja ESPN, jakos z dnia na dzien to tu to tam nie latwo freelancerem bycno ale czas nie pozwala na zrzeszenie z czym kolwiek.....
Krzychu mam zdjecia ale nigdziej na necie bo ludzie kradna tak ze sie boje wstawiac co fajniejsze i ciekawsze... ale zloze jakas mala galerie i ci podesle linka na prv...