Eee, ja bym się mimo wszystko trochę bał... Pokazy w Rosji są super jeśli wszystko dobrze pójdzie - bo piloci pozwalają sobie na dużo więcej. Ale jeśli nie.... (Lwów) :-/
Eee, ja bym się mimo wszystko trochę bał... Pokazy w Rosji są super jeśli wszystko dobrze pójdzie - bo piloci pozwalają sobie na dużo więcej. Ale jeśli nie.... (Lwów) :-/
Ale po co tobie ten wynalazek? O ile dobrze zrozumialem (szczegolnie koncowke) wywod Scaramangi - to rozwiazanie zastepcze dla tych co szkla bez IS majaZamieszczone przez muflon
. Bo z IS to ja bez obaw choppery na 1/60 lapalem.
jak to po co, jak masz do wyboru IS albo "super extra hiper wyczesany na maksa IS +IS" to co wybierzez?
Przy tym drugim wyborze mobilnosc i szybkosc reakcji wydaje sie byc mocno ograniczona, wiec jesli pierwszy wybor w zupelnosci mi wystarcza to nie bralbym drugiej opcji bo zamiast pomagac moglaby przeszkadzacZamieszczone przez Jac
![]()
Dobrze napisales:"wydaje sie ograniczona",ale tylko taka sie wydaje...Zamieszczone przez Vitez
"Nie badz Pan glab,...praw fizyki Pan nie zmienisz..."
Napisalem wczesniej,ze podstawa jest dobre opanowanie balansu cialem.
Stoisz na wlasnym "dipodzie"[nie widzialem osobiscie aby ktos do tych celow uzywal "trzeciej nogi"]i pracuja miesnie brzucha.
To jak strzelanie do kaczek,z ta roznica,ze nie musisz brac poprawki na krzywa balistyczna i sile wiatru.Musisz sie naskrecac jak chcesz cos ciekawego "zdjac",a nie czekac az ci cos wleci w obiektyw...
Majac "super extra hiper wyczesany na maksa IS +IS" masz mozliwosc
zejscia z czuloscia i co za tym polepszenia jakosci zdjecia.
Rodom "walilem" prawie caly na setkach dopoki podczas pokazu holenderskiego F-16 nie nadeszly ciemne chmury.Patrulla Aguila i Red Arrows latali mi prawie nad glowa pod lasem i przy stosunkowo ich duzej predkosci nie mialem problemow z panningiem.Trening,trening i jeszcze raz trening,panowie...
Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 29-08-2005 o 15:28
Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
Scaramanga dobrze piszeszz dokładnością do jednej rzeczy. Nie z czułością, ale z czasem :-)
Przecież takie pokazy w sumie i tak robi się (dobra, ja robię :-) ) na Tv i przy czasie 1/180 w dół. No dobra, dla "rur" ewentualnie więcej, ale przy lądowaniu też raczej warto zejść na długie. W tej sytuacji (u przy pogodzie innej-niż-bura) ISO100 jest raczej efektem ubocznym tego, że nie chcemy mieć na zdjęciach ciapkowatych efektów używania przysłon rzędu f/32... Bardzo pozytywnym efektem zresztą ;-)
No tak,ale Lwow to nie...Rosja.Zamieszczone przez muflon
Rzadko zdarza sie aby tego rodzaju wypadki nastapily dwa razy z kolei.
Oni tez przeciez wyciagneli z tego wnioski i obostrzyli regulamin.
Na zachodzie nie bylo katastrof?Byly tylko mniej "luda" zginelo.
Coz,jest ryzyko,jest zabawa...
Ja mimo wszystko lubie "ruski" sprzet.Miec Mi-28 albo "Werewolfa" na wlasnych zdjeciach to jest cos...Tesknie tez za Su 27.
Byles Muflon na Le`Bourget?Ja moze w koncu wybiore sie tam za rok.
Przynajmniej mam taki plan...![]()
No nie wiem.. ja oglądając sobie po kolei zdjęcia z pokazów w zachodniej Europie, Polsce i na wschodzie widzę jakąś dziwną prawidłowość - im bardziej na wschód tym bliżej samoloty publiczności :-)Zamieszczone przez Scaramanga
Byłem (w tym roku), ale przedobrzyłem - i to na własne życzenie. Chciałem uniknąć tłumu itp. i pojechałem na "proffessional days" - no i ominęła mnie wiekszość ciekawych pokazów, które były w weekend na dniach "grand public"Zamieszczone przez Scaramanga
To co udało się wystrzelać jest tu. A340-600 roxx
![]()
Z czuloscia,z czasem,z diafragma.Sa trzy parametry okreslajace ekspozycje,nie dwa.Niska czulosc daje jakosc,dlugi czas daje efekt rozmycia tla przy panningu,duza liczba przyslony daje duza glebie ostrosci,a wiecZamieszczone przez muflon
pozwala "olac" autofokus,ktory nie zawsze jest idealny...
Ciapkowate efekty?Rozjustowany obiektyw,jakies abberacje? Koma ???)))
Analog nie robi mi numerow,szklo i klisza rowniez.Mamy podobne poczucie humoru ze sprzetem.Wolimy sie smiac z innych![]()
Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 29-08-2005 o 16:46
Aż ty wredotoZamieszczone przez Scaramanga
To był cios poniżej pasa
![]()