Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Zenit 12XP i baterie

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie Zenit 12XP i baterie

Mam problem.
    Mam pożyczonego Zenita 12XP, który "rozładowuje" baterie. Po kupnie zestawu (2 baterie) i włożeniu ich w aparat po około dobie batrie są już rozładowane (mam już 3 komplet, a wypstrykałem 27 zdjęć). Nie wiem, może jest jakaś opcja wyłanczania światłomierza albo coś w tym stylu? A może jakaś usterka aparatu. Jak narazie radzę sobie tak, że wyjmuję baterie, kiedy nie robię zdjęć.
    Ktoś ma pomysł czemy te baterie padają tak szybko.
    Właściciel raczej mi nie podpowie czemu jest jak jest, bo to zupełny laik.

Bywalec

Domyślnie

Musi jakieś zwarcie jest. Sprawny aparat nie ma prawa tak szybko wykańczać baterii.

Coś już napisał Awatar peet_peet
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

A nie jest tak że światłomierz pracuje cały czas ? Z tego co pamiętam to światłomierz włączał sie po wstępnym naciśnięciu spustu migawki.... być może tu leży problem... może jakieś zwarcie w układzie tego elementu
    EOS 40D + EOS 400D + S 17-70/2.8-4.5 DC + S 70-300/4-5.6 APO DG Macro + C 50/1.8 II , C 580 EX II, monopod Velbon RUP-43, statyw Hama, plecak Lowepro i kilka innych drobiazgów

Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

No właśnie światłomierz pracuje cały czas. Tak myślałem, że to trochę dziwne. Czyli jakieś zwarcie? Ktoś wie ile może kosztowac naprawa? I czy nie lepiej kupić "nowy" egzemplarz?

Bywalec

Domyślnie

Na allegro "idealny" Zenit 12 XP to około 30zł. Nie wiem, czy da się naprawić taniej inaczej niż samemu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    No właśnie światłomierz pracuje cały czas. Tak myślałem, że to trochę dziwne. Czyli jakieś zwarcie? Ktoś wie ile może kosztowac naprawa? I czy nie lepiej kupić "nowy" egzemplarz?
    Światłomierz ma pracować tylko po naciśnięciu spustu do połowy więc coś jest źle.

Cytat Zamieszczone przez Earl Grey Zobacz posta
    Na allegro "idealny" Zenit 12 XP to około 30zł. Nie wiem, czy da się naprawić taniej inaczej niż samemu.
    Też bym sobie dał spokój z naprawami - chyba że samemu. To nie jest japońska technologia - wiem bo grzebałem 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Witam ja miałem podobnie zmieniłem baterie a we wnęce popryskałem kontakt sprayem i wyczyściłem, mi pomogło. Dodatkowo zwarcie raczej jeśli jest to od długiego nieużytkowania, przycisk migawki pryśnij jakimś smarowidłem może gdzieś rdza się dostała i to powoduje zwarcie w przycisku migawki.
    Canon FF i słoików kilka

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Witam ja miałem podobnie zmieniłem baterie a we wnęce popryskałem kontakt sprayem i wyczyściłem, mi pomogło. Dodatkowo zwarcie raczej jeśli jest to od długiego nieużytkowania, przycisk migawki pryśnij jakimś smarowidłem może gdzieś rdza się dostała i to powoduje zwarcie w przycisku migawki.
    WD-40
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W 12XP spust stanowi jednocześnie zintegrowany, obracany przełącznik. Służy on m.in. do tego, żeby NA STAŁE włączyć pracę światłomierza. Osiąga się to po przekręceniu spustu w jedną stronę (nie pamiętam którą, na literkę T albo V). Sprawdź, czy nie masz go obróconego. Powinien być ustawiony w pozycji środkowej.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Peri Noid
    Niezależnie od ustawienia spustu światłomierz dział.

mk307
    Baterie już zmieniałem, wnękę tez "przedmuchałem". A aparat, z tego co mi powiedziała właścicielka, przeleżał swoje.
    Jak skończę rolkę to może pokuszę się o rozkręcenie. W końcu "to nie jest japońska technologia" ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów