Cytat Zamieszczone przez Usagi Yojimbo
Wiem, że te priorytety są sprzeczne i trudne do pogodzenia, ale może macie jakieś przemyślenia / doświadczenia w temacie. Ja się już prawie zdecydowałem na Canona 24-70/2.8L, ale po przeczytaniu paru wątków i obejrzeniu paru sampli już nie jestem taki pewien, czy jest on warty tych 5000 PLN.
Szukaj a znajdziesz Rozrzut jakościowo jest straszny, ale znalezienie sensownej sztuki jest możliwe. I przy Twoich założeniach to chyba najlepsze wyjście.

Albo może uważacie, że "standardowy zoom" jest w ogóle bez sensu? Bo myślałem też o zestawie z 17-40/4.0, tylko pytanie, czym wtedy wypełnić tę dziurę pomiędzy 40, a np. 70 albo i 100?
Hmm, przez długi czas dałem się zwodzić tym, którzy odpowiadali: "niczym" albo "50-tka wystarczy na środek" Ale to nieprawda - i z tego, że będzie mi brakowało zooma w tym zakresie zdałem sobie sprawe praktycznie w chwilę po sprzedaniu 28-135IS

No i co wtedy z 2.8?
Nic. W szerokim kącie raczej chyba można się bez niego obejść.

I jeszcze pytanie końcowe: jaki zestaw obiektywów zabralibyście na kilkutygodniowy wyjazd do Maroka, albo innego Wietnamu? Chodzi o to, żeby zmaksymalizować jakość zdjęć i "elastyczność" zestawu, a zminimalizować wysiłek konieczny do obsługi sprzętu.
17-85IS + 70-300DO IS.