Cytat Zamieszczone przez Usagi Yojimbo
to ja może trochę skomplikuję pytanie:
staram się właśnie wybrać możliwie najlepszy jasny "standardowy zoom", czyli w coś w przedziale 2x-7x. Do tej pory używałem Tokiny 28-70/2.6-2.8 ATX PRO II i byłem z niej bardzo zadowolony. Niestety od czasu zmiany "body" na 20D pojawiły się dość poważne problemy z ostrzeniem (FF), w związku z czym chyba nieunikniona będzie wymiana obiektywu (bo na pytania o możliwość kalibracji Tokiny odpowiedzią była głucha cisza...).
Trzeba było nie kupować 20D, miałbyś spokój

Spróbuj tam: http://www.fotoservice.pl/serwis/index.php. Wiem że naprawiają Tokiny, może pomogą przy kalibracji. Ew. sprawdź czy ten ff to nie jest przypadkiem problem body.

2. Z tego samego powodu zależy mi też na wysokiej jakości wykonania (żeby mu piach w tryby nie wpadał) i na możliwie jak najmniejszym ciężarze (żeby plecaka ze sprzętem nie trzeba było ciągnąć na wózku).
Jeśli chcesz mieć pancerny obiektyw to albo elka albo Tokina. Dodam że moim skromnym zdaniem oczywiście... bo zaraz mnie zjadą posiadacze Sigm i Tamronów, ale trudno, przeżyję

I jeszcze pytanie końcowe: jaki zestaw obiektywów zabralibyście na kilkutygodniowy wyjazd do Maroka, albo innego Wietnamu? Chodzi o to, żeby zmaksymalizować jakość zdjęć i "elastyczność" zestawu, a zminimalizować wysiłek konieczny do obsługi sprzętu. Chodzi mi tu zarówno o ciężar, jak i o konieczność wymiany obiektywów (dlatego np. zestaw złożony z samych stałek wydaje mi się podejrzany, bo musiałbym zmieniać obiektywy 500x dziennie...).
EF 35-350L + Tokina 12-24

Oczywiście teoretyzuję, bo gdybym ja jechał to musiałbym zabrać zestaw który aktualnie posiadam . Ale jak chcesz to znam komis w Wawie w którym aktualnie mają tą elkę.