Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: 350d - przycisk sprawdzania GO

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    [OT] Szczerze mówiąc, to nie jestem pewien, czy o to chodzi. Kiedyś tak myślałem, ale z drugiej strony ważniejsze może być, że napinanie mięśni przy mróżeniu oczu powoduje deformację gałki ocznej i soczewka lekko się deformuje, poprawiając ostrzenie.
    Generalnie zgadzam sie z Tomkiem, moze za wyjatkiem tego "Ó" ;-) Sam jestem krotkowidzem i jakos nie zauwazylem, aby mruzenie oczu mialo jakikolwiek wplyw na ostrosc widzenia ;-)
    IMHO takie zmruzenie powiek pomaga w skoncentrowaniu wzroku na jednym, konkretnym punkcie. I w sumie nic wiecej - ja osobiscie tak samo widze zarowno na pelnej dziurze, jak i przymkniety o pare dzialek ;-)
    Ostatnio edytowane przez kavoo ; 01-06-2005 o 12:02

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Generalnie zgadzam sie z Tomkiem, moze za wyjatkiem tego "Ó" ;-) Sam jestem krotkowidzem i jakos nie zauwazylem, aby mruzenie oczu mialo jakikolwiek wplyw na ostrosc widzenia ;-)
    IMHO takie zmruzenie powiek pomaga w skoncentrowaniu wzroku na jednym, konkretnym punkcie. I w sumie nic wiecej - ja osobiscie tak samo widze zarowno na pelnej dziurze, jak i przymkniety o pare dzialek ;-)
    Mi to pomaga. Mam wade jednego oka i takie przymykanie "przysłony" powoduje, że lepiej widze.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

A ja nadal nie wiem, jak ocenić głębię ostrości przy pomocy GO.
    Ciemny jakiś jestem chyba.. Duża przysłona = ciemniej po naciśnięciu GO.
    I jak na tej podstawie ocenić GO?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    A ja nadal nie wiem, jak ocenić głębię ostrości przy pomocy GO.
    Ciemny jakiś jestem chyba.. Duża przysłona = ciemniej po naciśnięciu GO.
    I jak na tej podstawie ocenić GO?
    Sprobuj zrobic taki test...Ustaw sobie np 10 butelek (wszystkojedno po czym ;P) jedna za druga w odleglosci powiedzmy 20 cm od siebie...
    Zlap ostrosc na powiedzmy trzecia...wcisnij przycisk podgladu, zmieniaj przyslone od najmniejszego otworu do najwiekszego otworu, obserwujac jak zmienia sie ostrosc pozostalych butelek...cpyknij sobie przy kazdej przeslonie fote...

Najlepiej testowac na dluugich ogniskowych, wtedy bardzo dobrze widac jak tlo sie rozmywa.

Inna metoda to np...znajdujesz sobie wolnorosnacego kwiatka -- powiedzmy roze.
    Duza ogniskowa, lapiesz ostrosc na kwiat -- podglad -- zmieniasz przyslone obserwujac jak zmienia sie ostrosc lodyzki

Ciemniej sie robi bo przymykasz przeslone do pozycji roboczej, ktora ustawiles -- ale ostrosc oceniasz nie po tym jak ciemno, tylko po tym co jest ostre...

Pozdrawiam.

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VDR
    cpyknij sobie przy kazdej przeslonie fote...
    Trzeba będzie tak zrobić. Kliszka pójdzie, ale nic to

Dzięki!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Trzeba będzie tak zrobić. Kliszka pójdzie, ale nic to

Dzięki!
    nie zauwazylem, ze masz analoga :P niestety przy analogu eksperymenty sa kosztowne, wiec mozesz np zmieniac przeslone co dwa...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VDR
    cyknij sobie przy kazdej przeslonie fote...
    Hmm szkoda trochę kliszy...
    Zmiany GO najlepiej chyba będzie zobaczyć na makro - tam zazwyczaj GO jest bardzo mała.

Moja rada: połóż gazetę na stole zbliż się do niej na max ogniskowej najbliżej, na ile pozwoli aparat (dopóki łapie ostrość) - badź pod kątem ok. 45 stopni (byle nie prostopadle)

Naciśnij przycisk podglądu głębi i zacznij przymykać przysłonę
    Zobaczysz, jak głębia się zwiększa - najpierw miałeś ostre 2 linijiki, później 4 itd itd

I to właśnie możesz ocenić za pomocą tego magicznego batona...

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Naciśnij przycisk podglądu głębi i zacznij przymykać przysłonę
    Zobaczysz, jak głębia się zwiększa - najpierw miałeś ostre 2 linijiki, później 4 itd itd
    I to jest strzał w 10! Teraz dokładnie wiem o co w tym chodzi. Dzięki!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów