Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 350d - przycisk sprawdzania GO

Domyślnie 350d - przycisk sprawdzania GO

Proszę o kolejną łopatologiczną poradę
    Czemu służy ten przycisk i w jakich sytuacjach jest pomocny? Instrukcja mgliście to tłumaczy, szczególnie dla kogoś, kto nigdy tego nie miał w aparacie:" Patrząc przez celownik mozna sprawdzić w jakim zakresie odległości ostrość obrazu i obiektów jest wystarczająca" ( w manualu do 20D jest ten sam tekst )
    No to zacząłem sprawdzać. Eksperymentalnie stwierdziłem, że przycisk działa w trybach Av,M i A-dep i faktycznie po jego naciśnięciu robi się jakby ciemniej na matówce, ale żeby było widać zmiany w GO...no nie wiem. Działa toto inaczej przy krótszej i dłuższej ogniskowej, ale o co chodzi?.
    Dodam , że na razie mam tylko kitowe szkło i tak sobie myślę, że być może zbyt mały zakres powoduje, że efekty działania przycisku są dla mnie mało widoczne.A może nie zwracam na coś uwagi?
    Z góry dzięki za pomoc.
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

GO zależy od przesłony, zgoda? Więc jak przesłona zostanie domknięta (robi się ciemniej) to głębia rośnie. Skoro nie widzisz różnicy, to spróbuj bardziej ekstremalne ustawienia. Naostrz blisko i porównaj pełną dziurę z np. f22
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Wszystko zgoda. Zakumałem jak to działa przy f22 i f36 . Ostrzy pięknie po naciśnięciu, a na matówce mała GO. Eksperymentując oczekiwałem , nie wiedzieć czemu, mniejszej GO niż na matówce..hihihi. Dzięki za wskazówki.
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    GO zależy od przesłony, zgoda? Więc jak przesłona zostanie domknięta (robi się ciemniej) to głębia rośnie. Skoro nie widzisz różnicy, to spróbuj bardziej ekstremalne ustawienia. Naostrz blisko i porównaj pełną dziurę z np. f22
    Np. ja to rozumiem. Ale tak naprawdę, jak należy "czytać" podgląd GO?
    Co wynika z tego, że przy f11 zrobi mi się ciemniej (niż przy pełnej dziurze_? Jak ocenić GO przy pomocy takiego podglądu? Jak ocenić różnicę w GO przy zmianie przysłon?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Co wynika z tego, że przy f11 zrobi mi się ciemniej
    przymykasz przyslone, czyli zmniejszasz dziure a co za tym idze wpada przez nia mniej swiatla ...czyli robi sie ciemniej

Jak ocenić GO przy pomocy takiego podglądu? Jak ocenić różnicę w GO przy zmianie przysłon?
    wcisnij przycis pogladu glepi i zmieniaj wartosc przyslony - widac roznice?

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Na pewno zauważyłeś, że osoby ze słabym wzrokiem mrużą oczy. Dlaczego to robią??? - Żeby "ostrzej" wyraźniej widzieć. Podgląd GO ma nie tyle pokazać, że jest ciemniej, ale że ostrzej. Sama nazwa tego przycisku na to wskazuje.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madroz
    Podgląd GO ma nie tyle pokazać, że jest ciemniej, ale że ostrzej. Sama nazwa tego przycisku na to wskazuje.
    Ale czy na tej podstawie można ocenić zakres GO na kadrze? Głównie o to mi chodzi. Czy jest to tylko informacja typu "ho ho.. będzie łostro maciupkie; ho ho.. będzie łostro duziutkie"?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Jezeli przyjmiesz ze przez wizjer widzisz to samo co bedzie pozniej na zdjeciu, to tak ten przycisk pokaze GO na kadrze

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale czy na tej podstawie można ocenić zakres GO na kadrze? Głównie o to mi chodzi.
    I glownie o to chodzi podczas korzystania z przycisku podgladu GO.

Bo chyba nikt sie nie spodziewa, ze na takiej malutkiej matowce zauwazy roznice w ostrosci np. miedzy przyslona 2.8 a 4.0... niektorzy maja problem z dostrzezeniem jej na odbitkach, zwlaszcza w przypadku dobrych szkiel ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madroz
    Na pewno zauważyłeś, że osoby ze słabym wzrokiem mrużą oczy. Dlaczego to robią??? - Żeby "ostrzej" wyraźniej widzieć.
    [OT] Szczerze mówiąc, to nie jestem pewien, czy o to chodzi. Kiedyś tak myślałem, ale z drugiej strony ważniejsze może być, że napinanie mięśni przy mróżeniu oczu powoduje deformację gałki ocznej i soczewka lekko się deformuje, poprawiając ostrzenie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów