Jeśli masz kontakt z małą grupą to ocena może być mało wiarygodna, jeśli poprzeglądasz coś szerzej niż okolice "własnego podwórka" to inne skrajne opinie zmuszają do szerszego myślenia i włączenia dodatkowej logiki podczas własnej oceny takich testów.
Hmmm... portret... całopostaciowy czy skupisz się na twarzach? Z jakiego dystansu jeśli w pomieszczeniu? Polecany jest Canona 85/1.8 ale zależy jaki to ma być portret, niektórym pasuje 30mm innym 100mm.BTW: Wiem, ze to nie ten temat, ale jako ze powiazany jest u mnie z zakupem 450D zapytam od razu: jaki polecilibyscie obiektyw do portretow.
z tamronem nie ma rady... musisz pomacać przed zakupem kilka i wybrać ten najwłaściwiej pracujący z TWOJĄ puszką.Mam tutaj na mysli portrety plenerowe, ale i takze studyjne bowiem planuje rowniez kupic amatorski zestawik oswietlenia. Przyznam szczerze, ze od poczatku mysle o Tamronie 28-75 f2.8 jednak czym wiecej czytam tym sie bardziej do niego zniechecam, bo po za bdb optyka przeraza mnie podobno tragiczny serwis tamrona oraz jego sklonnosc do BF i FF.
Zależy jaki portret i z jakiego zakresu ogniskowych. Tutaj to chyba najwłaściwiej pożyczyć zooma od znajomego na kilka dni, postrzelać kilkadziesiąt/kilkaset i później przeanalizować zakres ogniskowych i wyniki tego strzelania. Dobrać swoją ulubioną ogniskową, dobrać tryb portretu jaki najlepiej nam wychodzi i kupić ze dwie jasne stałki o najczęściej używanych ogniskowych... tak przynajmniej ja podchodzę do tematu - gorzej z realizacją planów zakupuZastanawia mnie czy nie starczylo by mi swiatlo f 4.0 do moich zastosowan, jednak boje sie, ze wtedy pozbawie sie przyjemnosci tworzenia fot z dosc mala GO (np. portret z gory gdzie twarz jest ostra, ale dlonie juz nie). Jesli jestem w bledzie to mnie poprawcie.
W każdym razie... powodzenia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aaaa.. i na koniec jeszcze... zapoznałeś się z tym http://canon-board.info/showthread.php?t=30957 wątkiem?![]()