Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Test 450D na optyczne.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Prosze mi powiedziec jak to mozliwe, ze optyczne pl i Foto-Video (oba uwazama za fachowe zrodla) maja skrajnie odmienne opinie w pewnym zakresie oceny. Konkretnie chodzi o szumy i jak optyczne pl chwala nowa matryce w 450D i wyniki testow przedstwionych przez nich stawiaja nowego Canona na poziomie D300 w tym zakresie to Foto-Video gani za to 450-tke twierdzac, ze pod tym wzgledem nie dorownuje ona nawet D60.
    Wszystko zależy od metody testowania. O ile dobrze pamiętam to ta stosowana przez Opacznych jest znana (a jeśli nie jest to można spytać np Arka_O, który udziela się na Forum), nie wiem jak z FVD.

Mnie w tych testach brakuje testu szumów po:
    - zmniejszeniu do 6MP (odbitka 15 * 21)
    - zmniejszeniu do 4MP (odbitka 13 * 18 )
    - zmniejszeniu do 3MP (odbitka 10 * 15)
    - zmniejszeniu do 2MP (odbitka 9 * 13)
    Wbrew pozorom to byłby dobry test dla aparatów o różnej rozdzielczości.
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 17-07-2008 o 16:00

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Tylko na podstawie jakichkolwiek zdjec, ktore wam bylo dane ogladac z tego aparatu (moze nie bylo tego duzo jako ze ta puszka jest stosunkowo nowa) jestescie cos w stanie powiedziec. Chodzi mi o to jak ten aparat wypada na tle swoich poprzednikow i oczywiscie bezposredniej konkurencji. Mowimy tutaj o szumach rzecz jasna.

Ponadto jak tu sie odniesc do tych testow. Znam ludzi (w moim mniemaniu majacych pojecie o foto), ktorzy na roznych forach foto sobie cenia optyczne pl, gdzie tutaj jeden z kolegow uznaje je za conajwyzej srednio wiarygodne.

Nie oczekuje od Canona cudow, a jedynie zeby 450D nie odbiegal negatywnie (szumy) poziomem od swoich poprzednikow na tle konkurencji.

BTW: Wiem, ze to nie ten temat, ale jako ze powiazany jest u mnie z zakupem 450D zapytam od razu: jaki polecilibyscie obiektyw do portretow.
    Mam tutaj na mysli portrety plenerowe, ale i takze studyjne bowiem planuje rowniez kupic amatorski zestawik oswietlenia. Przyznam szczerze, ze od poczatku mysle o Tamronie 28-75 f2.8 jednak czym wiecej czytam tym sie bardziej do niego zniechecam, bo po za bdb optyka przeraza mnie podobno tragiczny serwis tamrona oraz jego sklonnosc do BF i FF. Zastanawia mnie czy nie starczylo by mi swiatlo f 4.0 do moich zastosowan, jednak boje sie, ze wtedy pozbawie sie przyjemnosci tworzenia fot z dosc mala GO (np. portret z gory gdzie twarz jest ostra, ale dlonie juz nie). Jesli jestem w bledzie to mnie poprawcie.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Ponadto jak tu sie odniesc do tych testow. Znam ludzi (w moim mniemaniu majacych pojecie o foto), ktorzy na roznych forach foto sobie cenia optyczne pl, gdzie tutaj jeden z kolegow uznaje je za conajwyzej srednio wiarygodne.
    Jeśli masz kontakt z małą grupą to ocena może być mało wiarygodna, jeśli poprzeglądasz coś szerzej niż okolice "własnego podwórka" to inne skrajne opinie zmuszają do szerszego myślenia i włączenia dodatkowej logiki podczas własnej oceny takich testów.
    BTW: Wiem, ze to nie ten temat, ale jako ze powiazany jest u mnie z zakupem 450D zapytam od razu: jaki polecilibyscie obiektyw do portretow.
    Hmmm... portret... całopostaciowy czy skupisz się na twarzach? Z jakiego dystansu jeśli w pomieszczeniu? Polecany jest Canona 85/1.8 ale zależy jaki to ma być portret, niektórym pasuje 30mm innym 100mm.
    Mam tutaj na mysli portrety plenerowe, ale i takze studyjne bowiem planuje rowniez kupic amatorski zestawik oswietlenia. Przyznam szczerze, ze od poczatku mysle o Tamronie 28-75 f2.8 jednak czym wiecej czytam tym sie bardziej do niego zniechecam, bo po za bdb optyka przeraza mnie podobno tragiczny serwis tamrona oraz jego sklonnosc do BF i FF.
    z tamronem nie ma rady... musisz pomacać przed zakupem kilka i wybrać ten najwłaściwiej pracujący z TWOJĄ puszką.
    Zastanawia mnie czy nie starczylo by mi swiatlo f 4.0 do moich zastosowan, jednak boje sie, ze wtedy pozbawie sie przyjemnosci tworzenia fot z dosc mala GO (np. portret z gory gdzie twarz jest ostra, ale dlonie juz nie). Jesli jestem w bledzie to mnie poprawcie.
    Zależy jaki portret i z jakiego zakresu ogniskowych. Tutaj to chyba najwłaściwiej pożyczyć zooma od znajomego na kilka dni, postrzelać kilkadziesiąt/kilkaset i później przeanalizować zakres ogniskowych i wyniki tego strzelania. Dobrać swoją ulubioną ogniskową, dobrać tryb portretu jaki najlepiej nam wychodzi i kupić ze dwie jasne stałki o najczęściej używanych ogniskowych... tak przynajmniej ja podchodzę do tematu - gorzej z realizacją planów zakupu
    W każdym razie... powodzenia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aaaa.. i na koniec jeszcze... zapoznałeś się z tym http://canon-board.info/showthread.php?t=30957 wątkiem?
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 18-07-2008 o 07:34 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Jeśli masz kontakt z małą grupą to ocena może być mało wiarygodna, jeśli poprzeglądasz coś szerzej niż okolice "własnego podwórka" to inne skrajne opinie zmuszają do szerszego myślenia i włączenia dodatkowej logiki podczas własnej oceny takich testów.
    Dziwne wnioskowanie. Dawno temu wąska grupa ludzi twierdziła, że Ziemia jest okrągła. Większość uważała, że jest płaska. Mała liczebność tej pierwszej grupy nie spowodowała, że mieli oni mniej racji. Wg mnie w ocenie najistotniejsze są argumenty, a nie to jak szerokie spektrum opinii zasięgnę. Trzeba pytać specjalistów, a nie wszystkich, bo większość się po prostu nie zna. Specjaliści zazwyczaj stanowią wąską grupę.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Dzieki za odp. Powiem tak.. do tej pory wiekszosc portretow byla robionych na ogniskowych z zakresu 60-100 mm, a wiec Tamron tutaj byl by dobry, ponadto pewnie kupie pozniej 50mm 1.8 i wydaje mi sie ze to mi starczy. Jesli nie wyprowadz mnie z bledu.
    Co do portretow to raczej z rzadka cale postacie, predzej polowa w gore i mniej. Co do 85 1.8 to nie tedy mojha droga. Budzet mam ograniczony i w tych zakresach bede racze preferowal zoomy, bo sa bardziej uniwersalne. Wiem, ze stalki slyna z lepszej jakosci zdjec no, ale coz nie zawsze sie ma co sie chce.

A jesli chodzi o pomieszczenie to odleglosc pewnie nie przekroczy 2,5-3 m od obiektu biorac pod uwage duzy pokoj zaadoptowany na potrzeby studia.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 18-07-2008 o 07:54

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Dziwne wnioskowanie. Dawno temu wąska grupa ludzi twierdziła, że Ziemia jest okrągła. [...]
    Ale wtedy były inne czasy. Dzisiaj masz większy wybór w tezach i opiniach. Niestety nie jestem kimś kto na dany temat przedstawiony choćby "dziwnie" mówi 'NIE' i koniec. Lubię dochodzić do innych źródeł danego tematu, oczywiście patrząc na niego przez ogromny pryzmat zdrowego rozsądku i logiki.
    Może to taka moja wada?

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

oczywiście że to nie jest wada ( stwierdzenie retoryczne bo jest to oczywiście zaleta) Ja na tomiast chodzę leczyć się do lekarza, naprawiać samochód do mech. sam. itd. itp. zatem tutaj ( jak również na optyczne ) zaglądam aby dowiedzeć się coś o fotografii, sprzęcie itp.
    I prawdę mówiąc najbardziej zwracam uwagę na spokojne stonowane wypowiedzi, które najcześciej zawierają dużą ilość wiedzy - chociaż niektóre wypowiedzi " o bardziej emocjonalnym zabarwieniu" przecież także mogą być słuszne. Nie zawsze jednak ma się czas aby wszędzie być, wszystko sprawdzić i na podstawie tak szerokich informacji wyrobić sobie w miarę pewne zdanie. Czasem trzeba komuś zaufać bez względu na to czy z " optycznych" czy z opłacanej gazety na zasadzie że gdzieś ziarnko prawdy zawsze jest i ja tym się kieruję spokojnie i z umiarem korzystając z wszystkich uwag jakie jestem w stanie przeczytać za co tym, który chcą się nimi podzielić ( bez względu na intencje ) serdecznie dziękuję i pozdrawiam ( zwłaszcza , że już nieraz nieźle skorzystałem chociaż jestem niedługo).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(.....)

Nie oczekuje od Canona cudow, a jedynie zeby 450D nie odbiegal negatywnie (szumy) poziomem od swoich poprzednikow na tle konkurencji.

(....)
    No i bardzo słusznie. Cudów nie ma ale jest bardzo dobrze - poziom co najmniej porównywalny z podobną konkurencją. Warto sobie samemu wziąć pomacać, zrobić trochę zdjęć i porównać. Przejrzyj sobie też więcej testów z różnych stron w sieci. Zawsze to daje szansę na bardziej obiektywne spojrzenie. Generalnie to co napisali na optycznych o szumach tej puszki jest zgodne z odczuciami wielu osób i innym testami np: http://www.dpreview.com.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-07-2008 o 15:39
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów