Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Nowy canon 70-200 f4 IS z wadą?

miloszbudzynski
    Guest

Domyślnie Nowy canon 70-200 f4 IS z wadą?

Witam wszystkich. Będę bardzo wdzięczny za pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów w ocenie obiektywu.

W zeszłym tygodniu kupiłem obiektyw jak w tytule. Dopiero w weekend miałem czas go wypróbować i porobiliśmy trochę zdjęć z żoną w ogodzie botanicznym. Żona robiła Eosem 400D z tamronem 90 mm ja Eosem 40D z tym włąsnie canonem 70-200. Po powrocie przy oglądaniu odniosłem wrażenie że zdjęcia są nie tak ostre jak bym oczekiwał. Zrobiłem szybki test w domowych warunkach. Ze statywu porobiłem zdjęcia i jednym i drugim body z oboma obiektywami. Na obu aparatach obiektyw zachowywał się identycznie zarówno z włączonym jak i wyłączonym stabilizatorem. Kilka zdjęć z canona i tamrona zamieściłem tytaj:

http://mibu.ovh.org/test/test.html

Będę wdzięczny za ocenę i opinię. Może ja spodziewałem się za wiele, ale wszędzie testy wykazują że powinien to być bardzo ostry obiektyw o rozdzielczości porównywalnej z tamronem.

Pozdrawiam wszystkich
    Miłosz

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miloszbudzynski Zobacz posta
    W zeszłym tygodniu kupiłem obiektyw jak w tytule... porobiliśmy trochę zdjęć z żoną w ogodzie botanicznym... odniosłem wrażenie że zdjęcia są nie tak ostre jak bym oczekiwał. Zrobiłem szybki test w domowych warunkach.
    http://mibu.ovh.org/test/test.html

Będę wdzięczny za ocenę i opinię. Może ja spodziewałem się za wiele, ale wszędzie testy wykazują że powinien to być bardzo ostry obiektyw o rozdzielczości porównywalnej z tamronem.
    przede wszystkim, pod rozwagę
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18987

poza tym jak chcesz oceniać ostrość na tablicy do BF /FF

jesli już koniecznie chcesz testować, to do testów rozdzielczości służy ta tablica:
    http://www.the-digital-picture.com/Help/ISO-12233.aspx

ale lepiej pokaż jakieś przykłady z tego ogrodu botanicznego.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Najlepiej coś z życia wypadało by pokazać. Tak czy inaczej na me oko wszędzie z Canona jest FF, oraz z Tamrona na F4, ale to jeszcze o niczym nie świadczy...
    DAS APARAT

miloszbudzynski
    Guest

Domyślnie

Wczoraj było już dość późno i nie miałem tablicy iso do testu rozdzielczości. Dziś juz sobie ściągnąłem i po powrocie do domu sprawdzę. Ale chodziło mi o ogólną ocenę a nie pomiar par linii - różnicę w zdjęciach z jednego i drugiego obiektywu przecież widać na tych zdjęciach, które zamieściłem.

Dodałem po jednym zdjęciu z ogrodu botanicznego. Więcej w tej chwili nie mam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Możesz pokazać zdjęcia z ogrodu botanicznego ilustrujace Twój problem ?
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Wczoraj było już dość późno i nie miałem tablicy iso do testu rozdzielczości.
    wczoraj było już dość późno, nie miałem wiertarki i otwór w ścianie postanowiłem zrobić korkociągiem ...

Dodałem po jednym zdjęciu z ogrodu botanicznego. Więcej w tej chwili nie mam.
    to są cropy czy resizy?
    co z tym było robione?
    dlaczego plik z canona ma EXIF, a z Tamrona nie?
    Pozdrowienia, Tomek

miloszbudzynski
    Guest

Domyślnie

Przepraszam, nie wiem czemu plik byl bez exifa. Wywolalem rawa z tych dwoch plikow prostym programikiem able rawer i zapisalem jako jpg w pelnej rozdzielczosci. Teraz juz powinno byc dobrze.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Wady to ja tu nie widzę, zdjęcia owszem różnią się od siebie ale kolega porownuje zooma do stałki (całkiem niezłej ) na dodatek te same zdjecia w pierwszej wersji znacznie różnią sie od tych z drugiej - te z drugiej są bardziej kontrastowe/ciemniejsze ?
    DAS APARAT

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

eeee.. porownujesz Canona 70-200 z Tamronem 90 MACRO? (do tego zoom vs stalka) Chocby skaly sr.. to chyba normalne ze ten 90 mm da ci lepsze detale.... chyba , ze ja sie nie znam. Sproboj zrobic sobie jakis portret, a nie 2 centumterowe glowki makowe. Zreszta portret i tak pewnie wyjdzie ostrzejszy na tamronie,,
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukA Zobacz posta
    ale kolega porownuje zooma do stałki ...
    Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Chocby skaly sr.. to chyba normalne ze ten 90 mm da ci lepsze detale....
    zasada stara, dobra i wielokrotnie sprawdzona...

ale:
    http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=4&API=2

natomiast więcej wątpliwości nasuwają różne korpusy (40D+ 70-200 vs 400D + 90 macro)
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów