Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pytanie dotyczące AF w 450d

Mieszany widok

Domyślnie Pytanie dotyczące AF w 450d

Mam pytanie dotyczące działanie AF w 450d (obiektyw 18-55mm IS). Ostatnio musiałem zrobić kilka zdjęć tuszu do rzęs (nie mój) i miałem z tym pewne problemy.
    Zdjęcia robiłem z odległości ok 70cm. Problemy polegały na tym, że AF nie mógł złapać ostrości na fotografowanym przedmiocie tylko albo łapał ostrość na drzwiach balkonowych które były w odległości około 3 m albo w ogóle nie mógł ustawić ostrości. Fotografowany przedmiot miał szerokość około 1 cm i wysokość 9 cm. Ostrość była ustawiana centralnym punktem i oczywiście centralny punkt AF był ustawiany dokładnie w środku szerokości przedmiotu. Czasem AF działał prawidłowo jak skierowałem punkt AF na sam dół przedmiotu. Używałem podczas robienie zdjęć różnych ogniskowych i najniższej możliwej przysłony. Na ogniskowej 55 problem nie występował a na pozostałych już były problemy.
    Czy wiecie czym mogły być spowodowane te problemy ?

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

najprawdopodobniej zbyt mała kontrastowość obszaru przedmiotu w polu autofocusa (lokalne kontrasty) podobnie sprawa ma sie z ostrzeniem na jednolite płaszczyzny np jednolita sciana w wiekszosci przypadkow af zglupieje, miedzy innymi po to jest przelacznik na manual focus :P
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bvq Zobacz posta
    najprawdopodobniej zbyt mała kontrastowość obszaru przedmiotu w polu autofocusa (lokalne kontrasty) podobnie sprawa ma sie z ostrzeniem na jednolite płaszczyzny np jednolita sciana w wiekszosci przypadkow af zglupieje, miedzy innymi po to jest przelacznik na manual focus :P
    Przedmiot był koloru czarnego a w tle były okna i drzwi balkonowe więc kontrast raczej był spory. Czy w tym przypadku, kiedy zdjęcia były robione w kierunku okien i wyszły niedoświetlone AF miał prawo działać nieprawidłowo mimo, że w pomieszczeniu było jasno ? Czy korekta ekspozycji ma wpływ na działanie AF ?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chodzi o kontrast przedmiotu na który ostrzysz a nie kontrast sceny. AF łapał ostrość na to, co dobrze widział, czyli dużo jaśniejsze tło.

Warto wiedzieć jak działa AF w lustrzankach. Tu masz artykuł. Pozwoli to uniknąć takich błędów w przyszłości.

Korekta ekspozycji nie ma wpływu na AF, w lustrzance to są całkiem niezależne podzespoły.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów