Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Canon EOS 400D + EOS Utility - Jak zgrac pliki,dlaczego nie wykrywa ?

castor_101
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich!
    Mam ten sam problem co wwj, mój laptop z Vista wykrywa 400D, komp go widzi jednak EOS Utility cały czas pokazuje błąd połączenia. Pościągałem już wszystkie aktualizacje softu ze strony Canona, poinstalowałem je, karty CF mam po formacie, żadnego innego sprzętu nie mam podpiętego pod USB, kabel przekładałem już do każdego gniazda USB - ciągle nic, ciągle brak komunikacji. Na stacjonarnym PC z XP nigdy nie miałem z problemu! Czy udało się Komuś z Was już rozwiązać ten problem?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez castor_101 Zobacz posta
    Czy udało się Komuś z Was już rozwiązać ten problem?
    Mnóstwo osób kupiło po prostu czytnik kart pamięci i są zadowoleni .
    Tylko że to jest oczywiście obejście, nie rozwiązanie problemu.

wwj
    Guest

Domyślnie Rozwiązanie problemu

Udało mi się przypadkowo znaleźć rozwiązanie problemu zatem zamieszczam je dla wszystkich, którzy mają podobny problem.

Wyłączyłem (przełącznikiem na obudowie) Wifi i BT i dopiero po tym podłączyłem aparat do USB. O dziwo EOS Utility uruchomił się ze wszystkimi funkcjami aktywnymi. Nie wiem czy to wina komórki, która również widzi się jako urządzenie WIA, myszki BT czy Wifi ale choć kulawe - jest to rozwiązanie problemu.

Na stronach Canona znalazłem informację, że przygotowywana jest poprawka.

Domyślnie

Witajcie jeszcze dobrze nie zaczęłam a juz mam problem ze zgraniem zdjęc z aparatu poprzec USB na komputer. ZAinstalowałam wszystko co potrzeba z płytki z oprogramowaniem. Podłączyłam aparat do kompa (Windows XP) i włączyłam - komputer znalazł nowy sprzęt i zapytał czy ma instalowac oprogramowanie (domyślnie) wiec to dalam i szukał, szukał i... nic nie znalazł....;/ Tzn pojawiło się okienko, że jesli był dołączony soft ze sprzetem zeby zainstalowac a ja to juz przeciez zrobiłam..

Kiedy otwieram EOS UTILITY nie mam aktywnych funkcji zgrywania zdjęc (aktywne jest tylko Monitor Folder)....

Nie wiem pewnie cos zle zrobiłam ale nie wiem co bardzo prsiłabym o pomoc, czym moze byc spowodowane ze komputer nie chce mi wykryc sprzetu i zaraz po podlaczeniu nie otwiera Eosa Utility?
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Domyślnie

POwyższe pytanie nieaktualne już pogodziłam komputer z aparatem i wszystko działa jak powinno (nawet czytnik kart, który uznałam za zapsuty okazało sie, że z innym kabelkiem USB działa aż miło)
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    POwyższe pytanie nieaktualne już pogodziłam komputer z aparatem i wszystko działa jak powinno (nawet czytnik kart, który uznałam za zapsuty okazało sie, że z innym kabelkiem USB działa aż miło)
    W jaki sposób się tu Tobie udało, bo borykam sie bezskutecznie z tym problemem z 40D?
    Ostatnio edytowane przez niemar ; 24-02-2009 o 23:40

Domyślnie

Ja mam podobny problem, tyle że poprzez czytnik. Z dnia na dzień EOS Utility przestał widzieć kartę podłączaną przez czytnik do kompa. w opcjach autoodtwarzania (win xp) również nie ma eos util. zawsze było tak, że podłączałem kartę poprzez czytnik do kompa i otwierało się okienko autoodtwarzania, gdzie wybierałem opcję zgrania obrazów i uruchamiało się okno eos utility, teraz tylko otwiera się folder karty i muszę robić wszystko ręcznie.

Jeszcze inaczej. okno autoodtwarzania otwiera się tylko wtedy, kiedy na karcie znajdują się jpg-i. jeśli RAW-y, to nie działa

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

aha, formatowanie karty nic nie daje, problem występuje na wszystkich kartach jakie mam
    Ostatnio edytowane przez glasseye ; 30-08-2009 o 16:39 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

odświeżę wątek, bo nadal mam ten sam problem. może nie jest to super paląca sprawa, ale jednak przyzwyczajony byłem do tego, że podłączam przez czytnik kartę, po czym wyskakuje mi okienko autoruna z opcją "Lets you select and download pictures" itd. Z dnia na dzień stało się tak, że okienko się nie wyświetla, a zamiast tego otwiera się folder karty pamięci. i grzebanie w ustawieniach autoodtwarzania nic nie daj, bo tam mogę ustawić tylko żeby wyświetlał okno autoruna przy konkretnej zawartości karty (muzyka, wideo, obrazy itd.), jednak windows rawów nie traktuje jako pliki obrazów

Coś już napisał

Domyślnie

Mi od momentu reinstalacji XP (po formacie dysku) wszystko działa jak należy. Zatem podejrzewam, że wina leży po stronie systemu operacyjnego. Ale jak temu zaradzić w inny sposób? Nie wiem. Jeśli masz jakiś stary dysk (HD) weź go podłącz do kompa i postaw system, po czym wgraj oprogramowanie od aparatu i sprawdź czy ruszyło. Będziesz miał pewność, że to system. Moje doświadczenie mówi, że to chyba jedyny sposób na rozwiązanie problemu.

Dopiero zaczyna Awatar Rinuś

Domyślnie Odp: Canon EOS 400D + EOS Utility - Jak zgrac pliki,dlaczego nie wykrywa ?

Witam podłączam się pod problem. U mnie z dnia na dzien laptop przestał widzieć aparat po podłączeniu go poprzez USB ( EOS 400D), nie robiłam z tego wielkiego problemu tylko kupiłam czytnik kart, jednak kupiłam czytnik za 30zł i powyginały się te druciki w nim i już nie czyta mi karty, więc stwierdziłam, żee musi bbyć jakieś rozwiązanie problemu aby laptop widział aparat. Jak podłączam aparat i go uruchamiam to przez dosłownie 5 sekund jest napis na LCD Busy, a po chwili on znika i nic się nie dzieje - laptop nie widzi aparatu. Płytkę gdzieś zgubiłam od aparatu, zainstalowałam ze strony Canona EOS utility, ale to nie pomogło, nie wiecie co można zrobić??

Pozdrawiam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów