Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Luzy w obiektywie 18-55mm IS

AnitaKraft
    Guest

Domyślnie Luzy w obiektywie 18-55mm IS

Kupiłam 450d z obiektywem kitowym 18-55mm IS. Zauważyłem, że cześć obiektywu która się wysuwa przy zmianie ogniskowej ma luzy tzn. można nią lekko poruszać na boki. Nawet jak przechylam aparat z zamocowanym obiektywem to słychać jak część obiektywu delikatnie się "przemieszcza". Czy to jest normalne czy może lepiej reklamować obiektyw ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ten obiektyw to generalnie sam plastik i jeden wielki "luz" ;-) .. nie masz sie czym przejmowac - rob dalej zdjecia, obiektyw jest jak najbardziej ok :-)

taka juz jego uroda ale jak na poczatek jest jak znalazl :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 20-06-2008 o 07:35

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

teoretycznie tak, ale pod własnym ciężarem (przecież takim małym) wysuwać to się nie powinien... przecież przesunie się płaszczyzna ostrości
    (kit ostrzy przednim zestawem soczewek na rotującym tubusie - jeżeli ktoś miał przyjemność się z nim nie spotkać)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    pod własnym ciężarem (przecież takim małym) wysuwać to się nie powinien...
    a wysuwa sie ?? cyt:

Cytat Zamieszczone przez AnitaKraft Zobacz posta
    cześć obiektywu która się wysuwa przy zmianie ogniskowej ma luzy tzn. można nią lekko poruszać na boki.

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    przecież przesunie się płaszczyzna ostrości
    18-55 jest tanim urzadzeniem gdzie precyzja nie jest tak wazna.. widocznie jest na tyle duzy margines bledu, ze jest on niedostrzegalny na zdjeciach.. Canon zapewne wzial to pod uwage projektujac kit'a ;-)

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie też ma luzy, chociaż nie są one bardzo odczuwalne A już na pewno nie mają wpływu na jakość zdjęć.
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ten typ tak ma.Nie ma to wplywu na działanie.Zapomnij o tym i fotografuj.Pozdrawiam

AnitaKraft
    Guest

Domyślnie

Obiektyw raczej się nie wysuwa do przodu tylko delikatnie chodzi na boki. Ciężko zmierzyć jakie to są luzy może około 1 mm. Przechylając aparat słychać lekkie pyk spowodowane stukaniem przedniej części obiektywu o drugą.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AnitaKraft Zobacz posta
    Obiektyw raczej się nie wysuwa do przodu tylko delikatnie chodzi na boki. Ciężko zmierzyć jakie to są luzy może około 1 mm. Przechylając aparat słychać lekkie pyk spowodowane stukaniem przedniej części obiektywu o drugą.
    Tak ma być. To nie eLka.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Smutna prawda - ten obiektyw MA taki być, żebyś w końcu zaczęła myśleć o czym innym, najlepiej oczywiście Canona

AnitaKraft
    Guest

Domyślnie

Specjalnie dzisiaj wstąpiłam do sklepu i oglądałam inny 450d z kitem. Takich luzów jak mój nie miał. Widocznie mi się trafił jakiś bardziej wyluzowany obiektyw :-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów