Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jeden wielki mętlik...

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Jeden wielki mętlik...

Zacznę od początku , po baaardzo długiej przerwie w fotografowaniu postanowiliśmy z żoną wrócić do naszego ukochanego hobby , zakupiliśmy 450d kit z myślą aby najpierw rozbudować szklarnię a potem przesiąść się na ff i tu zaczęły się schody.

Fotografujemy głównie na dworze na naszych wyprawach tu jest robione jakieś 95% zdjęć , jako pierwsze szkło chcieliśmy zakupić 17-40 f4L , po przeczytaniu miliardów postów i niezbyt pochlebnych opinii zrezygnowaliśmy na rzecz 24-70 f2.8L ale sytuacja taka sama jak w przypadku 17-40 więc 24-105 i znów sytuacja identyczna jak w przypadku poprzedników .... chcemy zakupić także do "podstawowego" zestawu 85 1.8 , 70-200 2.8 USM i 100/2.8 macro ten ostatni to jedyny co do którego nie mam żadnych wątpliwości w sprawie kupna , co do reszty przyznamy się że im więcej czytamy tu na forum tym bardziej jesteśmy przerażeni : FF/BF , lepszy/gorszy egzemplarz , problemy z AF ect ect ect...doszło do tego że boimy się zakupić jakikolwiek obiektyw...mamy TOTALNY mętlik w głowie.

Wiem że zaraz dostaniemy linki do 1000000 postów/tematów tu na forum sęk w tym że przeczytaliśmy wszystkie nt. w/w obiektywów od 2005roku zaczynając i stąd nasz totalny mętlik...prosimy o wyciągnięcie pomocnej dłoni i rzucenie przysłowiowej brzytwy..

Dopiero zaczyna Awatar vanish

Domyślnie

Hm jeśli boicie się że zoomy z najwyższej półki canona będą słabe to chyba ciężko będzie was zadowolić. Powiem tak mam 17-40 i z canonem 400d współpracuje świetnie tak samo z 30d jasne że mógłby być nieco dłuższy jaśniejszy ale taki jest, jeśli chcecie robić zdjęcia na dworze myślę że będzie to dobry wybór, zresztą chyba najlepiej by było jak napisalibyście jakie zdjęcia chcecie robić bo dla jednego 17-40 będzie za krótkie a dla innego może być mało szerokie.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

chcieliście to bierz 17-40 i nie czytaj juz postów. Ilu ludzi tyle opinii. Jak ci nie spasuje (chociaż wątpię) to sprzedasz - to chodliwe szkło
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Według moje skromnego zdania to całkiem dobry zestaw wybraliście. Ja wiele lat temu zaczynałem ze smienami, zenitami i po długiej przerwie kupiłem 300d z kitem. Jak się 'czuje' focenie wszystko jest dobre na początek.

Pozdrawiam
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

17-40/4, 85/1.8, 100/2.8, 70-200/2.8 - wybraliscie swietny zestaw szkiel zarowno pod cropa jak i FF. Moze zdzialac cuda w dobrych rekach... Naczytaliscie sie wiele, a jak juz ktos napisal "Ilu ludzi tyle opinii"... Radze kupowac poki jest cb i cieszyc sie ze zrobionych zdjec. Proste...
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

jur
    Guest

Domyślnie

miałem to samo, nie przejmuj sie idz i kup i popróbuj, najszybszy test ostrości to calówka wszędzie ją można wsiąść i pokaże ostrość i ewentualny bf lub ff.
    Niedawno przesiadłem sie z olka na canona, tam zuiko to ostrość nawet przy najtańszych szkiełkach. Zaczynam wieżyc ze przy wyborze systemu trzeba wiedzieć co sie chce focić, nie ma idealnego systemu dla każdego (mówie tu o amatorskim foceniu). Canon to super sprzęt ale ma sporo wad teraz juz to wiem olek tak samo w sumie te 2 systemy super sie uzupełniają :smile:

Z tą calówką (drewnina) mowie poważnie parę strzałów i wiesz wszystko :smile:

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zacznę od początku , po baaardzo długiej przerwie w fotografowaniu
    No i tu dochodzimy do sedna sprawy. Razem z malzonka od zawsze FOTOGRAFOWALISCIE, a to jest forum onanistow sprzetowych. Nie sugerujcie sie tymi postami, to sa naprawde dobre szkla, napewno bedziecie zadowoleni. No chyba ,ze chcecie robic zdjecia testowe to raczej sie zastanowic powaznie nad tym co kupic :wink:
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Na własnym przykładzie z czystym sumieniem mogę polecić i na cropa i na FF (30D / 5D) EF 17-40mm f/4.0 L USM, EF 24-70mm f/2.8 L USM, EF 70-200mm f/2.8 L IS USM BF lub FF to kwestia przypadku ale od tego są serwisy a raczej jeden To dobre szkła a osoby które szukają kwadratowych jajek niech sobie kupią lunety;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dziękujemy wszystkim , naprawdę pomogły nam te posty bo już zaczynaliśmy tracić wiarę , 70-200 będzie bez IS co prawda bo 4200 a 6000 pln to jest troszkę różnicy .

Już zadecydowaliśmy 17-40 , 85 1,8 , 100/2,8 macro i 70-200 2,8 USM.

Jeszcze raz dziękujemy.

Vanish my sie nie boimy że szkiełka z najwyższej półki będą kiepskie tylko czytając forum często ma się wrażenie że jedna sztuka na 1000 jest ok

Jur dzięki za pomysł z calówką

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Entu Zobacz posta
    Dziękujemy wszystkim , naprawdę pomogły nam te posty bo już zaczynaliśmy tracić wiarę , 70-200 będzie bez IS co prawda bo 4200 a 6000 pln to jest troszkę różnicy .

Już zadecydowaliśmy 17-40 , 85 1,8 , 100/2,8 macro i 70-200 2,8 USM.

Jeszcze raz dziękujemy.

Vanish my sie nie boimy że szkiełka z najwyższej półki będą kiepskie tylko czytając forum często ma się wrażenie że jedna sztuka na 1000 jest ok

Jur dzięki za pomysł z calówką
    Nie,to chyba nie jest dobry pomysl.Róbcie normalne zdjecia.Szkoda czasu na calówki.Te szkla was nie zawiodą.Dobry wybór.Mówie to na podstawie własnych doswiadczen.Róznica miedzy 70-200 z IS a bez IS jest obecnie na nizszym poziomie.Jesli dacie rade brac z IS.Kupic raz i miec spokój.To b.czesto uzywane szkło.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów