Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Pytanie o cene za zdjęcia?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storm
    jednak pytanie moje dotyczy samego faktu fotografowania, a mianowicie: "czy do ksiedza trzeba przed taka uroczystoscia zwrocic sie o pozwolenie itp?".
    Zadaj to pytanie mlodym, ktorych bedziesz focil. Oni na pewno lepiej znaja ksiedza niz ty i albo zasugeruja by sie 'opowiedziec' albo powiedza ze jest OK i nie ma srtesu, albo sami uprzedza ksiedza kto ich bedzie fotografowal.

Domyślnie

Kilkukrotnie zdarzylo mi sie juz byc fotografem slubnym i nigdy wczesniej z zadnym ksiedzem niczego nie ustalalem. Jesli bedzie jeden fotograf w kosciele a nie trzech ktorzy beda sie krecic po oltarzu, to ksiadz potraktuje Cie jako oficjalnego i bedziesz mogl robic swoje.
    Jednak warto by bylo wczesniej sie przygotowac zeby wiedziec ze np. nie wchodzimy na ambone zeby zrobic lepsze ujecie :-P

W najnowszym magazynie "ZOOM" jest artykuł pt:"Niezapomniane chwile" o tym jak sie przygotowac do zdjec slubnych.
    Moge podeslac bo mam :-)
    Ostatnio edytowane przez MaX ; 31-05-2005 o 17:27

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaX
    Kilkukrotnie zdarzylo mi sie juz byc fotografem slubnym i nigdy wczesniej z zadnym ksiedzem niczego nie ustalalem. Jesli bedzie jeden fotograf w kosciele a nie trzech ktorzy beda sie krecic po oltarzu, to ksiadz potraktuje Cie jako oficjalnego i bedziesz mogl robic swoje.
    Jednak warto by bylo wczesniej sie przygotowac zeby wiedziec ze np. nie wchodzimy na ambone zeby zrobic lepsze ujecie :-P
    Święta racja, robiłem ostatnio na chrzcinach. Wiecie teraz każdy kupuje aparacik w dyskoncie spożywczym przy kasie.:cool: Tak więc fotoamatorów było wielu - wśród nich ja. Wszyscy chodzili to z tyłu, to z przodu, ale komu się oberwało od księdza??? temu z największym aparatem czyli mnie . Może dlatego, że najgłośniej się trzaskałem:-D
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaX
    Ale w koncu zdarzy sie ten kilkunasto czy kilkudziesieciokrotny raz kiedy ksiadz cie wyprosi (nawet mimo ze bedziesz jedyny) i niewiele bedziesz mial do powiedzenia.
    Mi sie nie zdarzylo, ale znam takich ktorym ksiadz nie pozwalal, albo pytal o zaswiadczenie z kurii, albo kazal stac tylko w jednym miejscu.
    Dlatego uwazam ze lepiej jest i poza tym kultura tego wymaga (w koncu pytasz sie gospodarza czy mozeszs tak urzedowac na jego terenie) - dogadac ta kwestie... przedstawic sie i uprzedzic ze chce sie fotografowac przed rozpoczeciem uroczystosci ksiedza - to nic nie boli, tylko odrobiny smialosci trzeba... choc jeszcze lepiej jak panstwo mlodzi czy rodzice (chrzest itp) to zrobia.

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ja przed zdjęciami w kościele ,jeśli młodzi lub zainteresowani nie ostrzegli księdza o wizycie małego wścibskiego fotografa-amatora, sam przedstawiam się i pytam o zgodę. Po wymianie zdań księża się zgadzają mimo braku kursu w kurji. Trzeba tylko pamietać że nie ty jesteś najważniejszy z aparatem tylko młodzi ich uroczystość. Oraz by szanować uroczystość jakim jest ślub, nie błyskać lampą po oczach księdzu, oraz nie stawać tyłem do księdza i nie wymieniać obiektywu na samym środku kościoła lub prezbiterium, bo bardzo szybko opuścisz kościół przy nagłym kazaniu księdza płynącym ze wszystkich głośników. :-)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów