Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Pytanie o cene za zdjęcia?

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Pytanie o cene za zdjęcia?

Witam
    Ostatnio zdarzyło mi się robić dokumentacje mszy prymicyjnej w kościele. Czas zdjęć około 2 godzin plus obróbka rawów i Ps przez kilkanaście godzin godzin. Zdjęć około 100 na cd-romie. Nie wiem ile zarządać za taką imprezę bo robię takie coś pierwszy raz zdjęcia mają charakter reportażowy i dokumentacyjny, a zostałem porposzony przezz obcą osobę która mnie zaczepiła "na ulicy" widząc aparat w dłoni. Proszę o sugestie. Myślę że w okolicach 150 zł zaśpiewać. Czy to dużo czy mało?
    Proszę o sugestie.
    ps. Podobny problem mam ze zdjęciami zespołu muzycznego który grał na weselu gdzie robiłem fotki. Mam im przesłać fotografie z tym zespołem i podać cenę za zdjęcia. Było to robione przy okazji więc myślę o 5-10zł za jedną sztukę lub 50 zł za komplet 10 zdjęć?
    Nie wiem czy to dużo czy mało.
    Proszę o radę.

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

ja bym wziął za kościół 300 zł a za zespół 100zł. To są ceny do zaakceptowania.

Księdza stać i zapłąci na pewno.

A i tak są to ceny mocno zaniżone no chyb a że zdjecia nieudane są wtedy lepie w ogóle nie nagrywać i nie robic soibie lipy
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Dopiero zaczyna Awatar fotofx
    Miasto
    Szczecin(Skype:fotofx)

Domyślnie

Skoro na tyle wyceniasz to znaczy ,że tyle są warte

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Znam ludzi, którzy śpiewają za ślub + kilka fotek w parku 1200.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Co do ślubu to ostatnio robiłem znajomym w formie reportażu plus plenerek. Zdjęcia obrobione i na cd-romie dostarczone będą. Będzie ich około 400 sztuk. Dla znajomch zaśpiewałem 500zł i kręcili na to trochę nosami że ślub, że pieniądze itp. Po tym maratonie 20-sto godzinnym wiem, że to za mało jeśli będę robić obcym to minimum 1000zł za tą przyjemność zaśpiewam.
    Pytanie do forum a ile wy śpiewacie za śluby dla znajomych ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_21
    Co do ślubu to ostatnio robiłem znajomym w formie reportażu plus plenerek. Zdjęcia obrobione i na cd-romie dostarczone będą. Będzie ich około 400 sztuk. Dla znajomch zaśpiewałem 500zł i kręcili na to trochę nosami że ślub, że pieniądze itp. Po tym maratonie 20-sto godzinnym wiem, że to za mało jeśli będę robić obcym to minimum 1000zł za tą przyjemność zaśpiewam.
    Pytanie do forum a ile wy śpiewacie za śluby dla znajomych ?
    Hihi... mam podobne doswiadczenia - teraz znajomych odsyłam do 'profesjonalisty' ktory kasuje ich 3 razy wiecej i knoci 5 razy gorzej niż ja ;-). Sam ide na slub na wódke a nie ganiać z aparatem - jak zproszą :-)

Janusz

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Robiłem zdjęcia na ślubie kolegi.
    Dostał ponad 120 zdjęć w dwóch wersjach: 10x15 i 15x21.
    Dostał je w prezencie bo to dobry kolega.
    Gdybym miał to robić za pieniądze to myślę że ten 1000PLN jest dobrą ceną.
    Nie chciałbym robić tego taniej.

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Robiłem zdjęcia na ślubie kolegi.
    Dostał ponad 120 zdjęć w dwóch wersjach: 10x15 i 15x21.
    Dostał je w prezencie bo to dobry kolega.
    Gdybym miał to robić za pieniądze to myślę że ten 1000PLN jest dobrą ceną.
    Nie chciałbym robić tego taniej.
    To dokladnie tak jak ja, zrobilem im zdjecia + obrobke. Wywolanie (ponad 150 zdjec) to juz zaplacili z wlasnej kieszeni, ale za to w labie gdzie mam duza znizke, wiec im to calkiem tanio wyszlo
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przemo mala sugestia - tego typu ustalenia finansowe to sie robi przed okazja fotograficzna a nie po, bo mozesz sie napracowac z fotkami a uslyszysz "tak duzo? to nie, to my dziekujemy, ciocia kompaktem zrobila i wyszly ok" , dlatego ja jestem przeciw tego typu ustaleniom "zrobilem i ile za to mam zaspiewac" - bo spiewac powinienes przed robieniem 8)

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Przepraszam ze w tym watku, ale skorzystam z okazji..
    Mam pytanko, nie zarabiam bezposrednio na fotografiach ale raczej na stworzeniu cyfrowo cos co je nasladuje..
    Dlatego tez nie znam sie na tym ile kosztuje robienie zdjec itp. o nigdy nie bende tego robil za pieniadze, ale znajomi poprosili mnie o zdjecia slubne i nie odmowielem, robic bende to za darmo jako pewnego rodzaju doswiadczenie, jednak pytanie moje dotyczy samego faktu fotografowania, a mianowicie: "czy do ksiedza trzeba przed taka uroczystoscia zwrocic sie o pozwolenie itp?". Nie wiem bo sie na tym nie znam i nie wiem czy cos takiego sie robi czy nie?

Z gory przepraszam za zasmiecanie watku.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów