Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: C 70-200/4 czy T 70-200/2.8

Domyślnie C 70-200/4 czy T 70-200/2.8

Witam,

Tak jak wiele osób na forum stoję przed dylematem.

Chodzi o dwa obiektywy:

Canon 70-200/4 i Tamron 70-200/2.8

Chciałbym aby któryś z nich zagościł w moim plecaku, tylko który ?

Zdjęcia głównie portretowe, czasami miło by było ustrzelić jakiegoś ptaka czy zająca ( ). Na koncerty również bym któregoś z nich zabrał.

Dużo się już na forum naczytałem o obu obiektywach, ale chciałbym usłyszeć Wasze zdanie, który będzie lepszym wyborem.

Wiem, że najlepszym wyborem byłby C70-200/28 - ale nie zarabiam na zdjęciach i nie stać mnie na niego - to bardziej dla siebie i własnej satysfakcji.

Im dłużej siedzę na forum, tym większy mam mętlik w głowie

Pstrykam C 30D.

Pozdrawiam,
    grz
    Pkt 8 regulaminu forum

Domyślnie

Stałem przed podobnym dylematem, wybrałem Canona. Bardzo dobra jakośc wykonania.Ostre zdjęcia, ładny bokeh, pozatym szybki AF (USM) i wiele innych plusów. Jedynym mankamentem w tym obiektywie może wydawac sie jego "jasnośc", ale osobiscie jeszcze tego nie odczułem. Tak jak mówisz najlepszym wyborem byłaby wersja ze światłem 2.8 ale cena nie pozostawia złudzeń.

Pozdrawiam.
    450D + 18-55 IS | 70-200 f4
    Pentax MG + SMC PENTAX-M 50mm f2

Zenit ET

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zrób ankietę
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

L-ka to w sumie zacny obiektyw, ale musisz pamiętać, że pod światło nim się nie da robić zdjęć. Jak dla mnie jest to duży minus ;(
    Canon 855D + 8-200mm f4

Bywalec

Domyślnie

stałem przed takim samym wyborem, myślałem jeszcze nad sigmą 70-200 2.8
    z tym że mi bardziej do sportu to szkło potrzebne i dlatego tamron odpadł jako pierwszy (słaby AF).

A potem chciałem kupić sigme ze stanów, jednak zabrakło kasy i teraz czekam na paczkę z canonem

trochę szkoda że nie będę miał f2.8 bo na koncertach f4 przy tele to trochę za ciemno czasami, no i przydało by się też do ładnej głębi ale coś, AF okazał się dla mnie ważniejszy. Moim zdaniem jeżeli nie będziesz robił sportu to weź tamrona

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

dokladnie.
    focisz sport - bierz eLke
    nie focisz sportu - bierz Tamrona.

Uzależniony

Domyślnie

Stoję przed podobnym dylematem, tyle że jeśli już L-kę to z wolałbym dozbierać do wersji IS.

A jak w praktyce odbiera się masę szkiełek 70-200 2,8? Bo to już trochę waży i zakładając że np chcemy z tym polazić po mieście, zabrać na wycieczki itp to obawiam się że taki tamron to może być problem...

L-ka z kolei strasznie rzuca się w oczy swoim kolorem :/

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Stoję przed podobnym dylematem, tyle że jeśli już L-kę to z wolałbym dozbierać do wersji IS.

A jak w praktyce odbiera się masę szkiełek 70-200 2,8? Bo to już trochę waży i zakładając że np chcemy z tym polazić po mieście, zabrać na wycieczki itp to obawiam się że taki tamron to może być problem...

Tez sie przymierzam do swojego pierwszego tele ze swiatlem 4 lub 2.8.
    Canon jednak troche za drogi ale jakby dalo sie skombinowac w ok 2800zł z zagranicy to bylby najlepszy wybor. Mysle ze F4 tez bylby dobry jak na moje porzeby ale jak to koledzy juz na forum mowili kupic raz a dobrze wiec napewno szukam czegos z 2.8 chcialem 100/2.8 macro ale nie wiadomo ile tego macro porobie a jakbym mial 70-200 2.8 to mam uniwersalne szklo do wszystkiego a nie niewygodna stalke Juz raz sie zawiodlem AF w sigmie mianowicie tej z mojej stopki i nie wiem czy jednak HSM w 70-200 to niebo a ziemia w porownaniu z moja sigma Tamron kusi ostroscia, canon wszystkim (ale odpedza mnie kolorem i ceną ), a sigma slabsza ostrosc ale HSM w sumie ponoc niezly. Moze ktos sie wypowie o HSM w sigmie w porownaniu do obiektywow z mojej stopki
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grz Zobacz posta
    Witam,
    Tak jak wiele osób na forum stoję przed dylematem.
    Chodzi o dwa obiektywy:
    Canon 70-200/4 i Tamron 70-200/2.8
    Krótko: 70/200 4L. CUDOWNY OBRAZ, KOLORY, OSTROŚĆ, SZYBKOŚĆ i BOKEH.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    dokladnie.
    focisz sport - bierz eLke
    nie focisz sportu - bierz Tamrona.
    Nie do końca. Ta "ciemna" elka jest jeszcze DOSKONAŁYM szkłem PORTRETOWYM.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 19-06-2008 o 10:02 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta

Sober masz racje ale...ale Tamron jest gabarytowo większy. To też zwraca na siebie uwagę.(dodaj osłone i zobaczysz jaka armata). Ale Tami z testów wygląda bardzo dobrze.

Też wybierałem z tych dwóch. I polciało na "L"kę. Z tym, że oprócz AF jeszcze gabaryty grały role. (nie tylko ja ze sprzętu korzystam)

Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów