40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
Mam taki problem. Jestem autorem zdjęć z zabawy integracyjnej w mojej firmie. Na zdjęciach są przedstawione osoby, ciekawe sytuacje itp. Nadmieniam, iż wszystkie osoby, które zostały uwiecznione na zdjęciach wyraziły na to zgodę i do dnia dzisiejszego nie roszczą swoich praw jako modeli. Wiadomo, że na zabawach integracyjnych zdarzają się różne sytuacje, począwszy od alkoholu kończąc na „głupich minach”
W dniu dzisiejszym zaskoczyła mnie pewna sytuacja, chce nadmienić iż pracuje w Spółdzielni Mieszkaniowej. Co jakiś czas zwoływane są zebrania Rad Nadzorczych, dziś została zwołana ażeby odwołać Prezesa mojej firmy „SM”. W czasie trwania obrad, jeden z członków (nie będący na zabawie integracyjnej, nie będący również pracownikiem tej placówki) Pokazał, upublicznił moje zdjęcia, celem wykorzystania ich przeciwko Prezesowi. Argumentował to tak… zobaczcie jak się bawi Wasz Prezes w czasie wolnym od pracy, czy to przystoi Prezesowi Spółdzielni. Muszę nadmienić, iż w ten sposób chciał wyciągnąć korzyści z moich zdjęć w celach prywatnych . Odwołać Prezesa i na to stanowisko usadowić osobę w formie o.p. Prezesa, do czasu powołania nowego.
Czy ja z tym faktem mogę coś zrobić, domagać się jakiegoś zadość uczynienia itp.
Nadmieniam iż posiadam w swoim archiwum oryginalne zdjęcia w formacie RAW+EXIF ( wpisane imię i nazwisko w aparacie + numer seryjny aparatu)
Z Góry Dzięki za odpowiedź!
Przepraszam, ale chciałem dołączyć do wątku mój problem.
mój problem jest w zamkniętym wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=39213.
Człowiek zgodnie z oczekiwaniami odwołał aukcję pisząc "Zdecydowałem się opóźnić sprzedaż, ponieważ transakcja zakupu nowego aparatu nie doszła do skutku. Przepraszam i powodzenia na innych aukcjach". W momencie kończenia aukcji moja oferta była najwyższa, ale ten sposób odwołania aukcji umożliwił sprzedającemu uniknięcie wydania sprzętu.
Moja pytanie brzmi , czy allegro może zmienić formę zakończenia aukcji (= uznać mnie za zwyciezcę) przy tak jawnym łamaniu zasad. Maila wysłałem do allegro jeżeli o to chodzi, ale wciąż brak odpowiedzi.
A pytanie do prawnika to czy w przypadku powództwa cywilnego można wystąpić o zabezpieczenie sprzętu do momentu wyjaśnienia.
Pozdrawiam
No i ? Była ale została odwołana, sprzedający miał taką możliwość i z niej skorzystał. Moralnie wątpliwe, ale dopuszczone przez Allegro.
Z choinki chyba spadłeś... Przecież Allegro dało mu możliwość takiego właśnie zakończenia aukcji, a gość mógł być jeszcze bardziej nieuczciwy i napisać że mu aparat dziecko zrzuciło na ziemię i jest uszkodzony.... Takie rzeczy na Allegro to codzienność... A że brak odpowiedzi to nie ma się co dziwić...
Dostałeś już poradę co możesz sprawdzić w tym zamkniętym wątku...
Oczywiście![]()
![]()
![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 10-10-2008 o 08:57
nie rozumiem twojej agresji wobec mnie. Akurat użyłem adresu podanego w poprzednim wątku i dostałem zgoła inne odpowiedzi na moje pytanie. Ponieważ wydały mi się one przesadzone chciałem zasięgnąć opinii od kogoś bardziej wyważonego.
Odnosząc się do powodu odwołania aukcji - sprzedający mógł napisać,że mu dziecko zniszczyło, ale popełnił ten błąd, że tego nie zrobił.
Ale nie ma żadnej agresji, po prostu mam wrażenie że jesteś dość daleko od Allegrowej rzeczywistości... Zobaczy ile wpisów jest w serwisie wycofa.pl - jak myślisz dlaczego ?
Nie był to żaden błąd, mógł wpisać cokolwiek np. że odwołał bo miał taką ochotę...
Transakcja nie została zawarta i zamiast bić pianę na Twoim miejscu bym po prostu szukał innego aparatu - bardziej produktywne to będzie...
No, trochę się zapędziłeś.
Źródło: http://allegro.pl/help_item.php?tid=37&item=54&zoom=NZamieszczone przez Allegro
Inna sprawa, że Allegro ma takie sytuacje głęęęęboko w d*.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
No mniej więcej to miałem na myśli, aczkolwiek nie wiedziałem że jest to gdzies sformalizowane...
Natomiast wracając do meritum sprawy - transakcja nie została zawarta, więcej ewentalnie sprzedający może dostać ostrzeżenie (w najgorszym wypadku zawieszenie konta). Wszelkie roszczenia co do przedmiotu w takiej sytuacji są dość śmieszne...
To może jeszcze jeden cytat:Źródło: http://allegro.pl/help_item.php?tid=39&item=49&zoom=NCzy jestem zobowiązany do zakupu towaru, gdy Sprzedający wycofa ofertę wyższą od mojej?
Tak. Zalicytowanie w danej aukcji oznacza zawarcie prawnie wiążącej umowy (z wyjątkiem złożenia oferty kupna w kategorii Nieruchomości).
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie