Cytat Zamieszczone przez Elgi Zobacz posta
Mam taki problem. Jestem autorem zdjęć z zabawy integracyjnej w mojej firmie. Na zdjęciach są przedstawione osoby, ciekawe sytuacje itp. Nadmieniam, iż wszystkie osoby, które zostały uwiecznione na zdjęciach wyraziły na to zgodę i do dnia dzisiejszego nie roszczą swoich praw jako modeli. Wiadomo, że na zabawach integracyjnych zdarzają się różne sytuacje, począwszy od alkoholu kończąc na „głupich minach”
W dniu dzisiejszym zaskoczyła mnie pewna sytuacja, chce nadmienić iż pracuje w Spółdzielni Mieszkaniowej. Co jakiś czas zwoływane są zebrania Rad Nadzorczych, dziś została zwołana ażeby odwołać Prezesa mojej firmy „SM”. W czasie trwania obrad, jeden z członków (nie będący na zabawie integracyjnej, nie będący również pracownikiem tej placówki) Pokazał, upublicznił moje zdjęcia, celem wykorzystania ich przeciwko Prezesowi. Argumentował to tak… zobaczcie jak się bawi Wasz Prezes w czasie wolnym od pracy, czy to przystoi Prezesowi Spółdzielni. Muszę nadmienić, iż w ten sposób chciał wyciągnąć korzyści z moich zdjęć w celach prywatnych . Odwołać Prezesa i na to stanowisko usadowić osobę w formie o.p. Prezesa, do czasu powołania nowego.
Czy ja z tym faktem mogę coś zrobić, domagać się jakiegoś zadość uczynienia itp.
Nadmieniam iż posiadam w swoim archiwum oryginalne zdjęcia w formacie RAW+EXIF ( wpisane imię i nazwisko w aparacie + numer seryjny aparatu)
Z Góry Dzięki za odpowiedź!
Jeśli sam dałeś zdjęcia temu człowiekowi, to jak chcesz teraz go "ścigać"? Jeśli zaś nie, to skąd je wziął?