Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: jest tu jakiś prawnik??

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    sali weselnej byłoby miło dostać jakieś wynagrodzenie, za to, że wykorzystujesz ich pracę, ich dekoratora, ich światło do uzyskania swojego celu zarobkowego. Tak samo w kościele itp...

Właścicielowi sali weselnej byłoby miło dostać wynagrodzenie za to, że nie umiesz pokazać ich sali w najlepszym świetle, czyli psujesz ich wizerunek i jeszcze chcesz to puszczać w świat...
    A kamerzysta powinien zapłacić dekoratorowi, że uwiecznia jego pracę na nagraniu, księdzu za głos, organiście za to, że ma utwory w jego wykonaniu nagrane, paniom sprzątającym w kościele...... :-D
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar Elgi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam taki problem. Jestem autorem zdjęć z zabawy integracyjnej w mojej firmie. Na zdjęciach są przedstawione osoby, ciekawe sytuacje itp. Nadmieniam, iż wszystkie osoby, które zostały uwiecznione na zdjęciach wyraziły na to zgodę i do dnia dzisiejszego nie roszczą swoich praw jako modeli. Wiadomo, że na zabawach integracyjnych zdarzają się różne sytuacje, począwszy od alkoholu kończąc na „głupich minach”
    W dniu dzisiejszym zaskoczyła mnie pewna sytuacja, chce nadmienić iż pracuje w Spółdzielni Mieszkaniowej. Co jakiś czas zwoływane są zebrania Rad Nadzorczych, dziś została zwołana ażeby odwołać Prezesa mojej firmy „SM”. W czasie trwania obrad, jeden z członków (nie będący na zabawie integracyjnej, nie będący również pracownikiem tej placówki) Pokazał, upublicznił moje zdjęcia, celem wykorzystania ich przeciwko Prezesowi. Argumentował to tak… zobaczcie jak się bawi Wasz Prezes w czasie wolnym od pracy, czy to przystoi Prezesowi Spółdzielni. Muszę nadmienić, iż w ten sposób chciał wyciągnąć korzyści z moich zdjęć w celach prywatnych . Odwołać Prezesa i na to stanowisko usadowić osobę w formie o.p. Prezesa, do czasu powołania nowego.
    Czy ja z tym faktem mogę coś zrobić, domagać się jakiegoś zadość uczynienia itp.
    Nadmieniam iż posiadam w swoim archiwum oryginalne zdjęcia w formacie RAW+EXIF ( wpisane imię i nazwisko w aparacie + numer seryjny aparatu)
    Z Góry Dzięki za odpowiedź!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elgi Zobacz posta
    Mam taki problem. Jestem autorem zdjęć z zabawy integracyjnej w mojej firmie. Na zdjęciach są przedstawione osoby, ciekawe sytuacje itp. Nadmieniam, iż wszystkie osoby, które zostały uwiecznione na zdjęciach wyraziły na to zgodę i do dnia dzisiejszego nie roszczą swoich praw jako modeli. Wiadomo, że na zabawach integracyjnych zdarzają się różne sytuacje, począwszy od alkoholu kończąc na „głupich minach”
    W dniu dzisiejszym zaskoczyła mnie pewna sytuacja, chce nadmienić iż pracuje w Spółdzielni Mieszkaniowej. Co jakiś czas zwoływane są zebrania Rad Nadzorczych, dziś została zwołana ażeby odwołać Prezesa mojej firmy „SM”. W czasie trwania obrad, jeden z członków (nie będący na zabawie integracyjnej, nie będący również pracownikiem tej placówki) Pokazał, upublicznił moje zdjęcia, celem wykorzystania ich przeciwko Prezesowi. Argumentował to tak… zobaczcie jak się bawi Wasz Prezes w czasie wolnym od pracy, czy to przystoi Prezesowi Spółdzielni. Muszę nadmienić, iż w ten sposób chciał wyciągnąć korzyści z moich zdjęć w celach prywatnych . Odwołać Prezesa i na to stanowisko usadowić osobę w formie o.p. Prezesa, do czasu powołania nowego.
    Czy ja z tym faktem mogę coś zrobić, domagać się jakiegoś zadość uczynienia itp.
    Nadmieniam iż posiadam w swoim archiwum oryginalne zdjęcia w formacie RAW+EXIF ( wpisane imię i nazwisko w aparacie + numer seryjny aparatu)
    Z Góry Dzięki za odpowiedź!
    Jeśli sam dałeś zdjęcia temu człowiekowi, to jak chcesz teraz go "ścigać"? Jeśli zaś nie, to skąd je wziął?
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie zamykanie aukcji przed czasem

Przepraszam, ale chciałem dołączyć do wątku mój problem.

mój problem jest w zamkniętym wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=39213.

Człowiek zgodnie z oczekiwaniami odwołał aukcję pisząc "Zdecydowałem się opóźnić sprzedaż, ponieważ transakcja zakupu nowego aparatu nie doszła do skutku. Przepraszam i powodzenia na innych aukcjach". W momencie kończenia aukcji moja oferta była najwyższa, ale ten sposób odwołania aukcji umożliwił sprzedającemu uniknięcie wydania sprzętu.
    Moja pytanie brzmi , czy allegro może zmienić formę zakończenia aukcji (= uznać mnie za zwyciezcę) przy tak jawnym łamaniu zasad. Maila wysłałem do allegro jeżeli o to chodzi, ale wciąż brak odpowiedzi.
    A pytanie do prawnika to czy w przypadku powództwa cywilnego można wystąpić o zabezpieczenie sprzętu do momentu wyjaśnienia.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    Przepraszam, ale chciałem dołączyć do wątku mój problem.

mój problem jest w zamkniętym wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=39213.

Człowiek zgodnie z oczekiwaniami odwołał aukcję pisząc "Zdecydowałem się opóźnić sprzedaż, ponieważ transakcja zakupu nowego aparatu nie doszła do skutku. Przepraszam i powodzenia na innych aukcjach". W momencie kończenia aukcji moja oferta była najwyższa, ale ten sposób odwołania aukcji umożliwił sprzedającemu uniknięcie wydania sprzętu.
    No i ? Była ale została odwołana, sprzedający miał taką możliwość i z niej skorzystał. Moralnie wątpliwe, ale dopuszczone przez Allegro.

Moja pytanie brzmi , czy allegro może zmienić formę zakończenia aukcji (= uznać mnie za zwyciezcę) przy tak jawnym łamaniu zasad. Maila wysłałem do allegro jeżeli o to chodzi, ale wciąż brak odpowiedzi.
    Z choinki chyba spadłeś... Przecież Allegro dało mu możliwość takiego właśnie zakończenia aukcji, a gość mógł być jeszcze bardziej nieuczciwy i napisać że mu aparat dziecko zrzuciło na ziemię i jest uszkodzony.... Takie rzeczy na Allegro to codzienność... A że brak odpowiedzi to nie ma się co dziwić...
    Dostałeś już poradę co możesz sprawdzić w tym zamkniętym wątku...

A pytanie do prawnika to czy w przypadku powództwa cywilnego można wystąpić o zabezpieczenie sprzętu do momentu wyjaśnienia.
    Pozdrawiam
    Oczywiście
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 10-10-2008 o 08:57
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

nie rozumiem twojej agresji wobec mnie. Akurat użyłem adresu podanego w poprzednim wątku i dostałem zgoła inne odpowiedzi na moje pytanie. Ponieważ wydały mi się one przesadzone chciałem zasięgnąć opinii od kogoś bardziej wyważonego.
    Odnosząc się do powodu odwołania aukcji - sprzedający mógł napisać,że mu dziecko zniszczyło, ale popełnił ten błąd, że tego nie zrobił.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

nie rozumiem twojej agresji wobec mnie. Akurat użyłem adresu
    Ale nie ma żadnej agresji, po prostu mam wrażenie że jesteś dość daleko od Allegrowej rzeczywistości... Zobaczy ile wpisów jest w serwisie wycofa.pl - jak myślisz dlaczego ?

zniszczyło, ale popełnił ten błąd, że tego nie zrobił.
    Nie był to żaden błąd, mógł wpisać cokolwiek np. że odwołał bo miał taką ochotę...
    Transakcja nie została zawarta i zamiast bić pianę na Twoim miejscu bym po prostu szukał innego aparatu - bardziej produktywne to będzie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    mógł wpisać cokolwiek np. że odwołał bo miał taką ochotę...
    No, trochę się zapędziłeś.
    Cytat Zamieszczone przez Allegro
    Kiedy można odwołać ofertę Kupującego?
    Odwoływać oferty w swojej aukcji można z następujących powodów:

• Zdecydowałeś zakończyć aukcję z przyczyn losowych (kradzież, zniszczenie sprzedawanego towaru).
    • Licytant poprosił Cię o odwołanie jego oferty.