Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Sunpak MZ 440AF-CA - czy ktoś ją zna???

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie Sunpak MZ 440AF-CA - czy ktoś ją zna???

Kilka dni temu kupiłem obiektyw z "dodatkami". Jednym z nich jest lampa Sunpak MZ 440AF-CA:

Podobno lampa jest w b.dobrym stanie, ale ponieważ poczekam na nią jeszcze 2 tyg., chciałem zasięgnąć języka. Czy ktos zna ten sprzęt?

Gdzie szukać jakichś instrukcji?
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Bywalec Awatar corass
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

na automatyke bym nie liczyl. to starszy brat http://allegro.pl/item383109680_sunp...db_okazja.html.
    GN 44 dla 85mm
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Miasto

Domyślnie

Cenny i taki news.. Ja o sunpakach nie wiem nic. Lampa była dodatkiem do żenująco taniej sigmy APO Macro, więc jak chociaż trochę pochodzi, to i tak będzie plus. Liczyłem trochę na komentarz chociaż jednego użytkownika, ale w tym gąszczu to pewnie niewykonalne
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jakiś tam opis lampki masz tutaj:
    http://cgi.ebay.com/Sunpak-MZ440AF-A...QQcmdZViewItem
    http://cgi.ebay.com/SUNPAK-FLASH-MZ4...QQcmdZViewItem
    CA w nazwie oznacza dedykację do Canona. Pytaniem pozostaje czy pracuje ona w E-TTL czy w A-TTL.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto

Domyślnie

Jak łatwo sprawić że czuję się zupełnym noobem..
    A CO TO JEST A-TTL??? do diaska?! ;-)

Wiem tylko że moja 30ka obsługuje E-TTL.

MacGyver - nie wiem jak to znalazłeś, bo przekopałem google, ale wielkie dzięki!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Pytaniem pozostaje czy pracuje ona w E-TTL czy w A-TTL.
    na E-TTL bym nie liczył - zbyt stara lampa.
    A-TTL też raczej nie, bo nie widzę "external sensor on the front of the flash" Poza tym: "Flash units which support A-TTL: Speedlites 300EZ, 300TL (T90 only), 420EZ, 430EZ, 540EZ"
    (za photonotes.org - link poniżej)

jedynie można mieć nadzieję, że będzie działać w TTL-flash

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Jak łatwo sprawić że czuję się zupełnym noobem..
    A CO TO JEST A-TTL??? do diaska?! ;-)
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ttl
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/#attl
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettl
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii

streszczenie ;-)

TTL (flash) - pomiar światła błyskowego odbitego od kliszy za pomocą dedykowanych do tego sensorów wbudowanych w aparat.

A-TTL - pomiar jak wyżej, dodatkowo wspomagany "przedbłyskiem" w podczerwieni mierzonym specjalnym sensorem na przedniej części obudowy lampy.

E-TTL - ustalanie mocy błysku w oparciu o przedbłysk pomiarowy. Pomiar błysku tymi samymi sensorami, co pomiar zastanego. (w korpusach analogowych sensory TTL-flash pozostały dla wstecznej kompatybilności ze starszymi lampami; natomiast w cyfrowych sensory TTL-flash wyeliminowano, bo pomiar światła odbitego od matrycy nie sprawdza sie w tej roli).

E-TTL II - jak E-TTL, tylko zmienione algorytmy.
    Wiem tylko że moja 30ka obsługuje E-TTL.
    jak wspomniałem powyżej - aparat analogowy posiada również sensory TTL-flash, a więc obsługuje również wcześniejsze systemy i wszystko zależy jaką lampę jej podepniesz:
    - jesli byś wziął Canon EZ to będzie chodzić w TTL (lub A-TTL).
    - gdy weźmiesz Canon EX - pójdzie w E-TTL.

natomiast z tym starym sunpakiem są szanse, że pójdzie w zwykłym TTL (czyli w sumie nieźle :-))
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto

Domyślnie

Gwozdzt - nie no, aż takim laikiem nie jestem, wiem że zwykłego TTLa obsłuży Chodziło mi tylko o to, że w specyfikacjach mojej 30ki (a wlaściwie Rebel7) nie ma słowa o A-TTL.

jedynie można mieć nadzieję, że będzie działać w TTL
    - jeśli rzeczywiście jest w 'mint condition', to chyba nie powinno być problemu
    Przecież ta lampa jak to ładnie pisze ma 'full TTL at all apertures".

Niestety jak właśnie znalazłem w opisie jednej z aukcji, Auto f/Stops i Auto Distance Range są "none", czyli jak rozumiem A/E-TTLe odpadają. Czy mylę pojęcia w hangielskim? Czy one przypadkiem nie dotyczą właśnie auto pomiaru odległości - czyli jak rozumiem siły błysku - czyli jak rozumiem rozbudowanego TTLa?

A-TTL też raczej nie, bo nie widzę "external sensor on the front of the flash"
    - przez chwilę się łudziłem, ale chyba mi przechodzi.. A czym według ciebie jest czerwony panel poniżej 'zarówki'? Czy to nie jest właśnie szkło od czujnika?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A czym według ciebie jest czerwony panel poniżej 'zarówki'?
    "żarówka" -> palnik :-)

a czerwony panel to wspomaganie AF (pewnie tylko środkowego pktu).

sensor od A-TTL to jest co innego - obacz lampę EZ:

http://www.mir.com.my/rb/photography...40EZ/index.htm
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto

Domyślnie

No to jednak kulę ogon
    Ale prawda jest taka, że ostatni raz użyłem lampy z zenitem.. Niezapomniana Toshiba 227
    W canonie używałem tylko wbudowanej 'idiotki'. Zreszta tego Sunpaka też nie planowałem. Ale jeśli dostaje się szkło + lampę i filtry za ~ $40..
    Darowanemu nie będę zaglądał, a może dźwignę się na nieco wyższy poziom oświecenia :wink:

A co do schematu - no i wszystko jasne. Sunpak rzeczywiście nie ma czujki

Uprawnienia umieszczania postów