Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Kitowe szkło 18-55 - które lepsze? I czy ver. II?

Bywalec Roqfort's Avatar

Default Kitowe szkło 18-55 - które lepsze? I czy ver. II?

Czytałem że wersja II ma znacznie lepszą ostrośći kontrast ale wolniejszy autofokus...
    Nie wiem na ile jest to prawdą, ale mnie trafił się model z USM czyli I. Mam mozliwość wymienić go na wersję II, ale nie mam możliwości wypróbować obu na raz. (...tak).
    Dlatego ubrany ww włosienicę, brudny i nieogolony, klęczę przed Wami, i patrząc Wam w oczy, pytam - Jak to z nimi jest? :-)
    Pozdrawiam

Początki nałogu Flanel's Avatar

Quote Originally Posted by Roqfort
    Czytałem że wersja II ma znacznie lepszą ostrośći kontrast ale wolniejszy autofokus...
    Nie wiem na ile jest to prawdą, ale mnie trafił się model z USM czyli I. Mam mozliwość wymienić go na wersję II, ale nie mam możliwości wypróbować obu na raz. (...tak).
    Dlatego ubrany ww włosienicę, brudny i nieogolony, klęczę przed Wami, i patrząc Wam w oczy, pytam - Jak to z nimi jest? :-)
    Pozdrawiam
    IMO sie zastanawiam.. szczelasz fotke ver I i II i wmawiasz sobie że z założenia lepsze jest szkło II. Zgadłbyś które to ? Nie sądze.

Dla mnie to nie ma o co kruszyć kopii... Jeden KIT :P

Pełne uzależnienie KuchateK's Avatar

Najlepszy to by byl USM
    A jakosciowo to te szkla maja napewno tak duzy rozrzut miedzy kolejnymi egzemplarzami, ze jednemu wyjdzie tak, a drugiemu siak.
    ...

Bywalec Roqfort's Avatar

Default A właśnie że nie :-)

Quote Originally Posted by Flanel
    IMO sie zastanawiam.. szczelasz fotke ver I i II i wmawiasz sobie że z założenia lepsze jest szkło II. Zgadłbyś które to ? Nie sądze.

Dla mnie to nie ma o co kruszyć kopii... Jeden KIT :P
    Na stronie Steve's Digicams jest napisane...
    18-55 EF-S II Lens Update
    We've completed an evaluation of Canon's new 18-55mm EF-S II kit lens. Physically, it is nearly identical to the original, a slightly narrower zoom ring and the "II" designation being the only distinguishing features.

Internally, the 18-55 II lens has a DC Autofocus motor, not the USM of the original lens. The absence of a USM slowed autofocus a bit, but the less than 1/10 second difference won't be noticed by most users.

But while the AF was a bit slower, image sharpness is dramatically improved at the lens widest aperture at all focal lengths. At moderate apertures, both the old and new lenses were equally sharp, and at the smallest apertures equally soft. Please see our samples page where we've added side-by-side comparison shots taken under identical conditions at various apertures and focal lengths.

On balance, the new 18-55mm EF-S II is an improvement over its predecessor, and represents a good value for those moving up to the Digital Rebel XT from point-n-shoot digicams.

No to nie wiem czy to jeden kit

No to nie wiem czy to jeden kit
    Wezme za tydzien kita od 300d i przetestuje... jak poznasz które to które to masz piffko u mnie wodzu.

Co z tego że tak napisali. Liczy sie działanie w Twojej praktyce. Nie sądze żeby róznica była znacząca...to tak jak marudzenie o FF/BF 2 - 5mm jest ? Jest. A że nie przeszkadza, to już nikt na to nie patrzy..:P

Bywalec Roqfort's Avatar

Default No i cool....

No i jesteś spoko gość
    Niewielu takich zostało... Kiedys wsadzą Cię do formaliny i wycieczki będą Cię oglądać
    Pozdrówka!

Pełne uzależnienie Tomasz Golinski's Avatar

Coś w tym teście pomieszanie jest. To porównanie najwyraźniej Kita USM z Kitem II, a Kit I to jeszcze coś innego.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

No i jesteś spoko gość
    Niewielu takich zostało... Kiedys wsadzą Cię do formaliny i wycieczki będą Cię oglądać
    Pozdrówka!
    Nie do końca nadążam za Twoim poczuciem humoru...

ale na szybcika taki teścik...

2 fotki.. (pal licho ramki )

oraz

która mogła by być z kita I a która z kita II (żaden to nie USM) ?????

Nagroda - uścisk prawej stopy

Bywalec Roqfort's Avatar

Strzelam! Górne z Kita I...

Bywalec Roqfort's Avatar

Default :)

To znaczy z kita II

Page 1 of 2 12 LastLast