Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: bardzo jasne zdjęcia ale bez przepaleń

Mieszany widok

Domyślnie

Witam

Możesz to zrobić na kilka sposobów -

1. Przy wywoływaniu pliku RAW obciąć światła -odradzam
    2. W PS narzędziem światła/cień - zmnieszyć lekko intensywność światłem, następnie wymaskowac obszary o nadmiernej ilości światła.
    3. Podobnie jak wyżej pomanipulować poziomami i wymaskować
    4. Krzywe - najbardziej godna polecenia metoda. W tym przypadku masz również kilka możliwości.
    a. Wyznaczasz kroplomierzami punkty odniesienia czerni i bieli - każde z nich robisz na osobnej warstwie. W większości przypadków wystarczy wyznaczenie tylko bieli. W przypadku bieli - klikasz w miejscu gdzie obraz jest bardziej szary niż biały i tym samym zmniejszasz na zdjęciu intensywność białego. Dostosowujesz krycie warstwy i maskujesz.
    b. Ręcznie zmieniasz wykres krzywych w zakresie świateł - czyli prawa strona wykresu lekko w dół - to tak najprościej.
    5. Tworzysz nową warstę - ustawiasz ją na samym szczycie warst- wypełniasz ją w 30% - 50% szarością, ustawiasz tryb mieszania na Multiplay, zmniejszasz krycie warstwy i maskujesz.

To moje sposoby.
    Pozdrawiam
    M.S.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Witam

Możesz to zrobić na kilka sposobów -

1. Przy wywoływaniu pliku RAW obciąć światła -odradzam
    2. W PS narzędziem światła/cień - zmnieszyć lekko intensywność światłem, następnie wymaskowac obszary o nadmiernej ilości światła.
    3. Podobnie jak wyżej pomanipulować poziomami i wymaskować
    4. Krzywe - najbardziej godna polecenia metoda. W tym przypadku masz również kilka możliwości.
    a. Wyznaczasz kroplomierzami punkty odniesienia czerni i bieli - każde z nich robisz na osobnej warstwie. W większości przypadków wystarczy wyznaczenie tylko bieli. W przypadku bieli - klikasz w miejscu gdzie obraz jest bardziej szary niż biały i tym samym zmniejszasz na zdjęciu intensywność białego. Dostosowujesz krycie warstwy i maskujesz.
    b. Ręcznie zmieniasz wykres krzywych w zakresie świateł - czyli prawa strona wykresu lekko w dół - to tak najprościej.
    5. Tworzysz nową warstę - ustawiasz ją na samym szczycie warst- wypełniasz ją w 30% - 50% szarością, ustawiasz tryb mieszania na Multiplay, zmniejszasz krycie warstwy i maskujesz.

To moje sposoby.
    Pozdrawiam
    M.S.
    Dlaczego 2, 3 jest gorzej niż krzywymi ?

Domyślnie jasne foto

Efekt podobny do stylu Kaliny jednak zrobiony nieudolnie
    Ostatnio edytowane przez Niedzwiedz ; 17-06-2008 o 11:46

Uprawnienia umieszczania postów