Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: bardzo jasne zdjęcia ale bez przepaleń

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja to robie tak (jest 6:30 i wlasnie to odkrylem hehe). Bierzesz sobie kopiujesz warste Brightness (tzn nie sama warstwe ale jakis filtr, nie wiem jak to poprawnie nazwac), zmniejsza kontrast -20, jasnosc z +40, do tego kolejna warstwa z levels gdzie srodkowy suwaczek w lewo (tyle zeby nie stracic szczegolow), a potem trzecia warstwa gdzie levelsami zaciemniasz ciemne i srednie partie. Ustawiasz mieszanie warstw na overlay i mieszasz proporcje wg uznania.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

to ja już nie wiem co to jest przepalenie a co to jest ta wlasciwa jasnosc...mnie sie wszystko podoba
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz123 Zobacz posta
    Witam Szanownych forumowiczow;-)

Mam pytanie jak osiągnąc taki efekt jak jest na zdjęciach poniżej?
    Chodzi o to, że te zdjęcia są bardzo jasne, ale nie wszystkie kolory, więc nie ma przepałów. Poprostu wychodzą biało-szare pola. Tak, wiem opis bardzo nie profesjonalny, ale mam nadzieję, że mnie zrozumieliście;-)
    Jestem prawie pewien, że jest to robota w PS, oryginalnie zdjęcie było poprostu jasne... Dzięki za wszelkie rady.

Ja stawiam, że oryginalne zdjęcie było poprostu ciemne.

Potem, Shadow/Highlights w PSie i w szczególności rubryczna "Shadows" - Radius , i na samym dole "Miditone Contrast" , potem co najwyżej drobne korekty - Burn/Light tool'em. Opcjonalnie "Pro Contrast" z "nik color efex pro". Generalnie łatwe do osiągnięcia.
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Zablokowany

Domyślnie

W sumie to bardzo prosto. Robisz kopię warstwy i ustawiasz mieszanie na screen. Jeżeli nie wygląda jak chcesz to bawisz się dalej z przezroczystością, krzywymi i maskami.

Domyślnie

Kalina nie podała dokładnego opisu. Czy ktoś próbował którąś z podanych tutaj metod i wie, która daje pożądane efekty?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Acha... być może posiada ktoś tego typu akcje w Photoshopie lub gotowe (sprawdzone) instrukcje?

Temat według mnie nie został wyczerpany- są Ci, którzy chcą się podzielić wiedzą i Ci, którzy nadal mają problem z tym, aby uzyskać odpowiedni efekt końcowy (bo przecież nie chodzi tutaj tylko o rozjaśnienie i nasycenie cieni- to nie daje odpowiedniego efektu).
    Ostatnio edytowane przez bakek ; 08-04-2009 o 01:20 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów