Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: bardzo jasne zdjęcia ale bez przepaleń

lukasz123
    Guest

Domyślnie bardzo jasne zdjęcia ale bez przepaleń

Witam Szanownych forumowiczow;-)

Mam pytanie jak osiągnąc taki efekt jak jest na zdjęciach poniżej?
    Chodzi o to, że te zdjęcia są bardzo jasne, ale nie wszystkie kolory, więc nie ma przepałów. Poprostu wychodzą biało-szare pola. Tak, wiem opis bardzo nie profesjonalny, ale mam nadzieję, że mnie zrozumieliście;-)
    Jestem prawie pewien, że jest to robota w PS, oryginalnie zdjęcie było poprostu jasne... Dzięki za wszelkie rady.

Domyślnie

Witam

Możesz to zrobić na kilka sposobów -

1. Przy wywoływaniu pliku RAW obciąć światła -odradzam
    2. W PS narzędziem światła/cień - zmnieszyć lekko intensywność światłem, następnie wymaskowac obszary o nadmiernej ilości światła.
    3. Podobnie jak wyżej pomanipulować poziomami i wymaskować
    4. Krzywe - najbardziej godna polecenia metoda. W tym przypadku masz również kilka możliwości.
    a. Wyznaczasz kroplomierzami punkty odniesienia czerni i bieli - każde z nich robisz na osobnej warstwie. W większości przypadków wystarczy wyznaczenie tylko bieli. W przypadku bieli - klikasz w miejscu gdzie obraz jest bardziej szary niż biały i tym samym zmniejszasz na zdjęciu intensywność białego. Dostosowujesz krycie warstwy i maskujesz.
    b. Ręcznie zmieniasz wykres krzywych w zakresie świateł - czyli prawa strona wykresu lekko w dół - to tak najprościej.
    5. Tworzysz nową warstę - ustawiasz ją na samym szczycie warst- wypełniasz ją w 30% - 50% szarością, ustawiasz tryb mieszania na Multiplay, zmniejszasz krycie warstwy i maskujesz.

To moje sposoby.
    Pozdrawiam
    M.S.

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

po tytule myślałem że chodzi o high-key..

in film we trust

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Witam

Możesz to zrobić na kilka sposobów -

1. Przy wywoływaniu pliku RAW obciąć światła -odradzam
    2. W PS narzędziem światła/cień - zmnieszyć lekko intensywność światłem, następnie wymaskowac obszary o nadmiernej ilości światła.
    3. Podobnie jak wyżej pomanipulować poziomami i wymaskować
    4. Krzywe - najbardziej godna polecenia metoda. W tym przypadku masz również kilka możliwości.
    a. Wyznaczasz kroplomierzami punkty odniesienia czerni i bieli - każde z nich robisz na osobnej warstwie. W większości przypadków wystarczy wyznaczenie tylko bieli. W przypadku bieli - klikasz w miejscu gdzie obraz jest bardziej szary niż biały i tym samym zmniejszasz na zdjęciu intensywność białego. Dostosowujesz krycie warstwy i maskujesz.
    b. Ręcznie zmieniasz wykres krzywych w zakresie świateł - czyli prawa strona wykresu lekko w dół - to tak najprościej.
    5. Tworzysz nową warstę - ustawiasz ją na samym szczycie warst- wypełniasz ją w 30% - 50% szarością, ustawiasz tryb mieszania na Multiplay, zmniejszasz krycie warstwy i maskujesz.

To moje sposoby.
    Pozdrawiam
    M.S.
    Dlaczego 2, 3 jest gorzej niż krzywymi ?

Domyślnie jasne foto

Efekt podobny do stylu Kaliny jednak zrobiony nieudolnie
    Ostatnio edytowane przez Niedzwiedz ; 17-06-2008 o 11:46

Uzależniony

Domyślnie

No to może by tak Kalina sama podała przepis na takie zdjęcia(chodzi mi o pracę w PS). Chyba, że to tajemnica zawodowa.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No na 100% Kalina opowie dokładnie, co robi. I reszta zarabiających też. Pewnie już piszą i walczą, kto pierwszy

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miklo - ironia niepotrzebna

Gdyby tajemnica mojego warsztatu polegała na tych kilku trickach - to co to byłby za warsztat

Tak więc jasne zdjęcia (od których ja osobiście już odchodzę, ileż można), to przede wszystkim odpowiednie wołanie rawa. W ACRze którego używam jest wiele suwaczków - nie tylko exposure. I radzę sie nimi pobawić.

W razie potrzeby składanie na warstwach kilku wywołań rawa, aby rozświetlać niedoświetlone partie:

Ostatnio edytowane przez Kalina ; 17-06-2008 o 16:40
    Pkt 8 regulaminu forum

Domyślnie avatar

kalina pięknego masz avatara !

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    kalina pięknego masz avatara !
    No ba
    Niebylejaki fotograf do niego rękę i oko przykładał