Zamieszczone przez Luigi
I my rowniez witamy na forum.
Zamieszczone przez Luigi
I my rowniez witamy na forum.
Witam, i przepraszam. Szczerze mówiąc to nawet pomyślałem, żeby edytować posta, ale ....Zamieszczone przez Vitez
Z Flanelą sie znamy stąd może tak głupio wyszło ...
Poza tym znam tu "parę osób" dość dobrze, gdyż zarejestrowany jestem już jakis czas, a nie rejestruje się nigdzie bez celu.
Luigi hajda juhasie ;]
Witaj.
Skoro Macio ma mnie głęboko, to może opiszesz to ostrzenie na warstwach ?
Kot nie jest PRZEOSTRZONY, (choć wiemy że mam do tego skłonności), poprostu efekt ostrzenia po resize, dał taki efekt z wąsami....
help![]()
NIE MIEJ ZADNYCH WYRZUTOW ANI PRETENSJI DO SIEBIE.Zamieszczone przez Flanel
Na notebooku wyglada przeza..biscie. :-D Nic nie zmieniaj!!! :rolleyes:
PS
bylem ostatnio 2 tygodnie nad morzem, szkoda ze sie wczesniej nie "poznalismy" :wink:
pozdrawiam
z pozdrowieniami "69"
Zodiakalny Rak ano szkoda, ale nic straconego![]()
To jest banalnie proste - Layer --> layer via copy, robisz ostrzenie na warstwie stworzonej, potem gumkną wymazujesz na wąsach ileś tam procent danego filtra. Jakbyś czegoś nie rozumiał - wal na gaduZamieszczone przez Flanel
Witam wszystkichZamieszczone przez Macio
Można też inaczej:
Duplicate layer.
Na skopiowanej wykonujesz Filter -> Other -> Highpass.
Pikselki ustawiasz między 6 a 10 (tak, aby linie, gdzie ujawnia się zmiana kontrastu nie były zanadto grube; czym grubsze tym ostrzenie bardziej dosadne).
Mieszasz warstwy na Overlay, tzn. ustawiasz to na warstwie, na której wykonałeś filtr.
Teraz zabawa do woli. Możesz zmniejszyć wypełnienie (Fill) zmniejszając siłę ostrzenia. Albo na masce wymazać te elementy, których nie chcesz ostrzyć i zostawić ostrą resztę.
Dzięki selektywnemu wyostrzaniu można podostrzyć fotki robione z wyższym ISO, gdzie przy UnsharpMask fotka zostanie wyostrzona w całości i uwydatni szum.
To chyba by było na tyle.![]()
PS
UnsharpMask wewnętrznie wykorzystuje właśnie filtr Highpass.![]()
Ostatnio edytowane przez dgi ; 06-04-2006 o 22:44
350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
http://photo.dario-g.com
Pobawiłem się tym...o taką solucje mi chodziło. Jak byś miał jeszcze jakieś wskazówki dgi, to chętnie skorzystam![]()
A mi sie nadal Smart Sharpen najbardziej podoba![]()
Vitez a możesz opisać dokładnie co to, z kąd to, i czy to sie je ?