Strona 72 z 113 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Zmieniłem prawie nową 40d na przechodzone 5d.
    Nie żałuję ani trochę:-D.

Domyślnie

Tak mówisz?

Podpinam się tutaj, bo jak założę nowy wątek to na pewno zaraz usłyszę od moderatora...

Jeszcze niedawno chciałem zamienić (jak pisałem wyżej) 40D na 5DMkI. Naoglądałem się zdjęć - tutaj i gdzie indziej. Podoba mi się kolorystyka, to co nazywają niektórzy "plastycznością" i ogólnie na moje oko zdjęcia z 5D są przyjemniejsze w oglądzie.
    Mam obecnie 40D, Tamrona 17-50 f/2.8 bez VC i C50mm f/1.8 mkI. Wpadłem więc na takie coś - zamieniam 40D na 5DmkI, sprzedaję/zamieniam Tamrona na analogicznego pod FF (28-75 chyba) i zostawiam sobie stałkę.
    Zacząłem jednak wnikliwie czytać różne wątki (między innymi TEN) i mam coraz większy mętlik - wychodzi mi na to (a nie przeczytałem jeszcze kilku tematów), że różnice będą tak niewielkie, że "po co przepłacać".
    Jestem zbity z tropu.
    Zastanawiam się też na ile wrzucane na forum zdjęcia (szczególnie z tej listy obiektywów) są produktem puszki i konkretnego szkła, a na ile za ich przyjemny dla mojego oka wygląd odpowiadają suwaczki w LightRoomie.
    Zaznaczam - wiem co to RAW, wiem jak się obsługuje LR, mam świadomość przewagi RAW-a nad JPG-iem ale.... i tak robię w JPG. Z RAWów korzystam sporadycznie - czas mi nie pozwala na zabawę w obróbkę (może jak dzieci podrosną :-D).
    Boję się więc tego, że bez zabawy suwaczkami %D nie da mi odczuć swojej potęgi - jest tak, czy się mylę?
    A może jest tak, że wystarczy "cyknąć fotkę" piąteczką i już oooooch... i aaaachhhh.... ???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Spóźniłem się trochę z wysłaniem posta - miał być kilka wypowiedzi wyżej.
    Zapomniałem namknąć, że ewentualnie w grę mogłaby wchodzić również wymiana 50 f/1.8 na 85mm (np.)
    Najbardziej to by mi odpowiadało "pomacanie" piąteczki przed podjęciem ostatecznej decyzji, ale niestety nie znam nikogo w pobliżu z takim sprzętem.

P.S.
    Wiem, że post pod postem to nie ten teges, ale cóż jak edycji brak...
    Ostatnio edytowane przez mar_ko ; 07-12-2010 o 15:33 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

mar_ko po pierwsze piątka sama nie zacznie robić lepszych zdjęć, ja kiedyś zamieniłem 30D na 5D z pododu 24L, bo chciałem mieć szeroko i jasno; jeśli chodzą CI po głowie zmiany, to pewnie i tak zmienisz, a 5D to IMO świetny aparat, którego możliwości ograniczają zazwyczaj obsługujący . Co nie zmienia faktu, że 40D też jest dobre Ale żadnych ochów i achów raczej nie będzie przy zmianie, szczególnie w zestawieniu 40D 17-50 VS 5D 28-75, no może więcej nietrafionych zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    [...]
    A może jest tak, że wystarczy "cyknąć fotkę" piąteczką i już oooooch... i aaaachhhh.... ???[...]
    No aż tak super to nie ma :-D

[...][...]Najbardziej to by mi odpowiadało "pomacanie" piąteczki przed podjęciem ostatecznej decyzji, ale niestety nie znam nikogo w pobliżu z takim sprzętem.
    [...]
    Zdecydowanie taka droga jest najlepsza. Określ z jakich rejonów jesteś, a może ktoś życzliwy się znajdzie.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Zdecydowanie taka droga jest najlepsza. Określ z jakich rejonów jesteś, a może ktoś życzliwy się znajdzie.
    Jestem z okolic Gostynia (Wielkopolska)

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

[QUOTE=mar_ko;903802]Tak mówisz?

Zapomniałem namknąć, że ewentualnie w grę mogłaby wchodzić również wymiana 50 f/1.8 na 85mm (np.)
    QUOTE]

Chyba że taka zmiana, to może i małe wow wyskoczy

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

5d z 85 1.8 i jest gitara

Warto!!!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Można powiedzieć, że zamieniłem 50D na 5D i moje wnioski są takie:

1. 5D ma większą rozpiętość tonalną co widać na normalnych zdjęciach a nie testach, po prostu światła nie są wypalone a w cieniach widać szczegóły, 50D prezentował gorszy obrazek
    2. Wszystkie moje obiektywy stały się wyraźnie ostrzejsze
    3. AF pewniejszy w 5D, na 50D i 70-200/f4L potrafił się pomylić. 50/1,8 miał duży front focus i mydło aż do f2,8, po podpięciu do 5D ten sam obiektyw ostrzy w punkt i jest ostry od 1.8. Używam wyłącznie centralnego punktu i One Shot
    4. Krajobrazy robione 5D+17-40/f4L dużo przyjemniejsze w odbiorze niż tym samym obiektywem z 50D a sam obiektyw wyraźnie ostrzejszy na 5D niż na 50D.
    5. Zakresy ogniskowych moich obiektywów nareszcie są takie jak producent przewidział czyli 17-40 jest typowym UWA, 50 jest standardem a 70-200 wspaniałym zoomem do portretu i sportu, trochę krótszym niż na cropie ale do zadań specjalnych mam Sigmę 120-400.

Generalnie z zamiany jestem bardzo zadowolony i do cropa nie mam zamiaru wracać, wystarczy mi mini crop w postaci 1dII

Początki nałogu

Domyślnie

Zacząłem jednak wnikliwie czytać różne wątki (między innymi TEN) i mam coraz większy mętlik - wychodzi mi na to (a nie przeczytałem jeszcze kilku tematów), że różnice będą tak niewielkie, że "po co przepłacać".
    Jestem zbity z tropu.
    Podstawowa różnica między FF a cropem to rozmycie tego co nieostre. Jak już w tym wątku udowodniono twój tamron 17-50/2.8 jest odpowiednikiem obiektywu o parametrach 27-80/4,5 na FF. Jeśli nie zależy ci na rozmyciu, które powoduje zazwyczaj przyjemniejszy odbiór zdjęć, to nie warto się przesiadać z 40d na 5d I. Lepsze kolory czy DR w FF są raczej mitem (dla mnie niezauważalne po przesiadce z 40d na 5d II; rawy obrabiam w DPP). 5d I chyba nie ma nawet highlight tone priority więc może nawet traci na DR w światłach do 40d. Może 5d I mniej szumi od 40d przy wyciąganiu cieni. Zresztą jak podaje dxo, optyczne i dpreview FF nie przerasta wcale apsów pod względem DR, poprostu mniej szumi w cieniach i tyle, ale w swiatłach jest tak samo.

Początki nałogu

Domyślnie

przesiadłem się z 50d na 5d (mam narazie tylko 50mm 1.8) i ja widzę kolosalną różnicę w obrazku bokeh miodny, szkiełko się zrobiło żyletka od 1.8
    moim zdaniem warto, fajnie byłoby mieć 5tkę z afem od 50d no ale dla mnie obrazek rekompensuje wszystko
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Strona 72 z 113 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów