Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Widok wątkowy

Domyślnie

arturs: te sample to takie trochę średnie do porównania......
    na takich ujęciach to chyba ciężko zobaczyć różnicę...
    myślę że im bliżej przedmiotu (makro?) tym lepiej byłoby pokazać różnicę w obrazowaniu.
    :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    To wlasnie jest prawie jedyne porownanie ktore ma sens, mimo, ze szkla rozne i trzeba to wkalkulowac.

Prosze zauwazyc, ze rozmawianie o samym rozmiarze matrycy ma malo sensu. Rozmawiac nalezy o roznych systemach. To, ze Canon akurat nie dostarczyl wielu obiektywow do systemu APS-C i poleca stare wielkie sloje od filmu to juz sprawa polityki. Takim samym (a wlasciwie pewnie mniejszym) nakladem srodkow i technologii jak EF 50 mm f/1.2 L moznaby zrobic EF-S 50 mm f/0.9 itd.

Zmniejszenie matrycy to inny zestaw obiektywow. Oczywiscie, ze FF z obiektywami FF jest ogolnie lepsze niz APS-C z obiektywami FF.
    to wytłumacz dlaczego porównanie z dwoma różnymi szkłami ma większy sens od tego co ja napisałem.
    jedynym minusem mojej metody jest mniejsza rozdzielczość tego wycinka z FF w stosunku do cropa - ale znaczenia większego to nie ma skoro nie zamierzamy robić dużych odbitek z tych porównań.
    a ostrość, bokeh i ta cała plastyka powinny "wyjść" w tym porównaniu.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 13-08-2008 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów