Strona 48 z 113 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

[QUOTE=a-w;509880]
    Cytat Zamieszczone przez zygert Zobacz posta
    Już fotobronx wspomniał o takim teście, ale jeszcze o to poproszę.

Poproszę zrobić taką samą fotkę tego samego obiektu na ogniskowej 200mm przy tych samych parametrach, tej samej odległości.

Fotkę z 30D uzykamy jaką uzyskamy, a z 5D poproszę o wycięcie z niej dokładnie taki sam kadr jak z 30D. I porównać.

Moim zdaniem taki crop z 5 d będzie gorszy
    Takie wycięcie wykorzysta jedynie ok 5 mln pikseli z matrycy 5d
    12.9( ok bo nie wiem dokładnie ile pikseli ma 5 D)/1,6 i znowu /1,6 = 5 mln
    5 mln da gorszy obraz niż 8 mln ( nawet przy lepszej jakości pojedyńczego piksela na 5d)

Typowy przykład akademickiej dyskusji.
    Jest jeden, najlepszy test jakości - poprzeglądaj sobie galerie fotograficzne ze zdjęciami 5D i 40D.

O czym tu jeszcze deliberować i po co ?

Ostatecznie każdy kupi to na co go stać i co mu pasuje.

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=Quadrifoglio;509911]
    Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta

Typowy przykład akademickiej dyskusji.
    Jest jeden, najlepszy test jakości - poprzeglądaj sobie galerie fotograficzne ze zdjęciami 5D i 40D.

O czym tu jeszcze deliberować i po co ?

Ostatecznie każdy kupi to na co go stać i co mu pasuje.
    Więc po co ta akademicka dyskusja? Prosiłem o fotki z 5D i 30D z tego samego obiektywu o tej samej ogniskowej i tej samej odległości od obiektu (wiadomo, że fota będzie inna) - czego tutaj nie rozumieć? I jeszcze te teksty "O czym tu jeszcze deliberować i po co ?" Mam takie pytanie i prośbę o co proszę po to chyba jest to forum. A co kupię to kupię właśnie w zależności od wyniku tych 2 RAWów (kurde czasami to chyba trzeba przeliterować, aby co poniektórzy zrozumieli). Wątek liczy już 40 parę stron, a rzeczowe informacje są może na 2. Jak test to krótko i rzeczowo i fotki o co ludzie proszą, a wywody co mogę kupić lub nie są naprawdę nie istotne. W teorii wiem, żeby uzyskać niby to samo musiał bym mieć w 5D matrycę około 20Mpix, a żeby mniej więcej mieć podobną jakość otrzymam, że tak powiem zoom'a 1,2x, a czy będzie to dla mnie użyteczne to już moja sprawa i ew. innych osób, którym taka informacja może się przydać. Z teorią różnie wypada, a praktyka to co innego.

Dzięki Mellan za ten test bo pomysł bardzo fajny na teścik, szkoda tylko, że się rozjechał. Mam nadzieję, że doczekam się tych fotek - z góry dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez zygert ; 08-08-2008 o 21:41

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Więc po co ta akademicka dyskusja? Prosiłem o fotki z 5D i 30D z tego samego obiektywu o tej samej ogniskowej i tej samej odległości od obiektu (wiadomo, że fota będzie inna) - czego tutaj nie rozumieć? ......
    Mam nadzieję, że doczekam się tych fotek - z góry dziękuję.
    Slusznie Zygert, zrob tu porzadek w koncu w tym watku. Tylko radzilbym bardziej stanowczo z tymi leniuchami i gadulami. Np. "Zamknac ryje, testowac i wrzucac, a wartko!"

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    marcincus - mialem 400D, 20D, 30D i te wszytkie puszki w porownaniu fotek z 5D naprawde produkuja bardziej "plaskie" fotki. nawet na f4 ma sie fajne rozmycie, nawet przy 24mm. Po prostu genialne. Olewam skosnym sikiem te wszystkie wyliczenia, GO itp, roznice po prostu zarabiscie widac w fotkach -)
    Nie twierdzę ,że tak nie jest
    Ale dobrze byłoby to udowodnić konkretnymi przykładami - wrzucić parę fotek tego samego ujęcia
    Niektórzy próbowali przynajmniej to zrobić. Ale przydałoby się więcej

Uzależniony

Domyślnie

[quote=a-w;509880]
    Poproszę zrobić taką samą fotkę tego samego obiektu na ogniskowej 200mm przy tych samych parametrach, tej samej odległości.

Fotkę z 30D uzykamy jaką uzyskamy, a z 5D poproszę o wycięcie z niej dokładnie taki sam kadr jak z 30D. I porównać.

Moim zdaniem taki crop z 5 d będzie gorszy
    Takie wycięcie wykorzysta jedynie ok 5 mln pikseli z matrycy 5d
    12.9( ok bo nie wiem dokładnie ile pikseli ma 5 D)/1,6 i znowu /1,6 = 5 mln
    5 mln da gorszy obraz niż 8 mln ( nawet przy lepszej jakości pojedyńczego piksela na 5d)
    Nie rozumiem Twojego problemu - co chcesz tym udowodnic?
    Jesli nawet "crop" z 5D byłyby gorszy od "oryginalnego cropa" - to czego to ma dowodzic?
    Chyba FF nie kupuje sie po to aby z niego wycinac mały "kawałeczek" kadru
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

..... Wątek liczy już 40 parę stron, a rzeczowe informacje są może na 2........
    To normalne niestety. Pozostaje albo przywyknąć albo olać. Ja juz prawie olałem.

Bywalec

Domyślnie

najlepszy sposob-wez swoja karte cf i idz do sklepu -wez 5d i pocykaj zdjecia.Ja tak zrobilem-byl nawet 24-70L podpiety i to utwierdzilo mnie w przekonaniu......ze na razie zostane przy moim 40d (nie pisze dlaczego,nie podaje przykladow,bo mam rodzine i dzieci.....;-) )a jak pojawi sie nastepca i bedzie po pieniadzach to zamienie.

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=marekk_ok;510099]

Nie rozumiem Twojego problemu - co chcesz tym udowodnic?
    Jesli nawet "crop" z 5D byłyby gorszy od "oryginalnego cropa" - to czego to ma dowodzic?
    Chyba FF nie kupuje sie po to aby z niego wycinac mały "kawałeczek" kadru
    Nic nie chcę udowadniać, nie jestem onanistą sprzętowym i mi to wisi kto co ma i co go boli jeżeli ktoś stwierdzi, że 30D czy 5D jest do D. Patrzę pod moje wykorzystanie sprzętu. I jeżeli corp z 5D będzie akceptowalny to do moich potrzeb będzie idealny wybór, a jeżeli nie to zakupię sigmę 10-20 i będę miał z 30D to co chcę - nigdy nie będzie idealne rozwiązanie. Chcę mieć szeroko jak 5D + 17..., i tele jak do tej pory (minimalnie mogę mieć mniej czyli 1.2x, a nie 1.6x). Wszystko rozbija się o to co uzyskam w takim porównaniu. Prosta sprawa. - zresztą kończę tą gadkę, bo sam przez to rozwalam wątek. Czekam więc na foty. a tak nawiasem brakuje na tym forum silnej ręki moderatora - jeżeli ff vs crop sample. to ile tu sampli, a ile dyskusji Może podzielić forum na 2 części, gdzie są testy z fotami (z małymi opisami) i część dyskusyjna wyższość disela nad benzyną i na odwrót . Pozdro.

Coś już napisał

Domyślnie

nigdy tego nie powiedziałem co mi się przypisuje powyżej
    cytat pochodzi od kogoś innego
    Było tu dużo propozycji zrobienia konkretnych testów
    Widocznie mało jest użytkowników posiadających jednocześnie 5d i kropa
    A może poszli robić niormalne zdjęcia i znudziły im się testy .

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Widocznie mało jest użytkowników posiadających jednocześnie 5d i kropa
    parę osób ma

A może poszli robić niormalne zdjęcia i znudziły im się testy .
    dokładnie, mam 3 metry od siebie obie puszki i do tego trochę szkieł.. po statyw musiałbym iśc do samochodu ale jak widzę to bicie piany to po prostu nie chce mi sie wyciągać sprzętu żeby testować i robić jakieś zdjęcia muru z cegłami tylko po to żeby zaraz ktoś mówił że taki test to do ****, a ktoś inny że nie itp.. zdecydowanie wolę porobić normalne zdjęcia.. dla rozwiązania dylematu crop/ff dodam że siedzę już tydzień na urlopie w górach i jeszcze 40d nie włączyłem ani razu..

Pozdrawiam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 48 z 113 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów