[QUOTE=Quadrifoglio;509911]Więc po co ta akademicka dyskusja? Prosiłem o fotki z 5D i 30D z tego samego obiektywu o tej samej ogniskowej i tej samej odległości od obiektu (wiadomo, że fota będzie inna) - czego tutaj nie rozumieć? I jeszcze te teksty "O czym tu jeszcze deliberować i po co ?" Mam takie pytanie i prośbę o co proszę po to chyba jest to forum. A co kupię to kupię właśnie w zależności od wyniku tych 2 RAWów (kurde czasami to chyba trzeba przeliterować, aby co poniektórzy zrozumieli). Wątek liczy już 40 parę stron, a rzeczowe informacje są może na 2. Jak test to krótko i rzeczowo i fotki o co ludzie proszą, a wywody co mogę kupić lub nie są naprawdę nie istotne. W teorii wiem, żeby uzyskać niby to samo musiał bym mieć w 5D matrycę około 20Mpix, a żeby mniej więcej mieć podobną jakość otrzymam, że tak powiem zoom'a 1,2x, a czy będzie to dla mnie użyteczne to już moja sprawa i ew. innych osób, którym taka informacja może się przydać. Z teorią różnie wypada, a praktyka to co innego.
Dzięki Mellan za ten test bo pomysł bardzo fajny na teścik, szkoda tylko, że się rozjechał. Mam nadzieję, że doczekam się tych fotek - z góry dziękuję.
Ostatnio edytowane przez zygert ; 08-08-2008 o 21:41
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
najlepszy sposob-wez swoja karte cf i idz do sklepu -wez 5d i pocykaj zdjecia.Ja tak zrobilem-byl nawet 24-70L podpiety i to utwierdzilo mnie w przekonaniu......ze na razie zostane przy moim 40d (nie pisze dlaczego,nie podaje przykladow,bo mam rodzine i dzieci.....;-) )a jak pojawi sie nastepca i bedzie po pieniadzach to zamienie.
[QUOTE=marekk_ok;510099]Nic nie chcę udowadniać, nie jestem onanistą sprzętowym i mi to wisi kto co ma i co go boli jeżeli ktoś stwierdzi, że 30D czy 5D jest do D. Patrzę pod moje wykorzystanie sprzętu. I jeżeli corp z 5D będzie akceptowalny to do moich potrzeb będzie idealny wybór, a jeżeli nie to zakupię sigmę 10-20 i będę miał z 30D to co chcę - nigdy nie będzie idealne rozwiązanie. Chcę mieć szeroko jak 5D + 17..., i tele jak do tej pory (minimalnie mogę mieć mniej czyli 1.2x, a nie 1.6x). Wszystko rozbija się o to co uzyskam w takim porównaniu. Prosta sprawa. - zresztą kończę tą gadkę, bo sam przez to rozwalam wątek. Czekam więc na foty. a tak nawiasem brakuje na tym forum silnej ręki moderatora - jeżeli ff vs crop sample. to ile tu sampli, a ile dyskusjiMoże podzielić forum na 2 części, gdzie są testy z fotami (z małymi opisami) i część dyskusyjna wyższość disela nad benzyną i na odwrót
. Pozdro.
nigdy tego nie powiedziałem co mi się przypisuje powyżej
cytat pochodzi od kogoś innego
Było tu dużo propozycji zrobienia konkretnych testów
Widocznie mało jest użytkowników posiadających jednocześnie 5d i kropa
A może poszli robić niormalne zdjęcia i znudziły im się testy .
parę osób ma
dokładnie, mam 3 metry od siebie obie puszki i do tego trochę szkieł.. po statyw musiałbym iśc do samochodu ale jak widzę to bicie piany to po prostu nie chce mi sie wyciągać sprzętu żeby testować i robić jakieś zdjęcia muru z cegłami tylko po to żeby zaraz ktoś mówił że taki test to do ****, a ktoś inny że nie itp.. zdecydowanie wolę porobić normalne zdjęcia.. dla rozwiązania dylematu crop/ff dodam że siedzę już tydzień na urlopie w górach i jeszcze 40d nie włączyłem ani razu..
Pozdrawiam
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|