Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

[QUOTE=a-w;509880]
    Cytat Zamieszczone przez zygert Zobacz posta
    Już fotobronx wspomniał o takim teście, ale jeszcze o to poproszę.

Poproszę zrobić taką samą fotkę tego samego obiektu na ogniskowej 200mm przy tych samych parametrach, tej samej odległości.

Fotkę z 30D uzykamy jaką uzyskamy, a z 5D poproszę o wycięcie z niej dokładnie taki sam kadr jak z 30D. I porównać.

Moim zdaniem taki crop z 5 d będzie gorszy
    Takie wycięcie wykorzysta jedynie ok 5 mln pikseli z matrycy 5d
    12.9( ok bo nie wiem dokładnie ile pikseli ma 5 D)/1,6 i znowu /1,6 = 5 mln
    5 mln da gorszy obraz niż 8 mln ( nawet przy lepszej jakości pojedyńczego piksela na 5d)

Typowy przykład akademickiej dyskusji.
    Jest jeden, najlepszy test jakości - poprzeglądaj sobie galerie fotograficzne ze zdjęciami 5D i 40D.

O czym tu jeszcze deliberować i po co ?

Ostatecznie każdy kupi to na co go stać i co mu pasuje.

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=Quadrifoglio;509911]
    Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta

Typowy przykład akademickiej dyskusji.
    Jest jeden, najlepszy test jakości - poprzeglądaj sobie galerie fotograficzne ze zdjęciami 5D i 40D.

O czym tu jeszcze deliberować i po co ?

Ostatecznie każdy kupi to na co go stać i co mu pasuje.
    Więc po co ta akademicka dyskusja? Prosiłem o fotki z 5D i 30D z tego samego obiektywu o tej samej ogniskowej i tej samej odległości od obiektu (wiadomo, że fota będzie inna) - czego tutaj nie rozumieć? I jeszcze te teksty "O czym tu jeszcze deliberować i po co ?" Mam takie pytanie i prośbę o co proszę po to chyba jest to forum. A co kupię to kupię właśnie w zależności od wyniku tych 2 RAWów (kurde czasami to chyba trzeba przeliterować, aby co poniektórzy zrozumieli). Wątek liczy już 40 parę stron, a rzeczowe informacje są może na 2. Jak test to krótko i rzeczowo i fotki o co ludzie proszą, a wywody co mogę kupić lub nie są naprawdę nie istotne. W teorii wiem, żeby uzyskać niby to samo musiał bym mieć w 5D matrycę około 20Mpix, a żeby mniej więcej mieć podobną jakość otrzymam, że tak powiem zoom'a 1,2x, a czy będzie to dla mnie użyteczne to już moja sprawa i ew. innych osób, którym taka informacja może się przydać. Z teorią różnie wypada, a praktyka to co innego.

Dzięki Mellan za ten test bo pomysł bardzo fajny na teścik, szkoda tylko, że się rozjechał. Mam nadzieję, że doczekam się tych fotek - z góry dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez zygert ; 08-08-2008 o 21:41

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Więc po co ta akademicka dyskusja? Prosiłem o fotki z 5D i 30D z tego samego obiektywu o tej samej ogniskowej i tej samej odległości od obiektu (wiadomo, że fota będzie inna) - czego tutaj nie rozumieć? ......
    Mam nadzieję, że doczekam się tych fotek - z góry dziękuję.
    Slusznie Zygert, zrob tu porzadek w koncu w tym watku. Tylko radzilbym bardziej stanowczo z tymi leniuchami i gadulami. Np. "Zamknac ryje, testowac i wrzucac, a wartko!"

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

..... Wątek liczy już 40 parę stron, a rzeczowe informacje są może na 2........
    To normalne niestety. Pozostaje albo przywyknąć albo olać. Ja juz prawie olałem.

Uprawnienia umieszczania postów