Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: FF vs crop - sample

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Nie mam zamiaru przyczyniać się do kolejnej wojenki, bo to bez sensu. Każdy tutaj swój rozum ma i pewne doświadczenia.
    Ja niestety nie zostanę teoretykiem na użytek tego forum a skrót myślowy magia FF jest mi obcy i IMHO zupełnie nie na miejscu.
    Jednak fakt, że obrazek z FF jest inny niż z APSC i większości ludzi się bardziej podoba jest niepodważalny i żadna teoria tego nie zmieni.
    Zamiast dumać o tym co by było gdyby lepiej cieszyć się z tego co jest. Moje zdanie jest takie, że FF daje lepsze efekty i większe możliwości dla fotografa, który używa go świadomie.
    Zawsze uważałem, ze sprzęt należy dobierać do potrzeb i bieżących okoliczności stąd posiadanie FF i APSC. Nie mam z tym żadnego problemu ani żadnych uprzedzeń.
    Jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z fotografią od FF z tzw. górnej półki choć nie zna swoich potrzeb i nie widzi przy tym różnicy w obrazku, to jego problem ale kto bogatemu zabroni.
    Wiesz, masz możliwości pokazania czym różni się zdjęcie z FF od APS-C.

Można skrócić proponowany test, po zrobieniu zdjęć *.CR2 (ten sam obiekt, to samo oświetlenie, ten sam obiektyw, przesłona, odległość, ogniskowa, ISO, czas)
    i po prostu je udostępnij.
    Proponuję byś użył 50/1,4 na pełnej dziurze aby była widoczna GO

No i każdy będzie mógł sobie wywołać ( DPP wszystko na 0) i oglądać.
    Wtedy będzie dyskusja o rzeczywistości, o tym co widzimy wszyscy.

jp

PS
    Dawno temu, telewizja raczkowała, były 2 wytwórnie papierosów SPORT.
    Panowała opinia, ze z wytwórni A są lepsze od tych z wytwórni B.

W telewizji zorganizowano test, zaproszono 10 palaczy, każdy miał 2 papierosy, kawa/herbata do wyboru
    palili, delektowali i orzekli że papieros A jest lepszy od B, tylko jeden palacz powiedział że nie odróżnia.

I pokazano na końcu jak dziewczyna rozkłada z jednej paczki, po 2 przed każdym krzesłem.

Redaktor przestał pracować w TVP
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-04-2014 o 09:50
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów