Strona 90 z 113 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: FF vs crop - sample

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    to w takim razie co jeszcze amator powinien posiadać oprócz np. 6D i 60D + 35/1.4 , żeby w "domowych warunkach" ujrzeć różnicę pomiędzy FF a crop?
    Nie zobaczysz na tym sprzęcie różnicy wynikającej TYLKO z różnicy rozmiarów matrycy (FF vs crop)
    Puszki te mają także (najprawdopodobniej) :
    - różne piksele (i to już daje różnicę w szumach, dynamice, ..)
    - różną gęstość pikseli (i to już daje różną rozdzielczość, ....)
    - różne oprogramowanie i ustawienia w puszkach

Nie mówiąc już o tym, że zdjęcie np. z 6D, aby oglądać na monitorze to musisz zmniejszyć rozdzielczość z rozdzielczości matrycy 5472 x 3648 pikseli do rozmiaru monitora/internetu np. 800 x 600 pikseli czyli z każdych 7 pikseli "zrobić" tylko jeden tracąc np. szczegóły

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-04-2014 o 10:17
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony

Mam coraz większy mętlik w głowie a stoję właśnie przed decyzją zakupu. Czyli gdzie zobaczę różnicę? Są inne korzyści (obrazowanie?) oprócz "prawdziwych" ogniskowych z posiadania matrycy FF?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Mam coraz większy mętlik w głowie a stoję właśnie przed decyzją zakupu. Czyli gdzie zobaczę różnicę? Są inne korzyści (obrazowanie?) oprócz "prawdziwych" ogniskowych z posiadania matrycy FF?
    Oczywiście, że są. Jan Pawlak z nieznanych mi przyczyn ciągle porównuje obrazek z całej matrycy APS-C do wycinka obrazka z FF.
    W ten sposób patrząc to faktycznie - różnic brak.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Oczywiście, że są. Jan Pawlak z nieznanych mi przyczyn ciągle porównuje obrazek z całej matrycy APS-C do wycinka obrazka z FF.
    Otóż to!

A korzyści?
    Dla mnie jedna zasadnicza. Cropem nie zrobię takiego zdjęcia jak ff, a na odwrót tak :-)
    Ostrość, rozdzielczość które można zmierzyć, nie są dla mnie najważniejsza. Ktoś już tu kiedyś na pisał, że często na zdjęciu ważniejsze jest to, co jest nieostre ( bokeh) i to co jest po rogach. Stąd w wielu przypadkach crop nie daje rady.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

no to odnieś się do #891 i pokaż jak chcesz zobaczyć różnicę dla dowolnego zdjęcia ( o dowolnym rozmiarze) z puszki FF i puszki APS-C (w dodatku tak jak są prezentowane na monitorze ) gdzie będzie widać wpływ TYLKO różnicy w rozmiarze fizycznym matrycy (FF vs. crop).

Ja nie potrafię.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Otóż to!

A korzyści?
    Dla mnie jedna zasadnicza. Cropem nie zrobię takiego zdjęcia jak ff, a na odwrót tak :-)
    Ostrość, rozdzielczość które można zmierzyć, nie są dla mnie najważniejsza. Ktoś już tu kiedyś na pisał, że często na zdjęciu ważniejsze jest to, co jest nieostre ( bokeh) i to co jest po rogach. Stąd w wielu przypadkach crop nie daje rady.
    Pozdrawiam
    Tutaj się z Tobą zgadzam

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-04-2014 o 12:08
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    no to odnieś się do #891 i pokaż jak chcesz zobaczyć różnicę dla dowolnego zdjęcia z puszki FF i puszki APS-C (w dodatku tak jak są prezentowane na monitorze )
    Nie bardzo jest sens porównywać obrazek FF i cropa przy użyciu tego samego obiektywu.
    Porównując trzeba brać puszkę FF + obiektyw X vs puszkę cropową + odpowiednik obiektywu X.
    W przypadku cropa bardzo szybko okazuje się, że wyżej d.. nie podskoczysz, bo... nie ma odpowiedników. Przykładem niech będzie niemożność "zasymulowania" obrazka z 24/1.4, ale to w zasadzie dotyczy większości obiektywów jaśniejszych niż f/2.8.

Ale to jest oczywista oczywistość i nie trzeba żadnych wyliczeń matematycznych żeby to pojąć... Wystarczą oczy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar kaindox

Porównując trzeba brać puszkę FF + obiektyw X vs puszkę cropową + odpowiednik obiektywu X.
    W przypadku cropa bardzo szybko okazuje się, że wyżej d.. nie podskoczysz, bo... nie ma odpowiedników.

I to w zasadzie powinno zamknąć całą dyskusję. Teoria teorią a w praktyce to nie magia pełnej klatki robi cuda tylko słoiki jakie można do niej podpiąć.
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 12-04-2014 o 15:01

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

FF tylko dla wysokiego ISO, reszta mnie nie interesuje

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Jedna z zalet mniejszej matrycy jest możliwość przysunięcia bliżej całego obiektywu, co automatycznie pomniejsza aberracje (nie tak bardzo dla tele).
    Znowu - w praktyce nie jest to wykorzystywane, bo obiektywy FF maja być kompatybilne, i dlatego bagnet cropa jest w tej samej odległości od matrycy co w FF. Ale nie musiałby być.

W ogóle w takim watku lepiej porównywać większe kropy, np porównywać FF z telefonem 7x. Bo 1.6x to jest po prostu niewiele, i jest prawie to samo. Dlatego ktoś może bronić tezy, że rozmiar matrycy nic zmienia. Bo przy 1.6 to faktycznie dzielenie włosa (prawie) i główna różnica to rozmiar pikseli i ich gęstość, co jest tylko sprawa marketingu (prawie).

Porównujac FF z matryca telefonu przynajmniej można zapomnieć o porównywaniu z tym samym obiektywem i łatwiej dostrzec faktyczne plusy i minusy wynikajace z samego formatu całego systemu.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jedna z zalet mniejszej matrycy jest możliwość przysunięcia bliżej całego obiektywu, co automatycznie pomniejsza aberracje (nie tak bardzo dla tele).
    Znowu - w praktyce nie jest to wykorzystywane, bo obiektywy FF maja być kompatybilne, i dlatego bagnet cropa jest w tej samej odległości od matrycy co w FF. Ale nie musiałby być.
    Canon to wykorzystuje: obiektywy EF-S kończą się bliżej matrycy.

Strona 90 z 113 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów