Strona 84 z 113 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: FF vs crop - sample

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    stad moje pytania:
    - w k-5 masz nowy firmware co wyszedl pod koniec zeszlego roku? - ponoc sporo poprawial AF w K-5
    - jakie miales szkielka pod k-5 - chodzi mi takze czy obiektywy ktore uzywales
    -K-5 już nie mam,używałem równolegle z 5D3 przez 2 miesiące
    -K-5 miał chyba lepszy AF niż 5D2,mój dobry kolega właściciel 5D2 był mocno zaskoczony sprawnością AF w K-5( jak poklikał w mój - zmienił natychmiast na 5D3)
    -obiektywy ,które najczęściej używałem:Pentax100/2,8M, Pentax 18-135, Sigma50-500 OS HSM, Sigma 10-20/3,5 HSM, Samyang 24/1,4
    -nie mam doświadczeń z K-5II
    -Pentax K-5 to naprawdę świetny aparat -z czystym sumieniem REKOMENDUJĘ..Zmieniłem nie dlatego ,że wykorzystałem wszystkie jego możliwości,po musiałem sprawdzić inną markę.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    dzeej wybacz ale dla mnie takie porownanie troszke nie ma sensu, dlaczego?
    - raz wykonales na dwoch roznych szklach - jak juz porownywac to na tym samym...
    - tak jak pisalem wyzej do poprzedniej Twojej wypowiedzi - nie ma sensu porownywac najtanszych puszek APS-C do FF - jak juz porownywac to w podobnej cenie - czyli najlepsze puszki APS-C do tych tanszych z FF.
    Ja tylko chciałem by ogniskowa była mniej więcej taka sama na obu body, iso 1600 i pokazać różnicę w "ziarnistości" oraz kontraście.
    Swojego czasu 500d wcale nie było najtańszą puszką APS-C, owszem teraz jest to dla niektórych eksponat muzealny, ale czy aż taka jest różnica między powiedzmy 600d, 650d, 700d gdzie matryca jest praktycznie taka sama?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    ... teoria my tu mowimy o zyciu.
    W życiu jest tak, że format 24X36...

...kopie APS-C po rzyci równo. Można oczywiście symulować różne sytuacje i udowodnić coś zupełnie odwrotnego. Nie byłoby to zresztą takie trudne. Tylko po co?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

ale, że co z tym zdjęciem, że cropem nie da się takiego zrobić?

--- Kolejny post ---

ale, że co z tym zdjęciem, że cropem nie da się takiego zrobić?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    W życiu jest tak, że format 24X36...

http://i791.photobucket.com/albums/y...ps675c1c48.jpg

...kopie APS-C po rzyci równo. Można oczywiście symulować różne sytuacje i udowodnić coś zupełnie odwrotnego. Nie byłoby to zresztą takie trudne. Tylko po co?

Nie rozumiem o co chodzi

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Nie rozumiem o co chodzi
    To zdjęcie jest kiepskie bo zrobione cropem ?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Gdyby Babcia miala wasy... teoria my tu mowimy o zyciu. W teorii moglem zostac pilotem f16.
    No właśnie kolega janpawlak i teoria spiskowa o klastrach, tylko że w naturze taki przykład nie występuje a poza tym fajnie jest być pilotem F16

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A co to komuna wróciła że takie instrukcje się pojawiają co to"każdy" powinien a czego nie .
    No niestety już nie wróci, bo niby po co ? nie zamieszczałem żadnej instrukcji, tylko dobre słowo na niedzielę

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Można oczywiście symulować różne sytuacje i udowodnić coś zupełnie odwrotnego. Nie byłoby to zresztą takie trudne. Tylko po co?
    Trochę się tutaj zamotałeś bo najpierw że się nie da a potem się da - nie bardzo wiadomo co autor miał na myśli
    Spoko da się, bo to akurat niespecjalnie dobry przykład - pewnie ISO100. Trzeba się tylko trochę przyłożyć i czasem warto.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

By zostać pilotem samolotu bojowego trzeba mieć predyspozycje zarówno fizyczne jak i psychiczne ale także intelektualne.

By móc rzetelnie/sensownie analizować jak w aparatach różnica w rozmiarze matrycy (FF vs crop) wpływa na własności zdjęcia trzeba sprowadzić to do sytuacji gdy wszystkie pozostałe cechy aparatów są takie same i gdzie aparaty różnią się JEDYNIE wielkością rozmiaru fizycznego matrycy.

Myślenie analityczne, owszem, bywa trudne.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-04-2014 o 04:04
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Tym sposobem nie moglbys nigdy porownac APS-C z FF, bo nie ma takich samych matryc uzywanych i tu i tu.
    Ale istnieje cos takiego jak interpolacja, aproksymacja, itp. ktore pozwalaja na porownanie dwoch roznych przedmiotow

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Tym sposobem nie moglbys nigdy porownac APS-C z FF, bo nie ma takich samych matryc uzywanych i tu i tu.
    Ale istnieje cos takiego jak interpolacja, aproksymacja, itp. ktore pozwalaja na porownanie dwoch roznych przedmiotow
    Gdy weźmiesz pod uwagę, że mamy takie same matryce (ta sama technologia) FF i APS-C, mimo że nie ma w realu takiego tworu
    to wyraźnie widać że NIE zależy od rozmiaru fizycznego matrycy (FF czy APS-C) :
    - szum
    - dynamika
    - ...
    - ...

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-04-2014 o 09:52
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Zgoda, te rzeczy zaleza od wielkosci sensela (pixela). Jedyne co zalezy od fizycznych wymiarow matrycy, to kat widzenia obiektywu

Strona 84 z 113 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów