Strona 75 z 113 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Jak na 1000D, aparat, ktory wstyd nosic i podobno zdjec nie potrafi zrobic jest chyba w miare ok?? :wink:
    Przy tej odległości tła od obiektu, podobny efekt wycisnął byś również z Wszystkomającego S3IS
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Akurat o GO nie chodzilo, ale o plastyke, kolory i ogolnie obrazowanie. A kompaktem nie zrobisz tego

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Trochę się da
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Największa moim zdaniem siła FF wychodzi po podłączeniu do niego... ciemnego zooma
    Jeżeli natomiast chodzi o plastykę (cokolwiek to oznacza), kolory... to nic odkryczego, że są takie same w obrazku jak i w jego centralnej części
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-12-2010 o 23:12 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Trochę się da
    aaaaaa Mowisz o tym plackowatym tle? O plaskim jak diabli portrecie i plastikowym obrazowaniu? :-D

Tak to sie da, wiem o tym, mam S2 IS i czesto uzywam
    A tak powaznie, to akurat mialem te 2 zdjecia z cropa najtanszego i FF - kto i jak to bedzie odbieral to indywidualna sprawa, ale wstawiam moze komus sie przyda
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 20-12-2010 o 23:21 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chodziło mi tylko o to, że jedna z najbardziej konkretnych przewag FF nad wszelkimi mniejszymi matrycami jest łatwość separacji przedmiotu zdjęcia, nawet ciemnym zoomem. Czasami to nawet przeszkadza (makro, niesłoneczne landszafty).

Trochę to trywialne w zestawieniu z opiewaną i mityczną plastyką FF, wiem.
    A 1000d to świetny aparat w kontekście ceny za nówkę.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-12-2010 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    ... Te same ustawienia, to samo miejsce, to samo szklo. JPG prosto z puszki, jedynie wykadrowane aby dopasowac proporcje....
    Właśnie udowodniłeś, że używając jednego obiektywu (85mm) i wycinając z matrycy FF jej część wielkości APS-C dostajesz to samo co na APS-C.

Ciekawi mnie czego ludzie po takich testach się spodziewają?
    Przecież to są podstawy optyki - to ma być to samo!

Spróbuj bez późniejszego kadrowania w programach graficznych wykonać tymi aparatami identyczne kadry! Życzę powodzenia...

Przecież nie po to kupuje się FF, żeby potem wycinać ze zdjęć cropy... Używając FF używam całej matówki do kompozycji zdjęcia, a nie jej wycinka APS-C

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Właśnie udowodniłeś, że używając jednego obiektywu (85mm) i wycinając z matrycy FF jej część wielkości APS-C dostajesz to samo co na APS-C.

Spróbuj bez późniejszego kadrowania w programach graficznych wykonać tymi aparatami identyczne kadry! Życzę powodzenia...

Przecież nie po to kupuje się FF, żeby potem wycinać ze zdjęć cropy... Używając FF używam całej matówki do kompozycji zdjęcia, a nie jej wycinka APS-C
    Właśnie z podstaw optyki, i oczywiście także z tych dwu obrazków wynika że nie jest to "to samo".
    Głębia ostrości zależna jest od średnicy krążka rozproszenia który podaje się jako ułamek przekątnej matrycy. Od przyjętej wartości krążka rozproszenia zależy głębia ostrości.
    Dla dwóch kadrów robionych tą samą ogniskową i tą samą przysłoną głębia ostrości będzie zależna od przekątnej matrycy (przyjmując iż.
    Wylicz (przy pomocy kalkulatorów głębi ostrości) głębie ostrości dla tych samych warunków (przysłona/ogniskowa) ale innych matryc (FF/APS) - wyniki będą inne.
    I te dwa kadry różnią się głębią ostrości.

Dopiero zaczyna Awatar Marcinsxx

Domyślnie

Każdy ma inne wymagania odnośnie aparatu ale ja wybrałem 5D w szczególności dla wysokiego ISO i wg mnie lepiej poddające się obróbce pliki RAW a jakość zdjęć do ISO400 pomijając głębie ostrości jest zbliżona między cropem a FF ze wskazaniem na FF. A różnice między crop a FF zobaczymy nie w dobrym świetle jak na samplach powyżej a słabszym i tu będzie wyrażna różnica.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta

no i? Co chciales udowodnic tym co napisales? Bo wypisales, to o czym kazdy doskonale wie...

A tak wogole to gdzie TY widzisz TO SAMO ?? Bo ja widze nawet z tego samego miejsca fotografa inne GO pelnej klatki. Zobacz barierke - jest znacznie ostrzejsza na foto z 1000D, tlo to samo. A przeciez to TYLKO crop.

Druga sprawa nic nikomu nie chce udowadniac, od tak mialem te dwa zdjecia i je wstawilem. Tak zwyczajnie jak ktos mysli, ze tanim lustrzem to sie g** zrobi a nie zdjecia konkretne...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Siudym, mam wrażenie że się po prostu z kolegą Kmleonem trochę nie zrozumieliście.

On myślał, że nie ruszając się z miejsca przekręciłeś 85-tkę do FF, cyknąłeś zdjęcie i wykropowałeś na kompie.

A mam wrażenie, że Ty zrobiłeś ten krok do przodu, aby zachować ten sam kadr w wizjerze, co w oczywisty sposób zmniejszyło GO.

Jak by nie było, są to rzeczy najzupełniej normalne i żadnej magii tu nie ma. Prócz tej, są pewne kłopoty z obiektywami, które mógłbyś dokręcić do tego 1000d, aby uzyskać podobne efekty co z FF
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 75 z 113 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów