Strona 34 z 113 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    .. to moze teraz czas na fotki z przymknieta przyslona do f16?
    ...albo iso - 1600-3200 :smile: jak ktoś wcześniej sugerował.
    C-F-K - forever

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

zastosowanie takiej przyslony sprawi, ze ta cala "plastycznosc obrazu" zniknie.. wlasnie przez brak winiety oraz duuuuza glebie ostrosci.

zwiekszenie ISO zbyt duzo nie zmieni.

Uzależniony

Domyślnie

Na moje oko różnica pomiędzy 5D, a xxD widoczna jest tylko na zdjęciach przy f 1.2-1.4 i to na drogich stałkach. Wklejam fotki zrobiona szkłem C50 f/1..4 na @5.6, ISO 100, wołane w lajtrumie na tych samych ustawieniach z korpusów 30D, 40D, 5D i ostatnie to crop z 5D wykadrowany tak, żeby zachować mniej więcej ten sam kadr co na xxD. Fotki otrzymałem od kol. photographus i wstawiam je za jego pozwoleniem.

30D
    40D
    5D
    5D crop
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    ...zwiekszenie ISO zbyt duzo nie zmieni.
    Mówiąc "albo" miałem na myśli inną kategorię porównań. Może ktoś coś takiego zrobi.
    Śledząc losy wątku, zaskakująco długiego w stosunku do moich przewidywań, jakoś nie ma we mnie parcia na takie sample.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

dla mnie w piątce zieleń jest żywsza, bokeh przyjemniejszy i wygląda mniej płasko niż na 40d i 30d

zwróćcie uwagę na długość nosa modelki na kadrze z 5D i 40D
    pozdrawiam

Domyślnie

Po ostatnich przykładach jak i po samplach które wstawił VanMurder ewidentnie widać że 5 bardziej doświetla i stąd może te kolory są żywsze, co do nosa to się nie wypowiadam

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Na moje oko różnica pomiędzy 5D, a xxD widoczna jest tylko na zdjęciach przy f 1.2-1.4 i to na drogich stałkach....
    No już nie przesadzaj... Może moje przykłady z początku są ułomne, ale przy 2.8 widać różnicę. Mam też robione na 4.5 - różnica mniejsza, ale też widoczna.

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    ...
    Wklejam fotki zrobiona szkłem C50 f/1..4 na @5.6...
    Skoro mówisz o różnicy przy f/1.2-1.4, a wklejasz z f/5.6 w moim mniemaniu świadczy to celowym dążeniu do zatarcia różnic w obrazowaniu.
    Ten wątek służy do ich wyeksponowania, by dać ogląd niezdecydowanym/wahającym się użytkownikom, a nie udowadnianiu że przy przymknięciu przysłony "i tak nie widać różnicy".
    Według mnie to nieporozumienie.
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jeżeli chodzi o kolory... to właśnie to mnie najbardziej zastanawia. Wklejane było tutaj kilka sampli, w których przewaga 5D była wręcz miażdżąca. I to chyba główny punkt dla FF. Zastanawia mnie tylko, dlaczego tak się dzieje (zakładamy że w picture styles wszystko jest tak samo). Czyżby większy piksel dawał lepszą saturację?
    EN57D DIGITAL.

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o kolory... to właśnie to mnie najbardziej zastanawia. Wklejane było tutaj kilka sampli, w których przewaga 5D była wręcz miażdżąca. I to chyba główny punkt dla FF. Zastanawia mnie tylko, dlaczego tak się dzieje (zakładamy że w picture styles wszystko jest tak samo). Czyżby większy piksel dawał lepszą saturację?
    Proponuję jednak pozostać przy wklejaniu / oglądaniu zdjęć FF vs crop. Rozbieranie na czynniki pierwsze koloru, kontrastu, nasycenia itd. nie ma sensu ponieważ jak ktoś zauważył jest zbyt wiele zmiennych.
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Uzależniony

Domyślnie

Zapewniam, że wklejając te sample, nie chodziło mi o żadne zacieranie różnic w obrazowaniu korpusów. Im więcej fotek poglądowych, tym lepiej dla zainteresowanych kupnem 5D, jak i dla samego wątku. Nie wszyscy mają w swojej szklarni szkła rzędu 35L i 85L. Nie każdy także robi zdjęcia na maksymalnych otworach przesłony.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Strona 34 z 113 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów