Strona 88 z 113 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Dopiero zaczyna
    Miasto
    LDZ

Domyślnie Odp: FF vs crop - sample

wiec porownanie jest bez sensu
    Obiektywem 50 1.8 fociłem w pierwszej kolejności z 5dmk3 i 550d, na ff ....to nie to samo szkło...to prawda co piszą na forum że szkła na ff dostają "kopa"...
    Uważam że do porównania ff z apsc 50 1.8 nadaję...jest najtańszy i nie jest orłem jeżeli chodzi o ostrość.
    Zdjęcia robiłem w realu, warunki były takie same dla wszystkich obiektywów, zamieścił bym zdjęcia ale nie mam zgody koleżanki, zaraz ktoś napisze że 50mm na ff to nie 50mm na apsc.....
    Focę głównie ludzi (portrety itp) najczęściej ma to miejsce przy zastanym świetle, ostrość jak szczegóły to priorytet.
    Widziałem porównanie FF i apsc w digital foto video, gdzie zdjęcia były bardzo podobne, tylko że robiono krajobraz .....
    Ostatnio edytowane przez dziadowskibicz ; 11-04-2014 o 08:59

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez dziadowskibicz Zobacz posta
    Uważam że do porównania ff z apsc 50 1.8 nadaję...jest najtańszy i nie jest orłem jeżeli chodzi o ostrość.
    Zdjęcia robiłem w realu, warunki były takie same dla wszystkich obiektywów, zamieścił bym zdjęcia ale nie mam zgody koleżanki, zaraz ktoś napisze że 50mm na ff to nie 50mm na apsc.....
    To zrob sesje jakiemus kokotkowi czy pieskowi- ich o zgode nie musisz pytac....
    moje zdjęcia głownie lotnictwo:
    http://kcfoto.pl/

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Obiektywem 50 1.8 fociłem w pierwszej kolejności z 5dmk3 i 550d, na ff ....to nie to samo szkło...to prawda co piszą na forum że szkła na ff dostają "kopa"...
    Focę głównie ludzi (portrety itp) najczęściej ma to miejsce przy zastanym świetle, ostrość jak szczegóły to priorytet.
    Widziałem porównanie FF i apsc w digital foto video, gdzie zdjęcia były bardzo podobne, tylko że robiono krajobraz .....
    ...to prawda co piszą na forum że szkła na ff dostają "kopa"...
    Twoja wiara jest niezłomna !

Są dwa różne podejścia do zagadnień :
    a. fizyka (nauka), rzetelne doświadczenia, porównania, pomiary, wnioskowanie
    b. wiara gdzie nie są ważne, nie liczą się fakty, pomiary, fizyka lecz jedynie to w co się wierzy

A fakty są takie, że obraz tworzy obiektyw i nie ma żadnego znaczenia czy matryca ma rozmiar FF czy APS-C czy też.... w ogóle jest jakaś matryca.

Gdyby jednak chcieć jakoś porównać to ponieważ obiektywy mają taką właściwość, że im dalej od osi tym gorszy obraz (np. rozdzielczość) i ponieważ na APS-C rejestrujemy mniejszą powierzchnię to nie jest rejestrowana ta część gdzie własności obrazu są gorsze.
    Obraz z APS-C ma lepszą np. rozdzielczość przy krawędziach niż z FF (w przenośni można więc powiedzieć ze dostaje "kopa" po przejściu z FF na APS-C)

jp

PS
    Chyba że przez "kopa" rozumiałeś koszt, to zgoda, na ogół koszt zdjęcia z FF jest znacznie większy niż a APS-C (licząc amortyzację sprzętu)
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-04-2014 o 12:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Klasyczny przypadek to 17-40 ktory staje sie ultra wide angle na FF. Krawedzie i rogi sa raczej kiepskie wtedy na FF. Na ASPC sa "odciete" bo matryca ich nie widzi, przez co jest lepiej.

|Z drugiej strony majac np. 10-22 na cropie, krawedzie tam beda dosc podobne jak w powyzszym przypadku z FF, poniewaz na tych szerokokatnych obiektywach jest naprawde kiepsko na maksymalnej ogniskowej.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna
    Miasto
    LDZ

Twoja wiara jest niezłomna !
    To nie sprawa wiary, a zrobionych zdjęć.
    Ja wiedziałem które zdjęcie robiłem czym, ale kumpel który nic nie ma wspólnego z fotografią też dostrzegł różnicę.
    nie ma żadnego znaczenia czy matryca ma rozmiar FF czy APS-C
    Więc za jaką sprawą obraz z FF był ostrzejszy, bardziej szczegółowy itd .....???
    Camera and Photography forum | Cameralabs • View topic - Diff between Full Frame Vs Cropped Frame
    Podobnie jak tutaj
    Ostatnio edytowane przez dziadowskibicz ; 11-04-2014 o 14:09

Coś już napisał

To nie sprawa wiary, a zrobionych zdjęć.
    Ja wiedziałem które zdjęcie robiłem czym, ale kumpel który nic nie ma wspólnego z fotografią też dostrzegł różnicę.

Więc za jaką sprawą obraz z FF był ostrzejszy, bardziej szczegółowy itd .....???
    Camera and Photography forum | Cameralabs • View topic - Diff between Full Frame Vs Cropped Frame
    Podobnie jak tutaj
    Pokaz swoje zdjecia.
    Moga byc kotków-chetnie zobacze.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    LDZ

Pokaz swoje zdjecia. Moga byc kotków-chetnie zobacze
    Ok, tylko że w domu to mam 550d, a FF cykałem w Saturnie, a tam z kotem psem czy świnką morską raczej nie wejdę.

Coś już napisał

Ok, tylko że w domu to mam 550d, a FF cykałem w Saturnie, a tam z kotem psem czy świnką morską raczej nie wejdę.
    szkoda ze nie zobaczymy tych zdjec na których widac "kopa"

Dopiero zaczyna
    Miasto
    LDZ

szkoda ze nie zobaczymy tych zdjec na których widac "kopa"
    Postaram sie przesłać Ci na pw chociaż fragment, sądzę jednak że wystarczająco przedstawiłem różnicę o jaką mi chodzi.
    http://www.cameralabs.com/forum/viewtopic.php?t=20265
    W
    Ostatnio edytowane przez dziadowskibicz ; 11-04-2014 o 15:31

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

wniosek nasuwa się jeden: trzeba mieć i cropa, i FF

Strona 88 z 113 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów