Strona 70 z 113 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola Zobacz posta
    http://www.foto.com.pl/teksty/inne/slownik_2.html

Ale chyba jednak do dzialu "dla poczatkujacych".
    link nie dziala niestety

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Gdyby wstawić take samo CoC to wyniki będą identyczne - bo muszą być. Crop to przecież wycinek i tyle.
    Nie, bo z cropa zrobisz odbitkę tej samej wielkości co z całej klatki FF więc postrzeganie tego co jest GO zmieni się i GO będzie wydawać się mniejsza :-).
    Dlatego wynik w postaci mniejszej GO wykropowanego fragmentu jest jak najbardziej prawidłowy, a różne wartości CoC odzwierciedlają różne powiększenie klatki na gotową odbitkę.

Napiszę to po raz 100-tny. Nie ma żadnego sensu porównywanie tych samych ogniskowych na cropie i FF bo z tego samego miejsca wyjdą zupełnie różne dwa zdjęcia.
    Dokładnie tak samo nie ma sensu "podchodzenie bliżej" z tą samą ogniskową na FF bo również na zdjęciach wyjdzie co innego i z inną perspektywą.

Jedyne sensowne porównywanie GO na cropie i FF ma miejsce gdy spełnione są dwa warunki:
    1. Zdjęcie jest zrobione z tego samego miejsca
    2. Crop i FF mają ekwiwalenty ogniskowych (ten sam kąt widzenia) czyli pomijając GO kadry i perspektywa wychodzą identyczne.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-12-2009 o 01:13

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie, bo z cropa zrobisz odbitkę tej samej wielkości co z całej klatki FF więc postrzeganie tego co jest GO zmieni się i GO będzie wydawać się mniejsza :-).
    Dlatego wynik w postaci mniejszej GO wykropowanego fragmentu jest jak najbardziej prawidłowy.
    Ale do tego właśnie służy parametr CoC, charakteryzujący format klatki.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

...
    Jedyne sensowne porównywanie GO na cropie i FF ma miejsce gdy spełnione są dwa warunki:
    2. Crop i FF mają ekwiwalenty ogniskowych (ten sam kąt widzenia) czyli pomijając GO kadry i perspektywa wychodzą identyczne.
    Dokładnie.
    I w ten oto sposób trafiamy do posta #1 sprzed półtora roku od którego zacząłem...
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

...

Dokładnie o to chodzi i porównywanie tej samej ogniskowej na cropie i FF nie ma sensu. Najprościej jest przyjąć, że crop działa na obraz (kadr i GO) jak TC o krotności cropa, czyli światło i ogniskowa x crop. Oczywiście ISO nie ma z tym nic wspólnego i parametrów ekspozycji crop nie zmienia, bo ISO dotyczy jednostki powierzchni, czyli nie zależy od wielkości matrycy, a kadr i GO zależy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez whitewolfik Zobacz posta
    ....Najpierw zakupiłem do swojego canonka (500D) obiektyw 50mm 1,8 - wszędzie czytałem, że to podstawa i tanio. Teraz chciałem kupić szkło szersze, gdyż często wpadam plecami na ścianę przy próbie objęcia kadru.... Czy w takim razie właściciele matryc a-spc muszą zadowalać się ciemniejszymi szkłami?
    Im więcej czytam, tym mniej rozumiem :C
    Kup sobie sigmę 30/1,4, będziesz miał i szerzej i jasniej.

Domyślnie

Niestety albo stety zrezygnowałem z tej Sigmy na rzecz Canona 28 1.8... Czas pokaże, czy wybór był dobry.
    btw. znając mój talent do zdjęć dla dobra fotografii byłoby lepiej, gdybym zamiast w sprzęt, zainwestował w konsole
    C 500D; C 28mm f/1.8; C 50mm f/1.4

piotrek1004
    Guest

Domyślnie

mam pytanie czy kitowy obiektyw z EOS Rebel X(analog) EF35-80 f/4-5.6 II bedzie pasowal do canona e450 (cyfrowka)

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Tak. Ale rewelacji nie będzie.

piotrek1004
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    Tak. Ale rewelacji nie będzie.
    Dzieki, jak mniej wiecej bedzie jakosciowo tak jak w moim analogu to nie bede narzekal.

Strona 70 z 113 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów