Strona 62 z 113 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Gdyby tak było to FF nie miało by sensu nie mówiąc o wielu innych rzeczach.
    To wg Ciebie co daje FF Proponuje trochę lektury.
    Ale jakiej lektury? Chłopie, zapinasz obiektyw 50mm do 5D i do 10D to wg Ciebie obraz na 10D i na wycinku z 5D będzie się czymś różnił? Pełna klatka modyfikuje parametry obiektywu? Porównujemy pełną klakę 10D z wycinkiem klatki 5D.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Ale jakiej lektury? Chłopie, zapinasz obiektyw 50mm do 5D i do 10D to wg Ciebie obraz na 10D i na wycinku z 5D będzie się czymś różnił? Pełna klatka modyfikuje parametry obiektywu? Porównujemy pełną klakę 10D z wycinkiem klatki 5D.
    .. a no masz różnicę i to dużą, tyle że zamieszczone obrazki mają mało szczęśliwe tło do takiej prezentacji
    5D + grip + 50D + grip + C 70-200IS/2,8L + C 35/1,4L + C85/1,8 + C17-55/2,8 + 580 EX II + 430EX + slikpro330dx

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panuna Zobacz posta
    .. a no masz różnicę i to dużą, tyle że zamieszczone obrazki mają mało szczęśliwe tło do takiej prezentacji
    Jak wycinasz kawalek kadru z fotki to GO sie zmienia?
    Nie, poruszane to bylo setki razy. Crop to jak sama nazwa wskazuje wycinek pelnej klatki, ale GO sie nie zmienia. Jesli ktos liczy GO per pixel to wyjdzie mu ze 7D ma mniejsza GO od 30D.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Jak wycinasz kawalek kadru z fotki to GO sie zmienia?
    Nie, poruszane to bylo setki razy. Crop to jak sama nazwa wskazuje wycinek pelnej klatki, ale GO sie nie zmienia. Jesli ktos liczy GO per pixel to wyjdzie mu ze 7D ma mniejsza GO od 30D.
    ja nie mówię o zmianie GO przy wycinaniu kadru z tej samej fotki. Przeczytaj najpierw dobrze ostatni post "mate00sh"
    5D + grip + 50D + grip + C 70-200IS/2,8L + C 35/1,4L + C85/1,8 + C17-55/2,8 + 580 EX II + 430EX + slikpro330dx

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

ja myłśe że róznica co do GO i bokeh napisałem wyżej.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    ja myłśe że róznica co do GO i bokeh napisałem wyżej.
    dokładnie tak i to jest jedna rzecz. Różnica jest w tym, że poza przytaczaną różnica w Go na porównywalnym ekwiwalencie "mate00sh" pije do zupełnie inne rzeczy (nie wiem na ile świadomie), tj. braku różnicy w wycinaniu zdjęcia z FF i porównywaniu do cropa.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Jeszcze raz napiszę zobacz tu
    Odpowiedz na moje pytanie które postawiłem wcześniej a nie go unikasz "To wg Ciebie co daje FF i po co się robi".
    Według twojej teorii kompakt to też wycinek i na ekwiwalencie 2,8 obraz powinien być taki sam

pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeszcze raz napiszę zobacz tu
    Odpowiedz na moje pytanie które postawiłem wcześniej a nie go unikasz "To wg Ciebie co daje FF i po co się robi".
    Według twojej teorii kompakt to też wycinek i na ekwiwalencie 2,8 obraz powinien być taki sam
    pozdrawiam
    Jesli uda Ci sie zapiac do kompakta obiektyw 50mm/2.8 to zdjecie z niego bedzie identyczne jak z wycinka pelnej klatki - wycinka odpowiadajacego wielkosci matrycy kompakta. Bo czemuz mialoby byc inaczej ?
    Natomiast jesli wezmie sie pod uwage caly kadr to zdjecie z tego kompakta z 50mm/2.8 bedzie mialo mniejsza GO niz z pelnej klatki. Tylko ze kadry beda zupelnie rozne.
    Taka jest moja teoria

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karakan Zobacz posta
    Jesli uda Ci sie zapiac do kompakta obiektyw 50mm/2.8 to zdjecie z niego bedzie identyczne jak z wycinka pelnej klatki - wycinka odpowiadajacego wielkosci matrycy kompakta. Bo czemuz mialoby byc inaczej ?
    Taka jest moja teoria
    To nie jest teoria - to jest prawda. Koledzy coś niezbyt logicznie rozumują, albo coś im umknęło...
    barman_pl pokazał w poście #523 porównanie:
    - zdjęcia z 10D (cała klatka) zrobionego obiektywem 50mm f/2.2
    - zdjęcia z 5D (wycinek klatki odpowiadający formatowi APS-C) zrobionego obiektywem 50mm f/2.2

Jeżeli nadal uważacie, że powinny się czymkolwiek różnić (mówię o GO i perspektywie) to chyba rozumiecie magię pełnej klatki trochę zbyt dosłownie... Proszę pomyślcie jeszcze raz.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie

Domyślnie

...

pozdrawiam
    I to jest bardzo dobra teoria. Dokładnie tak będzie, tyllko ekwiwalent musisz liczyć dla przysłony i dla ogniskowej. Mnożenie samej ogniskowej, to po prostu zgrabny chwyt marketingowy zaciemniający prawdę o cropach.
    Crop działa jak TC. Mnożysz ogniskową i przysłonę, żeby uzyskać identyczny obraz.

Po co robi się FF? Ano właśnie dlatego. Żeby na cropie uzyskać obraz jak z 50/1,4 mysiałbyś podpiąć szkło ze światłem 0,9, u Olka nawet 0,7, a w kompakcie coś w okolicy 0,2-0,3

Strona 62 z 113 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów