Strona 60 z 113 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To przyda się komuś innemu, ten problem lubi wracać

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A no to racja... Ale i tak powstaną z tej okazji nowe tematy.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Szkło 50/2 da Ci takie parametry obrazu (kąt widzenia, GO, rozmycie) jak szkło 50x1,6/2x1,6 = 80/3,2 na FF.
    Kąt widzenia - tak
    Go - tak
    rozmycie - absolutnie nie.

1. Nie ma równoważnych, dających identyczny obraz odpowiedników obiektywów na różne formaty matryc bo za każdym razem aby uzyskać ten sam kąt i perspektywę należy zmienić ogniskową. Ogniskowa to nie tylko kąt widzenia ale także zupełnie inna amplituda krążka rozproszenia (CoC).
    2. Wniosek z 1. Nie da się na mniejszej matrycy przy pomocy jaśniejszego obiektywu równocześnie uzyskać takiej samej GO i rozmycia tła jak na większej matrycy .
    Mając obiektyw 50x1,6/2x1,6 na cropie i 80/3,2 na FF
    na cropie otrzymamy słabsze rozmycie tła mimo tej samej GO.

Róznica zawsze będzie wynikać z użycia innej ogniskowej i "efekt FF" bierze się z tego że dłuższe ogniskowe mocniej odcinają ostrość od nieostrości. Typowe zdjęcie z teleobiektywu to płaski człowiek, wycięty jak z papieru i naklejony na tło. Zwiększając format matrycy idziemy właśnie w takim kierunku. Przy dłuższych ogniskowych efekt będzie gorszy, przy krótszych ( <= 135) w portrecie znacznie lepszy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do stopnia rozmycia będzie podobnie, różnice będą wynikały z jakośći bokehu. Teraz nie mam czesu, ale pomyślę o stosownych fotkach. Póki co, stawiam w ciemno, że 300/4,5 da obraz na FF jak 200/2,8 na cropie razem z rozmyciem (czyli ten z lewej).

W każdym razie doświadczalnie sprawdziłem, że:
    stopień rozmycia przy stałej skali odwzorowania i przysłonie nie zależy od ogniskowej (w tym sensie, że po powiększeniu rozmytego detalu tła z fotki z krótszą ogniskową do rozmiarów z fotki z dłuższą ogniskową dostajemy identyczny obraz rozmycia, oczywiście z uwzględnieniem straty jakości obrazu przy powiększaniu i różnic w bokehu szkieł).

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Co do stopnia rozmycia będzie podobnie, różnice będą wynikały z jakośći bokehu.
    Różnice będą wynikały z różnych ogniskowych i na cropie tło będzie rozmyte słabiej. Łatwo to sprawdzić używając tego samego zooma na odpowiadających sobie ogniskowych w FF i cropie.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Odgrzewam kotleta, ..... zgłupiałem.
    Jak mniejsza GO to większe rozmycie. Przy obiektywach o tym samym kącie widzenia GO w a-psc będzie większa niż przy FF. Proste jak Yeb.... Zakładając te same ustawieia przysłony.
    Ostatnio edytowane przez remol71 ; 04-10-2009 o 21:53 Powód: literówka

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    ...Ale po przejściu na FF zakres ogniskowych mi nie leży
    Na 40D 24-70 był idealny do moich potrzeb a na FF 38-112 2,8 IS nie istnieje
    To sobie wykadruj tak jak chcesz i będziesz miał zdjęcie jak z cropa...
    Dziwią mnie takie teksty, że komuś ogniskowe nie odpowiadają... Chyba, że nie chce się kadrować... FF to nic innego jak "więcej obrazu" i dla mnie jakieś dziwne przeliczanie ogniskowych jest zupełnie bez sensu... Zawsze można sobie wyciąć z środka kadr i będziesz miał zdjęcie jak z cropa, jednak w drugą stronę nie posiadając FF nie jesteś w stanie tego zrobić. Więc jak dla mnie wybór jest prosty
    Jeszcze słowo odnośnie AF w 5D... Powiem szczerze, że nie zauważyłem jak do tej pory żadnych problemów z tak źle opisywanym AF. Mniej więcej na 10 zdjęć 8 zawsze jest trafionych, więc powiem szczerze, że pojęcia nie mam o co chodzi z tym "kiepsko działającym" AF

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 05-10-2009 o 03:47

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barman_pl Zobacz posta
    To sobie wykadruj tak jak chcesz i będziesz miał zdjęcie jak z cropa...
    Dziwią mnie takie teksty, że komuś ogniskowe nie odpowiadają... Chyba, że nie chce się kadrować... FF to nic innego jak "więcej obrazu" i dla mnie jakieś dziwne przeliczanie ogniskowych jest zupełnie bez sensu... Zawsze można sobie wyciąć z środka kadr i będziesz miał zdjęcie jak z cropa, jednak w drugą stronę nie posiadając FF nie jesteś w stanie tego zrobić. Więc jak dla mnie wybór jest prosty
    Jeszcze słowo odnośnie AF w 5D... Powiem szczerze, że nie zauważyłem jak do tej pory żadnych problemów z tak źle opisywanym AF. Mniej więcej na 10 zdjęć 8 zawsze jest trafionych, więc powiem szczerze, że pojęcia nie mam o co chodzi z tym "kiepsko działającym" AF

Pozdr.

Robię fotki RAW+L i zawsze przeglądam i ewentualnie kadruję.
    Jednak staram się wykonać fotkę jak najlepiej. A nie byle jak bo potem można obrobić.
    Jeżeli coś Cię dziwi to jeszcze pomyśl że może to wynikać z Twojego braku wiedzy. Proponuję poczytaj a najlepiej tą stronę lub cały wątek

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    ...Jeżeli coś Cię dziwi to jeszcze pomyśl że może to wynikać z Twojego braku wiedzy. Proponuję poczytaj a najlepiej tą stronę lub cały wątek

pozdrawiam
    I tu powiem szczerze, że trafiłeś w sedno sprawy... Dzieki za link do tego tematu, bo nigdy nikt mi nie potrafił dokładnie wytłumaczyć po co się przelicza ogniskową... Temat dużo wyjaśnia . Z ciekawości dzisiaj zrobię test z cropem i FF na tym samym szkle i zobaczę dokładnie sam jak to wygląda

Pozdr.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

To zrób jeszcze taką fotkę i wrzuć na forum:

Wybierz temat główny tak jak an tamtych fotografiach np znak drogowy na zróżnicowanym tle. Zrób to np na ogniskowej 70.
    Następnie wykadruj na komputerze 1,6 raza tak żeby obiekt główny zajmował większość kadru. Zrób drugą fotkę z tego samego miejsca zmieniając ogniskową 1,6 razy (112) tak żeby uzyskać taką fotkę jak po przycięciu. Obie na tych samych przysłonach i na FF. Wtedy widać będzie potrzebę obiektywu a nie przycinania na kompie.
    polecam tę stronę - była już parę razy na forum

Strona 60 z 113 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów