Strona 56 z 96 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

No dobrze - ale czy ktoś robił porównania obrazków na papierze, np. w formacie A4? Bo badanie pikseli w sumie jest mało praktyczne - tak czy owak zawsze mamy do czynienia z przeskalowaniem i medium, na którym prezentujemy zdjęcie, a to znacząco wpływa na ostateczny efekt.
    Ja się przestałem stresować po zrobieniu odbitek A4 (ISO 3200 z cropa). Per piksel było nieciekawie, natomiast na papierze bardzo fajnie. Może z 5D byłoby jeszcze fajniej, a może nie . Tego nie wiem.
    Poza tym kolosalne znaczenie ma obróbka i doświadczenie, jak przygotowywać zdjęcia z danego body. Gęste matryce wymagają nieco innego podejścia i większej uwagi w obróbce przy wysokich ISO.
    Faktem jednak pozostaje nieco inne (faktycznie chyba nieco przyjemniejsze) rozmycie nieostrości na FF.

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

tezmarek - zależy jeszcze jaki rozmiar odbitki bierzesz

Na 60x30, 30x30 jakie robię szum już czasem wychodzi. Nie wyobrażam sobie 30x30 iso5000 z 50d, natomiast z 5d2 wyszło całkiem nieźle

O co do obiektywów - oprócz wspomnianych 'łez' w bokehu wychodzą inne wady - winietowanie, koma, spadek ostrości itd. Oczywiście zależy to od obiektywu i ujęcia - np. przy portrecie uważam, że dodają uroku ujęciom Przy landszaftach, architekturze, grupówkach przeszkadzają (tylko wtedy zazwyczaj się je redukuje przez przymykanie przysłony)
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jak mi się będzie nudzić to może zrobię test, wsadzę zdjęcia z 5dmkii i 500d z na 17mm, także pod 500d zapnę 17-40L i 18-55 kit i ciekawe czy zobaczycie różnice w jakości
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SergioM Zobacz posta
    Jak mi się będzie nudzić to może zrobię test, wsadzę zdjęcia z 5dmkii i 500d z na 17mm, także pod 500d zapnę 17-40L i 18-55 kit i ciekawe czy zobaczycie różnice w jakości
    Przy fotkach 800x600 to oprocz roznicy w kontascie nie wiele pewnie beda sie roznic.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SergioM Zobacz posta
    Kiedy Ci się będzie nudzić, bo nie mogę się doczekać testu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Akurat o GO nie chodzilo, ale o plastyke, kolory i ogolnie obrazowanie. A kompaktem nie zrobisz tego

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Trochę się da
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Największa moim zdaniem siła FF wychodzi po podłączeniu do niego... ciemnego zooma
    Jeżeli natomiast chodzi o plastykę (cokolwiek to oznacza), kolory... to nic odkryczego, że są takie same w obrazku jak i w jego centralnej części
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-12-2010 o 23:12 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Trochę się da
    aaaaaa Mowisz o tym plackowatym tle? O plaskim jak diabli portrecie i plastikowym obrazowaniu? :-D

Tak to sie da, wiem o tym, mam S2 IS i czesto uzywam
    A tak powaznie, to akurat mialem te 2 zdjecia z cropa najtanszego i FF - kto i jak to bedzie odbieral to indywidualna sprawa, ale wstawiam moze komus sie przyda
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 20-12-2010 o 23:21 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chodziło mi tylko o to, że jedna z najbardziej konkretnych przewag FF nad wszelkimi mniejszymi matrycami jest łatwość separacji przedmiotu zdjęcia, nawet ciemnym zoomem. Czasami to nawet przeszkadza (makro, niesłoneczne landszafty).

Trochę to trywialne w zestawieniu z opiewaną i mityczną plastyką FF, wiem.
    A 1000d to świetny aparat w kontekście ceny za nówkę.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-12-2010 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Olac to, nie mam ORG kadrow niestety, ale o ile dobrze pamietam to bylo z tego samego miejsca :/ Foto robione prawie 2 lata temy, znalazlem i podczepilem pod temat. Nie wnikajmy w GO czy bokeh, bo wstawiajac chcialem pokazac, ze najtansze body produkuje takze swietne obrazy i zamiast marudzic "nie mam kasy na nic lepsze, wezme 1000D ale nie wymagajnie ode mnie wiele, bo na nic lepszego mnie nie stac", powinien cieszyc sie i robic zdjecia bez kompleksow. Kropka.
    Zaraz zacznie mi sie wydawac, ze przez te foty to wiele osob pojedzie po mnie, ale chyba z powodu strachu, ze user 1000D moze klepac foty lepsze od ich sprzetu... Bo inaczej marudzenia nad tymi samplami nie rozumiem.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 21-12-2010 o 01:20 Powód: Automerged Doublepost

Strona 56 z 96 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów