Obiecalam ze zrobie zdjecia w gorszych warunkach ale chyba dopiero jutro to mi sie uda
Pozdrawiam wszystkich cierpliwie czekajacych![]()
zalety FF w porownaniu do cropa Canon opisuje na kilku swoich stronach produktowych, dla jednych to wystarczy, dla innych nie, najwazniejsze aby byc swiadomym swoich potrzeb, dla przypomnienia np.
http://web.canon.jp/imaging/cmos/index-e.html
http://web.canon.jp/imaging/eos5d/special-e/index.html
Zreszta wiekszosc kupuje to na co ich stac.
Dla mnie L sa obiektywami najczesciej o lepszych parametrach, co do tego chyba nikt nie ma watpliwosci. Tak jak chyba nikt nie ma watpliwosci ze lepiej miec wieksza matryce niz mniejsza. Problem polega tylko na tym, ze jakosc nie rosnie proporcjonalnie do ceny.
panowie proszę o cierpliwość i proszę nie nad interpretować mojego pierwszego wniosku:
wspominałem że na miniaturkach nie widać różycy, w powiększeniu i po otwarciu w PS różnica staje się dużo bardziej widoczna i reszta testu nie jest taka "wapniała" dla 40D, różnice w ostrości na poszczególnych obiektywach oraz ISO są znaczne ka korzyść 5D...wniosek nr 1 na miniaturkach (w pow. 20-30%) pliki RAW z obu aparatów wyglądają identycznie ...
ale o tym trochę później - każdy będzie maił możliwość ocenić czy nie warto przepłacać ...
cdn...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie gorączkuj się Hofi66 mój test wyraźnie wykazał że dużo lepiej wypada 50/1.4 na 5D niż 35L na 40D, zarówno pod względem ostrości jak i GO...
mz kupowanie 35L na crop jest zupełnie bez sensu obiektyw traci i to bardzo ...
wkrótce dowody...
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 21-06-2008 o 02:32 Powód: Automerged Doublepost
na reszcie znalazłem trochę czasu, zgodnie z obietnicą wystawiam obiecane fotki...
oba aparaty były ustawione na WB 3500K, tint 0, picture style: neural,
ISO 800, f/2.8, 1/60s. dystans ok 2m, podpięte do obiektywu 70-200L
(40D@70mm, 5D@120mm), statyw, wyzwalanie z wężyka spustowego, AF ustawiony na p-centralny (celowany w literkę "C"), dwa wyselekcjonowane pliki RAW z obu puszek otwarte z Adobe Bridge do PS w przestrzeni ProPhotoRGB w 16bit, zmniejszone do 800x533, skonwertowane do przestrzeni sRGB i zapisane za pomocą Save for Web z kompresją jpg 80%:
poniżej 2 cropy 100% ze środka kadru:
chyba nie muszę podpisywać fotek?
pozdrawiam
ps. test był sponsorowany przez wytwórnię meblową IKEA Systems B.V., browary GRUPO MODELO S.A.B. de C.V. oraz studio nagrań Columbia Records (USA)
cdn...
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 21-06-2008 o 10:49
jak dla mnie warto kupic 5D
jak wyjmę szkła kontaktowe to nie widze różnicy![]()
Kolorystyka pozostaje w kwestii gustu. Różnice nie są wcale aż tak duże, by był to straszny problem do wyrównania.
Widoczna natomiast jest spora różnica w ostrości i to przemawia na rzecz 5-tki.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Trzy rzeczy:
1. kolorystyka
2. ostrość
3. wielkość obiektów na 100% cropie
ad.1. widać od razu różnicę, z tym, że nie można na przykładzie tego konkretnego zdjęcia ocenić, która puszka wygrywa [lewa fota ma więcej magenty]
ad.2. przy 100% cropie prawa fota bije na łeb lewą tak mocno, że mam wątpliwości co do celności AF w lewej focie - takie "ostre" foty, a nawet nieco ostrzejsze to ja osiągam na G9
ad.3. skąd bierze się różnica wielkości obiektów na 100% cropie? przecież na miniaturkach wszystko jest w porządku
Szumy wyglądają podobnie, na lewej światła nieco łagodniej przepalone. Żeby dobrze ocenić różnice - musiałbym mieć do dyspozycji oba RAWy.
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty