Strona 17 z 96 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Obiecalam ze zrobie zdjecia w gorszych warunkach ale chyba dopiero jutro to mi sie uda

Pozdrawiam wszystkich cierpliwie czekajacych

kiljas
    Guest

Domyślnie

zalety FF w porownaniu do cropa Canon opisuje na kilku swoich stronach produktowych, dla jednych to wystarczy, dla innych nie, najwazniejsze aby byc swiadomym swoich potrzeb, dla przypomnienia np.
    http://web.canon.jp/imaging/cmos/index-e.html
    http://web.canon.jp/imaging/eos5d/special-e/index.html

Zreszta wiekszosc kupuje to na co ich stac.
    Dla mnie L sa obiektywami najczesciej o lepszych parametrach, co do tego chyba nikt nie ma watpliwosci. Tak jak chyba nikt nie ma watpliwosci ze lepiej miec wieksza matryce niz mniejsza. Problem polega tylko na tym, ze jakosc nie rosnie proporcjonalnie do ceny.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

panowie proszę o cierpliwość i proszę nie nad interpretować mojego pierwszego wniosku:
    wniosek nr 1 na miniaturkach (w pow. 20-30%) pliki RAW z obu aparatów wyglądają identycznie ...
    wspominałem że na miniaturkach nie widać różycy, w powiększeniu i po otwarciu w PS różnica staje się dużo bardziej widoczna i reszta testu nie jest taka "wapniała" dla 40D, różnice w ostrości na poszczególnych obiektywach oraz ISO są znaczne ka korzyść 5D...

ale o tym trochę później - każdy będzie maił możliwość ocenić czy nie warto przepłacać ...

cdn...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    I wg mnie cóż z tego wynika? Przecież te dwa obiektywy nie różnią się jedynie ogniskową, kątem widzenia ale jakością produkowanego obrazu. 35L to inna klasa niż 50 1.4.
    Upraszczając i skracając tok myślenia, nie dziwią mnie wyciągane przez
    nie gorączkuj się Hofi66 mój test wyraźnie wykazał że dużo lepiej wypada 50/1.4 na 5D niż 35L na 40D, zarówno pod względem ostrości jak i GO...

mz kupowanie 35L na crop jest zupełnie bez sensu obiektyw traci i to bardzo ...
    wkrótce dowody...
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 21-06-2008 o 02:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    wspominałem że na miniaturkach nie widać różycy, w powiększeniu i po otwarciu w PS różnica staje się dużo bardziej widoczna i reszta testu nie jest taka "wapniała" dla 40D, różnice w ostrości na poszczególnych obiektywach oraz ISO są znaczne ka korzyść 5D...
    Ostrość 'per pixel" jest w 5D dużo lepsza z tych samych obiektywów niż w 40D co daje lepszy kontrast i przez to żywszy kolor. Wszystko to widać w powiększeniu 100% ale jak się zmniejszy 10 razy do www to różnice w rozdzielczości i kontraście przestają być widoczne.

Domyślnie test - fotki 5Dvs40D

na reszcie znalazłem trochę czasu, zgodnie z obietnicą wystawiam obiecane fotki...

oba aparaty były ustawione na WB 3500K, tint 0, picture style: neural,
    ISO 800, f/2.8, 1/60s. dystans ok 2m, podpięte do obiektywu 70-200L
    (40D@70mm, 5D@120mm), statyw, wyzwalanie z wężyka spustowego, AF ustawiony na p-centralny (celowany w literkę "C"), dwa wyselekcjonowane pliki RAW z obu puszek otwarte z Adobe Bridge do PS w przestrzeni ProPhotoRGB w 16bit, zmniejszone do 800x533, skonwertowane do przestrzeni sRGB i zapisane za pomocą Save for Web z kompresją jpg 80%:

poniżej 2 cropy 100% ze środka kadru:
    chyba nie muszę podpisywać fotek?
    pozdrawiam

ps. test był sponsorowany przez wytwórnię meblową IKEA Systems B.V., browary GRUPO MODELO S.A.B. de C.V. oraz studio nagrań Columbia Records (USA)

cdn...
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 21-06-2008 o 10:49

kiljas
    Guest

Domyślnie

jak dla mnie warto kupic 5D

Domyślnie

jak wyjmę szkła kontaktowe to nie widze różnicy

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    jak wyjmę szkła kontaktowe to nie widze różnicy
    Poza GO to widać też różnicę w kolorystyce. Nie wnikając w to co się komu bardziej podoba, to skąd różnica skoro WB został dokładnie tak samo ustawiony w Kelvinach?

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Kolorystyka pozostaje w kwestii gustu. Różnice nie są wcale aż tak duże, by był to straszny problem do wyrównania.
    Widoczna natomiast jest spora różnica w ostrości i to przemawia na rzecz 5-tki.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trzy rzeczy:

1. kolorystyka
    2. ostrość
    3. wielkość obiektów na 100% cropie

ad.1. widać od razu różnicę, z tym, że nie można na przykładzie tego konkretnego zdjęcia ocenić, która puszka wygrywa [lewa fota ma więcej magenty]

ad.2. przy 100% cropie prawa fota bije na łeb lewą tak mocno, że mam wątpliwości co do celności AF w lewej focie - takie "ostre" foty, a nawet nieco ostrzejsze to ja osiągam na G9

ad.3. skąd bierze się różnica wielkości obiektów na 100% cropie? przecież na miniaturkach wszystko jest w porządku

Szumy wyglądają podobnie, na lewej światła nieco łagodniej przepalone. Żeby dobrze ocenić różnice - musiałbym mieć do dyspozycji oba RAWy.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Strona 17 z 96 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów