Ktoś wcześniej pisał o porównaniu 10-22 vs 17-40 na FF. Ciężko to zrobić bo 17-40 ma lepsze kolory już na cropie, wystarczy porównać 17mm w 10-22 i 17mm w 17-40 na tej samej puszce. Nie wiem jakim cudem na optyczne.pl w testach wychodzi że 10-22 jest ostrzejszy od 17-40 bo ja widziałem dokładnie odwrotnie, "L" jest wyraźnie lepsze pod względem ostrości i kolorów.
Ogólnie co do kolorystyki 5D to potwierdzam, po przesiadce z 30D te same szkła zaczęły produkować bardziej soczyste obrazki, tak jakby lokalne kontrasty były mocniejsze i przez to barwy bardziej nasycone.
Zobaczcie na "picture style" w obu aparatach,a potem dyskutujcie o kolorach...Nie jest to zaden slepy test ( chyba ze ktos jest slepu i tak tego nie zauwazy) wiec daje pelny EXIF
Pozdrawiam
Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
Mariusz Łanucha
Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.
Poczytaj najpierw o PStyles a potem dyskutuj na forach...
24L Jest mniej ostry. Wiem ze bedzie ciezko wszystkich zadowolic ale napiszcie mi , biorac pod uwage moja stopke, jakie testu chcielibyscie. jak ktos przygotuje jakis konsensus to dla dobra forumpostaram sie znalesc troszke czasu. dam porownanie jpg i rawy. Napiszcie jak chcecie zeby scena wygladale co w niej bylo jakie kombinacje zastosowac jakie odwzorawania mam uzyskac. itd itp. Nic nie obiecuje (moze po sezonie slubnym
ale postaram sie takowe zdjecie porobic
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Może i zrobiłes 500000 tyś zdjęć,ale instrukcji chyba nie czytałeś...Poczytaj najpierw o PStyles a potem dyskutuj na forach...
To może zacytuję:
Styl standard "Obraz żywy,ostry i czysty".
Styl portrait "Miekkie rysowanie i słabsze kontrasty"
Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
Mariusz Łanucha
Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.
hmm- patrząc na miśki i zwłaszcza na niebo, to
to jakoś na 5d pomimo trybu portret niebo wyszło znacznie wyraźniej, to gdzie ta ostrość i soczystość ?Styl standard "Obraz żywy,ostry i czysty".
Styl portrait "Miekkie rysowanie i słabsze kontrasty"
Raczej to są całkiem inne sprzęty- mnie urzeka 5d właśnie plastyką fotek- kolory, nie znam się (albom ślepy) - podobne
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
trampek:
dzięki o takie coś mi chodziło. Tylko bym jedną zmianę chciał zobaczyć; na 5D przymkąć o jedną działkę przysłony w porównaniu do 30D. Czy wtedy da się odróżnić oba formaty (pomijając winietę ;-) )
pozdrawiam Krzysiek
Jakos ten watek ciagle schodzi na kolory, obiektywy, winietki...a mialo byc GO i plastyka.
Porownywanie GO w zaleznosci od formatu to jest problem czysto geometryczny i bardzo trywialny. Do tego nawet nie trzeba miec puszki FF. Test mozna zrobic kropem, np 450D na wlasnym temacie, nawet lepsze wtedy porownanie. Na odpowiadajacych sobie ogniskowych, np. 124 mm (dokladnie) (krop) i 200 mm (symulowany FF). Potem kadr z 200 mm zmniejszyc wlasnie w stosunku ~1.613. To bedzie reprezentowac centralna czesc kadru FF jaka otrzymalibysmy jakimkolwiek puszkiem FF i wielkosc odwzorowania bedzie taka sama. Przepraszam, ze tylko centralna czesc, ale przy dobrym temacie z tego mozna wyciagnac wnioski o GO i plastyce. Oczywiscie ten wycinek bedzie mial o wiele lepsza rozdzielczosc niz prawdziwy z 5D. (Bedzie odpowiadal fragmentowi kadru z matrycy FF 31 Mp)
Zaden test nie jest idealny, bo oczywiste jest, ze dokladnie odpowiadajacych sobie obrazkow zrobic sie nie da w zaden sposob (nawet ten sam zoom jest troche innym obiektywem na roznych ogniskowych) . Jednak test ktory opisalem, to najlepszy test samej geometrii, plastyki i GO bez interferencji obiektywow, wlasciwosci matryc, itd.
Szkoda mi tylko posiadaczy 1DsIII, ktorzy za taka kase dostaja takie male piksele i niechybnie kiepskie kolory i brutalne szumy w porownaniu z 5D.....:sad:
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 19-06-2008 o 19:11
hmm- chyba plastyka to nie tylko przeliczeniowa ogniskowa obiektywu, ale właśnie sposób oddawania przestrzeni przez matrycę- ja tam troszkę fotek z 5d widziałem i raczej ciężko to porównanie wykonać jedynie na 450d- matryca się nie zmienia, zakres tonalny też, to niby jak ?
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42