Strona 15 z 113 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    tu nie ma sensu najmniejszego dyskutować o kolorach, gdy WB było na 'auto' !!

Na AWB zrobisz kolejno dwa zdjecia jednym aparatem bez zmiany obiektywu i kolory nie będą takie same, a co dopiero dwoma różnymi zestawami aparat-obiektyw !

można natomiast pogadać o GO, ale tu widać to co jest oczywiste: 35L @ 5D daje wyraźnie mniejszą (najbardziej oczywiście widać to nie w tle, lecz na pierwszym planie).
    Różnica dla mnie jest tak samo widoczna jak w poprzednim przykladze 85/1,8 vs 135/2L

Jesli ktoś ma mozliwość, to poproszę 85L @ APS-C vs 135L @ FF (oba szkła wide open).
    Na mój rozum będzie to mozna rozróżnic tylko po winietce.

Z WB racja. Jescze raz wywolam z tekim samym balansem bieli. umknelo mi to ..

co do testu to moze uda mi sie jutro taki zrobic (85,135) jak znajde troszke czasu
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ktoś wcześniej pisał o porównaniu 10-22 vs 17-40 na FF. Ciężko to zrobić bo 17-40 ma lepsze kolory już na cropie, wystarczy porównać 17mm w 10-22 i 17mm w 17-40 na tej samej puszce. Nie wiem jakim cudem na optyczne.pl w testach wychodzi że 10-22 jest ostrzejszy od 17-40 bo ja widziałem dokładnie odwrotnie, "L" jest wyraźnie lepsze pod względem ostrości i kolorów.
    Ogólnie co do kolorystyki 5D to potwierdzam, po przesiadce z 30D te same szkła zaczęły produkować bardziej soczyste obrazki, tak jakby lokalne kontrasty były mocniejsze i przez to barwy bardziej nasycone.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nie jest to zaden slepy test ( chyba ze ktos jest slepu i tak tego nie zauwazy) wiec daje pelny EXIF
    Zobaczcie na "picture style" w obu aparatach,a potem dyskutujcie o kolorach...
    Pozdrawiam
    Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
    Mariusz Łanucha
    Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beskidbike Zobacz posta
    Zobaczcie na "picture style" w obu aparatach,a potem dyskutujcie o kolorach...
    Pozdrawiam
    Poczytaj najpierw o PStyles a potem dyskutuj na forach...

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Są 2 różne szkła na różnych body. Na 30D mamy 24L na 5D 35L. Z tego co pamiętam (testy), to chyba 35L jest ostrzejsza na 1.4 niż 24L? Więc chyba nie do końca jest to dokładne porównanie Ale dzięki za test.

24L Jest mniej ostry. Wiem ze bedzie ciezko wszystkich zadowolic ale napiszcie mi , biorac pod uwage moja stopke, jakie testu chcielibyscie. jak ktos przygotuje jakis konsensus to dla dobra forum postaram sie znalesc troszke czasu. dam porownanie jpg i rawy. Napiszcie jak chcecie zeby scena wygladale co w niej bylo jakie kombinacje zastosowac jakie odwzorawania mam uzyskac. itd itp. Nic nie obiecuje (moze po sezonie slubnym ale postaram sie takowe zdjecie porobic
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Poczytaj najpierw o PStyles a potem dyskutuj na forach...
    Może i zrobiłes 500000 tyś zdjęć,ale instrukcji chyba nie czytałeś...
    To może zacytuję:
    Styl standard "Obraz żywy,ostry i czysty".
    Styl portrait "Miekkie rysowanie i słabsze kontrasty"
    Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
    Mariusz Łanucha
    Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Jesli ktoś ma mozliwość, to poproszę 85L @ APS-C vs 135L @ FF (oba szkła wide open).
    Na mój rozum będzie to mozna rozróżnic tylko po winietce.
    Ok. w weekend zrobię ten test, zgłaszam się na ochotnika udostępnie nawet RAW

pozdr

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

hmm- patrząc na miśki i zwłaszcza na niebo, to
    Styl standard "Obraz żywy,ostry i czysty".
    Styl portrait "Miekkie rysowanie i słabsze kontrasty"
    to jakoś na 5d pomimo trybu portret niebo wyszło znacznie wyraźniej, to gdzie ta ostrość i soczystość ?
    Raczej to są całkiem inne sprzęty- mnie urzeka 5d właśnie plastyką fotek- kolory, nie znam się (albom ślepy) - podobne
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

trampek:
    dzięki o takie coś mi chodziło. Tylko bym jedną zmianę chciał zobaczyć; na 5D przymkąć o jedną działkę przysłony w porównaniu do 30D. Czy wtedy da się odróżnić oba formaty (pomijając winietę ;-) )
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Jakos ten watek ciagle schodzi na kolory, obiektywy, winietki...a mialo byc GO i plastyka.

Porownywanie GO w zaleznosci od formatu to jest problem czysto geometryczny i bardzo trywialny. Do tego nawet nie trzeba miec puszki FF. Test mozna zrobic kropem, np 450D na wlasnym temacie, nawet lepsze wtedy porownanie. Na odpowiadajacych sobie ogniskowych, np. 124 mm (dokladnie) (krop) i 200 mm (symulowany FF). Potem kadr z 200 mm zmniejszyc wlasnie w stosunku ~1.613. To bedzie reprezentowac centralna czesc kadru FF jaka otrzymalibysmy jakimkolwiek puszkiem FF i wielkosc odwzorowania bedzie taka sama. Przepraszam, ze tylko centralna czesc, ale przy dobrym temacie z tego mozna wyciagnac wnioski o GO i plastyce. Oczywiscie ten wycinek bedzie mial o wiele lepsza rozdzielczosc niz prawdziwy z 5D. (Bedzie odpowiadal fragmentowi kadru z matrycy FF 31 Mp)

Zaden test nie jest idealny, bo oczywiste jest, ze dokladnie odpowiadajacych sobie obrazkow zrobic sie nie da w zaden sposob (nawet ten sam zoom jest troche innym obiektywem na roznych ogniskowych) . Jednak test ktory opisalem, to najlepszy test samej geometrii, plastyki i GO bez interferencji obiektywow, wlasciwosci matryc, itd.

Szkoda mi tylko posiadaczy 1DsIII, ktorzy za taka kase dostaja takie male piksele i niechybnie kiepskie kolory i brutalne szumy w porownaniu z 5D.....:sad:
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 19-06-2008 o 19:11

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

hmm- chyba plastyka to nie tylko przeliczeniowa ogniskowa obiektywu, ale właśnie sposób oddawania przestrzeni przez matrycę- ja tam troszkę fotek z 5d widziałem i raczej ciężko to porównanie wykonać jedynie na 450d- matryca się nie zmienia, zakres tonalny też, to niby jak ?
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Strona 15 z 113 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów