Strona 112 z 113 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: FF vs crop - sample

nie rozumiem tej wojenki między FF a APS-C, ciekawe czemu nie ma takiej między średnim formatem, a FF lub między 4/3, aps-c
    FF i APS-C należy traktować jako dwa różne systemy, a to że szkła EF pasują do APS-C należy traktować jako dodatkowy ficzer. nie wiem czemu te dwa jakże różne systemy się ciągle porównuje? to są dwie różne konstrukcje, tyle że w jednym pudełku. APS-C jest tańsze od FF i kiedy wszedłem w system APS-C to zaakceptowałem jego wszystkie wady i zalety. Podstawowa zaleta APS-C to cena i trudno z tym dyskutować, a FF to GO i lepsze matryce.
    Ostatnio zrobiłem odbitki A3 z 350D, 40D i 70D powiem tak widać w jakości różnice, ale bez szaleństwa. Jak bym nie wiedział, które foto jest które to bym miał problem, a ślepy nie jestem (foty w ISO 100). Widać natomiast które foto było zrobione szkłem klasy KIT - aż bije po oczach.
    Jak ktoś wybiera FF to musi być go stać na szkła z półki L, jak kogoś nie stać na zakup szkła wysokiej klasy to lepiej odpuścić temat FF.

Szumy APS-C to jest cecha tego systemu a nie wada. W stajni VW są skody i "porszaki" i podobnie w canona jest skoda dla ludu i "porszak"
    ja wybierając APS-C kierowałem się przede wszystkim ceną i nie będę zaklinać rzeczywistości, że było inaczej jednak dzięki temu, że wyszło 6d wielu użytkowników APS-C pozbywa się swoich systemów dzięki czemu mogłem tanio nabyć fajne szkła jak: canon 10-22, samyang 8mm. Zresztą ożenek aps-c z sigma 18-35 jest w mojej opinii rewelacyjny i mi w zupełności wystarczy.

Użytkownicy tak wychwalający system APS-C powinni się zastanowić, czy mając nieograniczone środki wybrali by APS-C czy FF....

co do ISO to mam 70D i w porównaniu do 40d jest potężny skok jakościowy. Dla mnie akceptowalne jest iso 6400.
    Ostatnio edytowane przez adam1004a ; 13-05-2014 o 22:29

Bywalec Awatar Dawid_Gaszynski
    Miasto
    Wrocław

"Szumy APS-C to jest cecha tego systemu a nie wada. "
    Dla mnie szum to wada. Wolę, aby cechą mojego sprzętu była możliwie dobra jakość.

Ostatnio edytowane przez Dawid_Gaszynski ; 13-05-2014 o 23:15

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    nie rozumiem tej wojenki między FF a APS-C, ciekawe czemu nie ma takiej między średnim formatem, a FF lub między 4/3, (...)
    Bo to jest jak z dawną wojną między Atarianami i Commodorowcami. Całe lata toczyli między sobą potyczki, po cichu śliniąc się do PC-tów...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wwa

ok to dorzuce trzy grosze (stety...jako posiadaczz apsc)...

Crop Factor with ISO & Aperture: How Sony, Olympus, Panasonic, Canon, Nikon & Fuji Cheat You - YouTube

ladnie wytlumaczone...przy okazji my na kropach traicmy na swietle=czyli separacji<-fajnie pokazane co i jak
    chyba ten filmik ladnie zamknie watek

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Do którego cropa, Twoim zdaniem, powinien porównać 6D?
    IMHO o żadnego, bo to nie ma żadnego sensu

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Dawid_Gaszynski Zobacz posta
    "Szumy APS-C to jest cecha tego systemu a nie wada. "
    Dla mnie szum to wada. Wolę, aby cechą mojego sprzętu była możliwie dobra jakość.

http://rlv.zcache.co.uk/its_not_a_bu..._8nhma_512.jpg
    Każdy by tak chciał, ale takich puszek nie ma
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez luckym Zobacz posta
    ok to dorzuce trzy grosze (stety...jako posiadaczz apsc)...

Crop Factor with ISO & Aperture: How Sony, Olympus, Panasonic, Canon, Nikon & Fuji Cheat You - YouTube

ladnie wytlumaczone...przy okazji my na kropach traicmy na swietle=czyli separacji<-fajnie pokazane co i jak
    chyba ten filmik ladnie zamknie watek
    fajny filmik, ładnie tłumaczący co i jak. fajnie pokazane, że f2.8 FF = F1.4 crop x2. czyli jak masz cropa i sigme 18-35 f1.8 to można powiedzieć, że jesteś wstanie uzyskać podobny efekt jak FF 2.8 co do szumu to już nie ma przebacz, ale obecne corpy dla amatora w zakresie szumu są już bardzo akceptowalne - przynajmniej 70d w pełni spełnił moje oczekiwania jako amatora

Pełne uzależnienie

co do szumu to już nie ma przebacz
    No jest. Roznica w szumach miedzy APS-C a FF to okolo 1EV. Od 1.8 do 2.8 to jeszcze nie 1EV, ale jak zrobia zooma 1.2 pod APS-C to i w szumach sie wyrowna .
    To mialo byc zakonczenie watku, a nie pobudzenie

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

no z tymi szumami to zależy z którym FF porównasz aps-c. ja tam ostatnio bawię się w wydruki A3 i jakość aps-c mi styka. Nie widzę specjalnej różnicy między 40d a 70d, natomiast widzę różnicę jak zakupiłem sigme 18-35 i zapiąłem ja do body. Puszka FF z kiepskim szkłem mija się z celem. A niestety szkła do FF są droższe niż do APS-C, chociaż zaczynam mieć coraz więcej szkieł EF niż EF-S i pewnie z czasem nastąpi migracja na FF. żałuje tylko, że canon zrezygnował z APS-H, bo szkła EF-S śmigały na tych matrycach

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Od 1.8 do 2.8 to jeszcze nie 1EV
    Nie 1 EV, tylko ~1,3 EV...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    żałuje tylko, że canon zrezygnował z APS-H, bo szkła EF-S śmigały na tych matrycach
    eee, chyba przesadzasz z tym śmiganiem....

Strona 112 z 113 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów