Strona 106 z 113 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: FF vs crop - sample

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Od kiedy 35 na 1.4 jest lepsze niż 50 1.4 @ 2.2? I jeszcze weź pod uwagę koszty zakupu.

Canon EF 35mm f/1.4 L USM Lens Image Quality

Crop jest dla tych co chcą się bawić zoomami. Jeszcze jak teraz doszła Sigma 18-35 to już w ogóle bajer. Ale do krótkich stałek to lepiej użyć FF.
    Porównujesz dane obiektywów a autorzy porównywali zdjęcia z :
    - 5D+50/1.4 przy f/2.2
    - 30D+35L/1.4 przy f/1.4

Może większa ostrość z zestawu crop wynika z tego, że gęstość pikseli matrycy 5D wynosi 121pix/mm a dla 30D to 156pix/mm a więc o prawie 30% więcej ?
    Zobacz do linku, tak jest

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-04-2014 o 12:48
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony

Pytanie do jan pawlak.
    Przychodzi do Ciebie znajomy i prosi o radę w sprawie wyboru aparatu. Co mu radzisz?

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Pytanie do jan pawlak.
    Przychodzi do Ciebie znajomy i prosi o radę w sprawie wyboru aparatu. Co mu radzisz?
    Ponieważ w zakładzie w którym pracowałem prawie 30 lat, robiłem zdjęcia na ścianę, "prowadziłem kółko", robiłem zdjęcia ze wspólnych wyjazdów itd.
    Öffentlich | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
    (wszystkie te które są "na hasło"( z wyjątkiem USA)), to wiele razy w takiej sytuacji byłem.

Zawsze prosiłem aby napisał Specyfikację Wymagań, czyli :
    - po co mu (nowy) aparat, jaka była jego "historia fotograficzna", jakie obrazy lubi oglądać, jakie zdjęcia mu się podobają
    - co będzie z aparatem robił,
    - co będzie robił ze zdjęciami,
    - czy wchodzi w rachubę (teraz czy w przyszłości) samodzielna obróbka w kompie
    - jak (ewentualnie) widzi rozwój zasobów sprzętowych
    i głównie to było przedmiotem dociekań.
    Na początku zawsze było trudno, ale po jakim czasie było i tak, że już na początek koledzy przychodzili z taką "wypiską"

Zawsze to były Canony dlatego że znam ten system i mogłem jakoś pomóc.
    W innych systemach nie mam kompetencji
    Mało razy były to lustrzanki ale zdarzało się że poleciłem taki jaki miałem (5D) a po jakiś czasie "wyżebrał" ode mnie EF 28-135 i wtedy przeszedłem na 24-105

jp

PS
    Dlatego napisał, że znacznie poważniej/z rozmysłem się traktuje to co się napisze niż to co się powie
    Wtedy to jest spowiedź przed samym sobą.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-04-2014 o 16:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar zysk

jan pawlak
    pytanie brzmiało:
    Zamieściłeś znów jakiś przydługi wywód.
    Ale znów nic nie odpowiedziałeś w temacie:wybór FF vs crop.
    Po kilkudziesięciu postach ,które zamieściłeś ,chyba stać Ciebie na krótką odpowiedź na proste pytanie.
    Specyfikacja wymagań ,hehe.
    Jeśli ktoś fotografuje wszystko co podleci,bo po prostu lubi=nie ma wymagań.
    Chce dobry aparat ,jego umiejętność wykorzystania pozostaw właścicielowi.
    Zajmiesz stanowisko ? ,może jakoś tak krótko ,please ?
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Teoretyzujecie, więc rzucę trochę mięsa .
    Poniżej proste porównanie 2-ch body: 5D mark III i 50D na tych samych szkłach. Żeby było bardziej widoczne każdym ze szkieł zrobiłem po 2 zdjęcia na pełnej dziurze, bądź prawie pełnej dziurze i trochę przymknięte. Jasne obiektywy dlatego, żeby lepiej pokazać różnice. Te same warunki tj. czas, przysłona, ISO tryb pomiaru światła i balans bieli K5500. Zdjęcia z tej samej odległości, tylko w przypadku 135mm musiałem trochę odejść, bo niewiele było w kadrze.
    Wszystko wywołane w DPP na ustawieniach domyślnych. W DPP a nie np. w LR, bo teoretycznie jest dedykowany dla canona i posiada najlepsze korekcje dla szkiełek. Ewentualne niewielkie różnice mogą wynikać ze zmieniających się warunków - było niby pochmurnie, ale raz tych chmur było więcej, raz mniej. Później wykadrowane w PSie do tej samej wielkości i kadru. Widać także, że pomimo zblokowanego balansu bieli puszki generują trochę inne kolory.

Pierwsze zdjęcie z pary jest zawsze z cropa, drugie z FF. Miłej analizy. Sorry, nie miałem pod ręką nic lepszego niż rower córki .

24L F1.4:

24L F2.8:

35L F1.4:

35L F2.8:

50L F1.4:

50L F2.8:

--- Kolejny post ---

Niestety nie mogę wrzucić reszty obrazków, ograniczenie administracyjne. Będę próbował. Niech ktoś napisze jakiegoś posta, bo mi automatycznie łączy i wyrzuca na za dużą ilość obrazów.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 19-04-2014 o 19:34

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Niestety nie mogę wrzucić reszty obrazków, ograniczenie administracyjne. Będę próbował. Niech ktoś napisze jakiegoś posta, bo mi automatycznie łączy i wyrzuca na za dużą ilość obrazów.
    Dobra robota!

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

cd.:

85L F1.4:

85L F2.8:

135L F2:

135L F2.8:

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    jan pawlak
    pytanie brzmiało:
    Zamieściłeś znów jakiś przydługi wywód.
    Ale znów nic nie odpowiedziałeś w temacie:wybór FF vs crop.
    Po kilkudziesięciu postach ,które zamieściłeś ,chyba stać Ciebie na krótką odpowiedź na proste pytanie.
    Specyfikacja wymagań ,hehe.
    Jeśli ktoś fotografuje wszystko co podleci,bo po prostu lubi=nie ma wymagań.
    Chce dobry aparat ,jego umiejętność wykorzystania pozostaw właścicielowi.
    Zajmiesz stanowisko ? ,może jakoś tak krótko ,please ?
    Wiesz, ja i moi znajomi podchodzą trochę inaczej do swoich potrzeb/hobby niż Ty tutaj zaprezentowałeś.
    Ale dobrze, sytuacja wyimaginowana, sklep ze sprzętem i nieznajomy pyta jaką lustrzankę , FF czy APS-C, ma kupić jako wygraną w np. biegu maratońskim.
    Czyli :
    - FF czy APS-C
    - nie wiadomo co z nią będzie użytkownik robił
    to odpowiedź jest oczywista, kupno FF jako że ma szersze/większe możliwości z powodu :
    - większego kąta widzenia
    - lepszej technologii (AF, ISO, dynamika) którą wkładają do FF producenci.

Ja w 2006 (po zadłużeniu) świadomie wszedłem FF, robię głównie "ulice" i pejzaże "nocne" i brakowało mi szerokiego kąta.
    Jak mnie było stać to kupiłem 14mm ale po kilku zdjęciach sprzedałem, przy fotografowaniu w ciasnych ulicach zniekształcenia były dla mnie nie do przyjęcia.

jp

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Matsil ja widzę różnicę, jak ktoś nie widzi to ff mu niepotrzebne

APS-C w porównaniu z FF są po prostu płaskie i widać to przy każdym takim porównaniu.

Strona 106 z 113 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów