Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon 40D + 24-105, niezidentyfikowany problem...

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie Canon 40D + 24-105, niezidentyfikowany problem...

Witam,

Zaczynam sie gubić w kwestii mojej puszki/obiektywu. W środę ruszam na żytnią, od jakiegoś czasu stwierdzam że różnie bywa z trafianiem w punkt, na dobrą sprawę to już nie potrafię wytłumaczyć w tym serwisie jaki jest problem... Jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na to kiedy zdjęcia są zdecydowanie ostrzejsze kiedy mniej - jedno jest pewne są momenty zdecydowanie lepsze i gorsze, co ciekawe jest w tym pewna systematyka.
    Jedynym faktem jest to że bywają całe serie zdjęć mniej i bardziej udanych pod względem ostrzenia.
    Pod tym kątem jadąc dziś na godzinkę na działkę pomyślałem, wezmę sprzęt , przestrzelam przed oddaniem, wyciągnę jakieś wnioski , po regulacji porównam i będzie git...

Wykonałem dziś kilka serii na różnych ustawieniach, pojawiły się dwie serie najbardziej charakterystyczne :
    1 - seria kilkunastu zdjęć z praktycznie idealnym trafieniem

2 - seria kilkunastu zdjęć gdzie ja nie widzę ostrości gdziekolwiek

zdjęcia z rawa bez obróbki

ludzie z czego wynika ta regularność, może cholera ja popełniam jakiś kardynalny błąd systematycznie a mój sprzęt jest ok?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

IMHO ostrosc jest tylko ze poruszyles.. czasy 1/125 to za dlugo jak na fotografowanie kogos kto jednak sie porusza (w koncu nie gral niruchomo, prawda)..

Pełne uzależnienie

Domyślnie

hmmmmmm jakby to powiedziec - a co Tobie nie pasuje. Zdjecie jest OK. Pamietaj ze IS (jak tutaj kolega Kubak82 pisze) ruchu nie zamrozi. Dla mnie zdjecie jest OK.

Zablokowany

Domyślnie

Wygląda na ostre. Sam mam takich mało jeżeli nie używam lampy.

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

dzięki Panowie, na stabilizacje nie liczę przy zamrażaniu, ten czas uważałem za bezpieczny jak się okazuje błędnie.
    przy takich czasach + lampa jest faktycznie korzystniej ,ale dlaczego to nie rozumiem

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak dla mnie to zdjęcie jest ostre (trafione w szyję). Może pokaż lepiej fote z trafioną ostrościa i takie bez ostrości.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Problem wyjaśniony. Zamykam.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów