Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [matrekus] Rodzinnie

Mieszany widok

Domyślnie [matrekus] Rodzinnie

Witam, chciałbym wam zaprezentować moje pierwsze portrety w życiu

Mam 12 lat więc proszę o wyrozumiałość

Wszystko Canon eos 350d i szkła m42

1. Jupiter 37a 3,5/135

2. Jupiter 37a 3,5/135

Pozdrawiam!

Domyślnie

Wypowiem się ,ponieważ miałem podobny problem jak ty tz. nikt nie chcial napisac nawet slowa na temat moich zdjec. Zaczne tak , jezeli faktycznie masz tylko 12 lat to wykazujesz przynajmniej jakakolwiek znajomosc zasad fotografii (uniakanie centralnego kadru fotka 2 - chyba ,ze to przypadek :] ). Co do 1 zdjecia , rozumiem iz model raczej nie pozowal a poprostu siedzial sobie i zastanawial sie co wyprawiasz przez co zdjecie sporo stracilo bo nie poazuje niczego konkretnego ot pan sie rozglada. Nr 2 juz lepiej :] Przy selekcji pamietaj zeby zachowac dystans do swojej tworczosci i trzezwo oceniac co jest dobre a co nie mimo iz jestes z tym w jakis sposob emocjonalnie zwiazny. Zabawki masz fajne do portretu wrecz swietne, pozostaje juz tylko cwiczyc cwiczyc i jescze raz cwiczyc.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Drugie fajne całkiem! Chyba lubi Cię ten Pan
    Tata?
    Biały daszek po prawej i coś jasnego za plecami - błędy. I trochę bym zdjęła czerwieni. Poza tym - całkiem udany portretowy debiut uważam.

PS: W sprawie komentarzy - nawiązuj kontakt ze swoimi krytykami, dyskutuj, pytaj o detale. Śmiało! Nie traktuj swoich galerii jak muzeów, bo do martwych ksiąg pamiątkowych nie każdemu chce sie pisać.
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 18-06-2008 o 18:49

Domyślnie

to dziadek
    co do detali to mam problem z ustawianiem korekcji tonalnej (EV)
    szukał w google i na forum i dalej nie umiem dobrze jej ustawić do szkieł m42, wiem do każdej przysłony będzie inaczej ale ...
    I nie wiem czy tu akurat dobrze dobrałem było - 1 EV

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Tu Ci nie pomogę. Na początku po prostu robiłam zdjęcie, patrzyłam na histogram i ewentualnie korygowałam, tak żeby wykres był po prawej ale nie dotykał ściany. Teraz, po 2 latach fotografowania, działam już na wyczucie.
    Na Twoich zdjęciach nie widać przepaleń, ani czarnych dziur bez rozróżnialnych szczegółów - więc na moje oko jest OK.
    Najwięcej wiedzą o tym analogowcy, musisz ich zapytać. Zdaje się, że kopalnią wiedzy na ten temat jest VanMurder...

Domyślnie

ogromne dzięki za pomoc! na pewno z nim pogadam

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Jak naświetlasz do portretów, to zazwyczaj na +1EV punktowym na twarz. ale może pojawi się tu VanMurder to wtedy Ci dużo doradzi. albo pooglądaj jego galerie CB
    pozdr.
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    Jak naświetlasz do portretów, to zazwyczaj na +1EV punktowym na twarz. ale może pojawi się tu VanMurder to wtedy Ci dużo doradzi. albo pooglądaj jego galerie CB
    pozdr.
    A ja do portretów zazwyczaj naświetlam centralnie ważonym. Ale to po przejściu na 40D, w którym to centralnie ważony jest cholernie dokładnym pomiarem i praktycznie zero korekt przy wywoływaniu.

Uprawnienia umieszczania postów