Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: macro do 350D?

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Najlepiej 180mm - Canon albo Tamron ;-)
    A Sigma 180 to pies?
    Misio, a zobacz jakie jacam robi fajne foty Sigmą 70-300 + Raynox DCR-250 http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2904. Takim zestawem, za w sumie jakieś 1100 złociszy, też można poszaleć :-o
    Tylko ten no...statyw...masz?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    A Sigma 180 to pies?
    No niby nie ;-) Ale jakos (to moja prywatna opinia) wydaje mi sie, ze wsrod 180tek Sigma troche odstaje od konkurencji, Canon i Tamron daja jakosc... hmmm... bardziej "z jajami" ;-) Za to na pewno cenowo Sigma jest propozycja nie do zbagatelizowania.

A tak w ogole jak ktos umie, to i (tak, jak piszesz) Sigma 70-300 z Raynoxem albo manualnym Sonnarem zrobi ladne makro :-) A innemu nawet najlepszy sprzet nie pomoze ;-)

tomay
    Guest

Domyślnie

Mam zestaw Sigma 70-300 + Raynox 250 i fakt powiekszenia wychodza ladne, ale zeby trafic z ostroscia w ogniskowych powyzej 200 (a dopiero tu jest makro 1:2) to robala trzeba przykleic i absolutnie bezwietrzna pogoda no i duzooo ustawiania statywu (przewaznie robal zdazy zwiac) - o zdjeciu z reki nalezy zapomniec.
    Po za tym standardowa glebia 5.6 robi sie tak malenka ze szok i trzeba stosowac wartosci powyzej 10... no a czas leci w dol...
    Takze jestem baardzo ciekaw, jak to kolega jacam robi ze mu tak ladnie to wychodzi )
    Co do obiektywow 50mm uwazam ze to malo, czaje sie na 90mm Tamrona albo Sigme 105mm. Wiecej chyba mi nie trzeba- te 100mm zwiekszone o cropa powinny byc najbardziej uniwersalna ogniskowa...
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzieki za rady ;o) powesze jeszcze troche w necie, moze uda mi sie przetestowac proponowane przez Was szkla … i pomęczę Was jeszcze ;o)

Pozdrawiam Misio

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja bym tam zaczął od zakupu pierścieni pośrednich.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie mam pojecia, nie zdazylem az tak dokladnie swojej Sigmy przetestowac zanim ja na setke zmienilem ;-) Ale w jakims stopniu jakosc na pewno spadnie, nie ma sie co oszukiwac.
    No dobra, to powiedz chociaz jaka maksymalna przyslone uzyles i jakie efekty miales. Sam jestem ciekaw bo nigdy nie slyszalem zeby ktos mowil ze mu zabraklo GO...

A do zadajacego pytanie: Nie bralbym EF-S, chyba ze tylko chcesz zobaczyc na czym to wszystko polega i pozniej zmienic albo cos dokupic. To szklo jeszcze nie jest do konca przetestowane i jest bardzo malo opinii na jego temat...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    No dobra, to powiedz chociaz jaka maksymalna przyslone uzyles i jakie efekty miales.
    Jesli chodzi o testy mozliwosci szkla to nie pamietam, chyba cos tam probowalem sfocic przy f/32 z lampa (wbudowana), ale z dala od skali 1:1. Mam w domu RAWy bizuterii (bez lampy blyskowej) robione przy f/11, i AFAIR bylo bardzo dobrze (choc GO malutko).

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Sam jestem ciekaw bo nigdy nie slyszalem zeby ktos mowil ze mu zabraklo GO...
    To chyba wylacznie z wlascicielami kompaktow rozmawiasz ;-) U mnie przy minimalnej przyslonie (f/32) i odleglosci ostrzenia 31cm (skala 1:1) GO wynosi niecale 8mm... to wg ciebie duzo?

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To chyba wylacznie z wlascicielami kompaktow rozmawiasz ;-) U mnie przy minimalnej przyslonie (f/32) i odleglosci ostrzenia 31cm (skala 1:1) GO wynosi niecale 8mm... to wg ciebie duzo?
    Duzo czy nie duzo to jest pojecie wzgledne, dla niektorych te 8 mm to juz jest za duzo (widzialem kiedys na FredMiranda rewelacyjne zdjecia mrowej - GO ok. 1 mm). Dla innych 8 mm nadal bedzie za malo, ale czy wtedy nie lepiej zwiekszyc glebie innymi sposobami zamiast przymykaniem przyslony ?? No chociazby odsuwajac sie troche od obiektu...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomay
    zeby trafic z ostroscia w ogniskowych powyzej 200 (a dopiero tu jest makro 1:2) to robala trzeba przykleic i absolutnie bezwietrzna pogoda no i duzooo ustawiania statywu (przewaznie robal zdazy zwiac)
    Polecam zainwestowac w glowice kulowa z wyzwalaniem joystickowym - 322RC . Latwo mozna namierzyc robala , wycelowac i usztywnic zanim ucieknie.
    Troche gorzej z dopasowywaniem dlugosci nog ale tez juz sa statywy z dopasowywaniem joystickowym a nie zaciskowym/klamrowym.

Takze jestem baardzo ciekaw, jak to kolega jacam robi ze mu tak ladnie to wychodzi )
    O ile dobrze pamietam to statyw z mocowaniem bocznym, M, lampa z rozpraszaczem, 1/60, f20, wezyk.
    Probowalem tak dzisiaj ale zbyt goraco, po jednym rozlozeniu statywu schowalem go w cholere bo po 5 minutach przymierzania i dopasowywania bylem mokry od potu jak spod prysznica - pogoda nie na takie zabawy 8) .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów